Belépés Regisztráció

A kiszáradás az időseket fokozottan veszélyezteti


A kiszáradás az időseket fokozottan veszélyezteti

A kiszáradás nemcsak nyár közepén, a 40 fok körüli melegben, de az év minden szakában fokozottan veszélyezteti az idősebbeket. Ennek az az oka, hogy ahogyan idősödünk, egyre kevésbé érezzük a szomjúságot.

Mit tehetünk a kiszáradás ellen?

Közismert tény, hogy testünk körülbelül 60 százaléka vízből áll, és azt is megtanították nekünk, hogy víz nélkül csak 1-2 napig tudnánk élni. A különféle kutatóintézetek ezt tudván, számos kísérlettel kiszámolták az ideális folyadékbevitel napi szintjét. Az 1970-ben az Egyesült Államokban alapított National Academy of Medicine ajánlása ezek alapján arról szól, hogy a napi folyadékbevitel egészséges szintje felnőtt férfiaknál 3,7 liter, nőknél 2,7 liter.  Mielőtt azonban ennek hatására odaülnénk a csaphoz, és elkezdenénk mértéktelenül vizet inni, fontos hangsúlyozni, hogy a táplálékkal naponta átlagosan ennek a folyadékmennyiségnek a 20%-át elfogyasztjuk. Így jön ki, hogy az ajánlott folyadékfogyasztás férfiaknak 3, a nőknek 2 liter, amelyet a nap során egyenletes eloszlásban kell elfogyasztani!

Fontos a folyamatos folyadékpótlás

Nagyon fontos továbbá azt is hangsúlyozni, hogy olyan napon, amikor több, megerőltető fizikai tevékenységet folytattunk, s a szervezetünk is több folyadékot adott ki magából, folyamatos legyen a folyadékpótlásunk. Azaz nem csak a tevékenység előtt és utána érdemes innunk, hanem közben is. Közismert, hogy lázas állapotban, hányás vagy hasmenés esetén szervezetünk jelentős mennyiségű folyadékot veszít – ezeket is pótolni kell. A legegyszerűbb és legegészségesebb, ha tiszta vízzel tesszük. És ezen a ponton lép a képbe a hőség állapota.

Inni akkor is kell, ha nem érezzük a szomjúságot

Az elveszített folyadékot érdemes azonnal pótolni, akkor is, ha a szomjúságot nem érezzük. Egyáltalán nem baj, ha akkor, amikor 40 fok körül van a hőmérséklet, a férfiak akár 4-5 litert is isznak naponta, míg a hölgyeknél ez a szám 3-4 liter is lehet. Természetesen mindez a testmagasság és a súly függvénye is, az általános egészségi állapot mellett. Szintén nagyon fontos, hogy ha a melegben hosszabban tartózkodunk a szabadban, mindig legyen nálunk egy termosz, amelyben lehetőség szerint hideg víz van, s ezzel azonnal pótoljuk a folyadékveszteséget.

A kiszáradás jelei

Többen kérdezik, hogy honnan ismerhetők fel a kiszáradás jelei? Egyrészt nyilván az erős szomjúság érzéséből, amelyet gyakran kísér egy általánosan gyenge, bizonytalan, fáradt, akár fejfájással is kísért egészségi állapot (a magyar azt mondja: „egész nap szédelgek”). A szomjúság mellett azonban a vizelet színe is jelezheti a kiszáradást. Ha a vizelet színe sötét, ez annak a jele, hogy a szervezetben a kevesebb folyadék miatt a vizelet koncentráltabb. „Inkább limonádénak kell kinéznie, kevésbé almalének” – mondja Dr. Luke Belval, a Connecticuti Egyetem Korey Stringer Intézetének kutatási igazgatója. Azt is kiemeli, hogy ha a reggeli testsúlymérésnél hirtelen 1-2 kilóval kevesebbnek látjuk magunkat, az is lehet a jelentősebb folyadékhiány jele. Egy fogyókúránál nagyon ritkán történik ilyen jelentős mértékben a testtömeg változása.

Mit igyunk?

A folyadék, amit iszunk, természetesen ne alkohol vagy koffein-tartalmú ital legyen. Az alkohol ugyanis töménységétől függően erősen vízhajtó hatású, így a szervezet folyadékszintjét jelentősen lecsökkenti anélkül, hogy erre a sör vagy bor fogyasztásakor gondolnánk. Sokkal kisebb mértékben, de vízhajtó a koffein is, amelyhez a szervezet jelentősen hozzá tud szokni. Így például ha évek óta megszokott módon napi 550 milligramm koffeinmennyiséget viszünk be a szervezetünkbe – ami körülbelül 5-7 csésze kávénak felel meg – ez már ártalmatlan a folyadékháztartás szempontjából – mondják a szakértők.

A mértéktelen koffeinfogyasztás azonban semmiképpen nem ajánlott, mivel a vérnyomást jelentősen megemeli, és ez számos egyéb betegség forrása lehet.

Mindezt összegezve elmondható: a legjobb folyadékháztartás-fenntartó a Magyarországon jó minőségben rendelkezésre álló, hűvös, tiszta csapvíz, amelyet magunknál hordva, s minden napszakban és évszakban egyenletesen fogyasztva fenntarthatjuk stabil folyadékháztartásunkat.

Szerző: Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Támogató Szakértője 

Cimkék:
2022-08-17