Belépés Regisztráció

A prevenció szerepe a szenior mozgásprogramokban


A prevenció szerepe a szenior mozgásprogramokban

A rendszeresen végzett testedzés számos pozitív és preventív hatását ismerjük. Az elmúlt években, mondhatni évtizedben egy jó irányú szemléletváltást tapasztalok a szenior mozgásprogramokkal kapcsolatban, miszerint egyre többen tudatosan élnek az egészégfejlesztő és közérzetjavító tevekénységek lehetőségeivel.

A prevenciót, mint megelőzést sokszor a gyermekkorhoz kötik, azonban nagyon fontos kiemelni, hogy egész életünk során, így a szenior korban is előtérbe kell helyeznünk ezt a szemléletet, s az életkori és egyéni sajátosságoknak megfelelően kialakítani egy olyan élhető egészségmegőrző programot, amely akár a napi rutinba is beilleszthető.

A szenior korra helyezve a hangsúlyt optimális esetben az emberek már a nyugdíjba vonulás előtt tudatosan készülnek a következő évekre. Bár sajnos ez még a ritkább eset, de a tendencia jó irányt mutat, és azt kell szem előtt tartanunk, egyben népszerűsítenünk, hogy a rendszeres sportolás segíthet kivédeni egyes, jellemzően öregedéssel járó problémákat, valamint életmód-eredetű betegségeket is. A szenior mozgásprogramok segítséget nyújthatnak abban is, hogy az egyén megőrizze az alkalmazkodó képességét, javítsa, vagy szinten tartsa életminőségét. Azok, akik mozgással is tesznek az egészségük megőrzéséért, a várhatóan hosszabb és teljesebb életet élnek és tartalmasabb, kreatívabb, boldogabb életvitelről számolhatnak be inaktív társaikhoz képest.

A rendszeres, harmonikus és változatos testmozgás az egyik legjobb egészségmegőrző módszer lehet.  A minőségi mozgás sokoldalú preventív eszköz, ugyanis segítséget és lendületet tud adni a mindennapok során, továbbá egyszerre hat testre, lélekre és szellemre. Ha ugyanis inaktív életet élünk, nincs rendszeres izomaktivitás, ami különböző negatív, öregedési folyamatokat felgyorsító hatással bír nem csupán az izomrendszerre, de az agy mozgást irányító központjára is, valamint mentális képességeinkre, hangulatunkra is. Bármilyen tanulási folyamat, de kiemelten a mozgástanulás egy multifunkcionálisan fejlesztő folyamatként is működik: minél többet tanulunk, annál aktívabbak vagyunk szociálisan és fizikálisan is, és minél többet tréningezzük a szellemi képességeinket, annál kisebb esélyünk lesz az Alzheimer –kór és a demencia kialakulására.[1] Egyre több vizsgálat igazolja, hogy a rendszeres és programozott fizikai aktivitás javítja a mentális funkciókat, valamint gátolja az élettani és mentális hanyatlást az idősödő egyéneknél, emellett az időskori elváltozások jelentős része is kivédhető, mérsékelhető lenne. 

Az életkor előrehaladtával a szervezetben természetes folyamatok indulnak be, aminek következtében például csökken az izom- és csonttömeg, változik a kötőszövet összetétele, viszont ezeket az élettani folyamatokat a mozgásszegény életmód fokozottan rontja, illetve gyorsítja. A testünk, szervezetünk mindig gazdaságosan szeretne működni, ezért energiaminimumra törekszik, ebből következik többek között az is, hogy a folyamatosan használatban lévő testi funkciók hosszabb ideig optimális állapotban maradnak. Tehát ha szeretnénk megőrizni, fejleszteni izomzatunk, csontjaink, ízületeink, kötőszöveteink állapotát, mindenképpen a rendszeres és komplex tréningben kell keresnünk a megoldást, és kimozdulni az esetleges inaktív állapotból.

A rendszeres fizikai aktivitás preventív szerepe kiemelt jelentőséggel bír a szenior korosztály számára is. Az egészségre nevelést 60 éves kor felett sem késő elkezdeni, ugyanis meghatározó szerepet tölthet be az időskori fizikai és mentális függetlenség megőrzésében![2]

A legjobb lenne egész életünkben szem előtt tartani az egészség megőrzését és fejlesztését, de fontos hangsúlyozni, hogy sosincs késő változtatni! A jó példákat követve mindenkinek ajánlott tudatosítani magában, hogy milyen mértékben képes alakítani az életmódját, amivel befolyásolja az életét: tekintettel az egészségben eltöltött évek számára, annak minőségére és saját környezetére vonatkozóan.

Szerző: Csordás-Novák Mária geronto-andragógus, komplex mozgásfejlesztő tréner, az Odaadó támogató szakértője

 

[1] Dorman Doidge: A változó agy. Park Könyvkiadó. 2007.310.

[2] Kopkáné Plachy Judit: Doktori értekezés: A rendszeres fizikai aktivitás hatása az időskori függetlenség megőrzésére 60 év feletti nők esetében: randomizált kontrollált kísérlet. Testnevelési Egyetem, 2014.94-95.

Cimkék:
2022-08-09