Belépés Regisztráció

A testi és lelki egyensúly kapcsolata, azaz ép testben ép lélek


A testi és lelki egyensúly kapcsolata, azaz ép testben ép lélek

Hogyan tudunk egyensúlyban maradni testi és lelki értelemben?

A testi és lelki egészségünk hatással van egymásra. Ha egészségesek vagyunk, jobban érezzük magunkat a bőrünkben, de a lelki tényezők szintén meghatározhatják a fizikai állapotunkat. Milyen folyamatok állnak ennek az összefüggésnek a hátterében? Hogyan tudunk egyensúlyban maradni akár testi, akár lelki értelemben?

Test és lélek kapcsolata

Ahogy haladunk előre az életkorunkban, egyre több inger ér minket, egyre több élethelyzettel kell megküzdenünk, és a mindennapok során különböző stresszhelyzetekkel szembesülünk.Tudnunk kell, hogy az érzelmeink, a lelkiállapotunk, a megélt élethelyzetek (például szomorúság, félelem, boldogság) és minden egyes fizikai cselekvésünk (például folyamatos, rossz testtartásban végzett ülőmunka vagy inaktív életmód) mind nyomot hagynak a mozgatórendszerünkben, a testünkben.

A rossz testtartás betegséghez vezethet

Ida Rolf biokémikus, a Rolfing-módszer kidolgozója szerint a stressz oka az egyensúly megbomlásának tulajdonítható, aminek testi és/vagy lelki oka egyaránt lehet. Ida Rolf a betegségek kialakulásának legfőbb okának a rossz testtartást, a biomechanikai egyensúly megbomlását tartotta. Vegyük most például azt, hogy a testünknek, belső szerveinknek elegendő oxigénre van szüksége ahhoz, hogy megfelelően működjenek. Ha nem áll rendelkezésre a megfelelő mennyiségű oxigén, az bizony hosszú távon szövetkárosodásokhoz, betegségek kialakulásához vezethet. A légzés és a testtartás között igen erőteljes az összefüggés, hiszen helytelen testtartás mellett nincs optimális légzésfunkció.A nem megfelelő testhasználat következtében pedig a mozgatórendszerben blokkok alakulhatnak ki, aminek következtében az egyensúlyozási képességünk is sérül.

Az egyensúlyvesztés idős korban egyre gyakoribb

Az idősödő korban gyakran a fizikai értelemben vett egyensúlyozási képesség kerül előtérbe, ami nagyon komplex folyamat. Az időseket leggyakrabban érintő fizikai probléma ezen képesség megváltozásából ered, ami együtt járhat váratlan, külső okokkal nem mindig magyarázható egyensúlyvesztéssel. Ennek következménye lehet az elesés, ami további egészségügyi gondokat eredményezhet. A mindennapi mozgásban fellépő bizonytalanságérzés plusz feszültségeket, azaz stresszt generál testi és lelki szinten egyaránt. (Az egyensúlyozási képesség zavarában több tényező is szerepet játszhat, de ebben az írásban mélyebb anatómiai ismeretekre nem térek ki.)

A stressz hatása az izomzatunkra

Stressz hatására az izomban, pontosabban az izmot beburkoló izompólyában, a kötőszövetben feszességek alakulnak ki, amelyek fájdalommal, a mozgástartomány beszűkülésével is járhatnak, és az egész testre láncreakcióként hatnak. A testünk ugyanis mindig segíteni szeretne, ezért alkalmazkodik a megváltozott helyzethez. Pontosabban mondva: megjelennek a kompenzatorikus, azaz kiegyenlítő jellegű mozgásminták.

Figyeljünk testünk jelzéseire!

A fájdalom azonban a segítségünkre is lehet!  Vegyük észre mikor és mit jelez a testünk, és változtathatunk a kialakult helyzeten, vagy éppen a helyzethez való hozzáállásunkon. Ha viszont benne ragadunk ezekben a helyzetekben, folyamatos diszkomfort érzés alakul ki, ami egyértelműen meghatározza a mentális és lelki állapotunkat. Amennyiben az egyén nem tud megküzdeni a különböző stresszhelyzetekkel, a megváltozott életkörülményekkel, megjelenhetnek a már ismert lelki eredetű, testi jelekben is megnyilvánuló, úgynevezett pszichoszomatikus betegségek. Így a testi és lelki egyensúly egy önmagára visszaható folyamatként is értelmezhető.

Ha megismerjük a testünk működését, felismerjük a jelzéseit, akkor aprónak tűnő életmódbeli változtatásokkal nagyon sokat tehetünk az egészségünkért. A feszültségek oldására különböző technikákat tanulhatunk meg. Ilyen például a légzés és az önmasszázs. Ezek bárki számára elérhetőek és bármikor végezhetők. A sportolás szintén segít a stressz oldásában, emellett alapvető fontosságú az ideg-izom kapcsolatok működtetésében is, hogy egy instabil helyzetbe kerülve is meg tudjuk őrizni az egyensúlyunkat. Nem utolsó sorban egy aktív, támogató közösséghez való tartozás nagyon jó hatással van a kedélyállapotra, lelki és fizikai értelemben is kapaszkodót tud nyújtani.

Az aktuális állapotunk tudatosítása mellett a különböző megküzdési stratégiák tanulása és hétköznapokba való beépítése létfontosságú, hiszen így tudunk megfelelően alkalmazkodni a folyamatosan változó körülményekhez, mind testi, mind lelki szinten. 

Szerző: Csordás-Novák Mária, geronto-andragógus, komplex mozgásfejlesztő tréner és szenior tréner, az Odaadó Támogató Szakértője

 

Cimkék:
2022-08-03