Belépés Regisztráció

A mozgás, mint a csontok természetes gyógyszere


A mozgás, mint a csontok természetes gyógyszere

A csontrendszer testünk szilárd vázát alkotja. Fő szerepe a támasztó funkció a test belső vázaként és a létfontosságú szervek védelme, ezenkívül a mozgatórendszer passzív részét képezi. Az időskorban a leggyakoribb problémák a csontrendszert illetően a porckopás és a csontritkulás. Sokszor kívülről várjuk a megoldást, különböző csodaszerekben bízunk, pedig a mozgatórendszer, és így a csontok egészségének megőrzésében a legtermészetesebb gyógyír a mozgás.

Időskorban gyakori probléma a csontritkulás

A szervezet az egész életút során változik. Az életkor előrehaladtával a regresszív folyamatok megjelenése és az életmód minősége a csontszövetre is hatással van. Csontjaink sejtjei folyamatosan dolgoznak: a régi csontszöveteket bontják, majd azok helyére újakat képeznek. Ha nem képződik elegendő új csontszövet a régi helyére, kialakul a csontritkulás, más néven oszteoporózis. Ennek okai közt szerepelhet többek közt a nem megfelelő táplálkozás, a vitaminhiány, a női hormonok csökkenése, illetve a mozgásszegény életmód is.

A rendszeres testmozgás segítheti a csontképződést

A szervezet alapvetően energiaminimumra törekszik, tehát arra fog energiát fordítani, amire érzi, hogy szüksége van. Ha nem adunk ingert a csontrendszernek, és nem kapja meg a szükséges terhelést - nem kap terhelést a gravitációval szemben, nem sétálunk, tornázunk, erősítünk vagy éppen nyújtunk, hanem mozgásszegény életet élünk -, a csontszövet átalakul, nem lesz megfelelő a vérellátása, nem fog működni a csontépítő folyamat, így a csontok merevvé, törékennyé válnak.

A csontritkulás komoly gondot jelent, néma járványnak is nevezik, mivel sok esetben csak akkor derül fény rá, mikor már komoly szövődményei, a csonttörések jelentkeznek. Ez a folyamat megelőzhető, de a kockázata biztosan csökkenthető helyes táplálkozással, és mozgásban gazdag életmóddal. A csontritkulás kezelésének és megelőzésének egyik legfontosabb alappillére bármely életkorban a rendszeres, gravitáció ellenében végzett, tudatosan felépített testmozgás, amivel segíthetjük a csontok anyagcseréjének működését és a vázizmok erősödését is.

A porckopás is megelőzhető mozgással

Az emberi testben lévő szövetek azokból a tápanyagokból építkeznek, amiket a vér szállít oda. A porcszövetnek viszont nincs önálló vérellátása. Ennek a szövetnek a táplálása egy „pumpa-mechanizmushoz” hasonlítható, miszerint a vér a környező szövetekből a nyomáskülönbség hatására pumpálódik be a porcszövetbe. Ez a nyomáskülönbség csak mozgás hatására tud létrejönni. Az inaktív életmód következtében ez a mechanizmus nem alakul ki, s ha nem jut elég tápanyag a porchoz, kopni kezd. Nem elég tehát az ízületvédő szerekben bízni, ugyanis azoknak a felszívódásához szintén mozgásra van szükség, hogy a hatóanyag a porchoz eljusson.

Mindezek mellett a testtartáshibák és az izomzat gyengesége is súlyos terhet jelent az ízületekre nézve, s ha az izomrendszer nem tudja ellátni a feladatait, nem tud stabilizálni, a degeneratív, kopásos folyamatok felgyorsulnak. Mivel az izom a csonthártyán ered és tapad, az izommunka a csontok állapotára szintén kedvező hatással bír.

„Minden jel arra mutat, hogy az ismételt testi erőfeszítés erősíti testünk regenerálódási képességét, aminek következtében a károsodás és a regenerálódás közötti egyensúly a fokozott terhelés ellenére helyreáll, és lassabban keletkeznek maradandó károsodások.” (Forrás: Rudi Westendorp: Öregség öregedés nélkül. Hosszú élet és vitalitás. Libri Könyvkiadó. 2014. 45.)

Ha tehát tévesen úgy próbáljuk védeni a fizikai állapotunkat, hogy elkerüljük a mozgást (akár az eleséstől való félelem és bizonytalanság érzése miatt), akkor épp az ellenkezőjét érjük el. A különböző terápiák, a Calcium és D-vitamin, vagy a különböző ízületvédő szerek beépülését a szervezet működését megismerve mozgással kell támogatni.

Ne kívülről várjuk a megoldást, hanem fedezzük fel a mozgás gyógyító hatását, és aktív mozgásterápiával tegyünk csontjaink egészségéért! Nélkülözhetetlen a függőleges irányú terhelés, aminek kövezetében a csontrendszer is érzi, hogy szükség van rá, de természetesen mindenkinek az egyéni állapotára kell adaptálni a terhelés mértékét.

Minél többféle mozgást végzünk, annál tovább maradhatnak egészségesek a csontjaink

Nagyon fontos kiemelni, hogy a mozgásszervek annál kevésbé kopnak, minél többet és minél változatosabban használjuk azokat! (Forrás: Feövenyessy Krisztina (2021) Gerinctréner képzés. Feövenyessy Medical Fitness Akadémia) Sosincs késő beépíteni lepésről lépésre a tudatos testmozgást a mindennapokba, legyen az séta, tánc, torna, erősítés vagy nyújtás… Minél többféle mozgást végzünk, annál tovább maradhatunk mi magunk és csontjaink is egészségesek.

Szerző: Csordás-Novák Mária geronto-andragógus, szenior tréner, az Odaadó Támogató Szakértője

Cimkék:
2022-12-28