Belépés Regisztráció

A fizikai aktivitás és a testedzés fontossága szenior korban


A fizikai aktivitás és a testedzés fontossága szenior korban

A fizikai aktivitás és a testedzés fontossága mára általánosan közismertté vált, pozitív hatásairól számtalan szakirodalom olvasható. Egyre több kutatás támasztja alá, hogy jelentős összefüggés van a rendszeresen végzett testedzés és az aktív, jóllétben megélt idősödés között.

Mozgásra mindenkinek szüksége van

Egyértelmű és bizonyított, hogy mozgásra mindenkinek szüksége van, hiszen a mozgás az emberi lét feltétele. A szervezet egyik legfontosabb szükséglete pedig a folyamatos, harmonikus és változatos testmozgás (lenne!). Az egészségmegőrzés és –fejlesztés szempontjából a mozgás definiálása, valamint a fizikai aktivitás és a tudatos testedzés elkülönítése is meghatározó.

Fizikai aktivitás vagy testedzés? Mi a különbség?

A fizikai aktivitás egy olyan, úgynevezett ernyőkifejezés, amibe többféle mozgásforma is beletartozik: tulajdonképpen minden, az izmok működése által létrehozott, általában helyzetváltoztatással járó mozgásos tevékenység.[1] Ebbe a nagy halmazba beletartoznak a ház körüli teendők vagy éppen a munkavégzéshez kapcsolódó mozgások. Minden, ami helyzetváltoztatással jár, vagy a közlekedéshez kötődik, és nem utolsó sorban ide sorolható a szabadidősport is. [1] Petrika Erzsébet: Testmozgás és sportolás időskorban. In.: Semsei Imre: Gerontológia. Debreceni Egyetemi Kiadó, 2011.536.

Ezzel szemben nagyon fontos kiemelni és pontosítani a testedzés, sportolás fogalmát, ami egy tudatosan felépített, előre megtervezett, rendszeres minőségi mozgást jelent, amely különböző képességek (pl. állóképesség, erő, gyorsaság, egyensúly, testtudat, ízületi mozgékonyság) fejlesztésére irányul. A spottevékenység során az egyén csak saját magára koncentrál, megteremti azt a minőségi időt, amelyet arra fordít, hogy fejlessze az egészségi állapotát mind testi, mind fizikai értelemben. Tehát minden mozgás fizikai aktivitás, de nem minden fizikai aktivitás definiálható sporttevékenységként.

Mozgásprogramokkal sokat tehetünk testi és lelki egészségünkért

Néhány szakirodalom az időskort illetően a testmozgással kapcsolatban a fizikálisan aktív élet igényét emeli ki. A fogalmak tisztázásával érthető, hogy ez nagyrészt az önellátással, otthoni teendőkkel, vagy akár a boltba való sétával kielégíthető lenne. Hangsúlyozom viszont, hogy minden életkorban meghatározó szerepet kellene tulajdonítanunk a tudatos, szakember által felépített mozgásprogramoknak. Ugyanis egy komplex tréninggel javítható a mozgásszervi és mentális funkció, lassítható az élettani és kóros mentális hanyatlás az idősödő egyénekben. Mindezek mellett a rendszeres testmozgás rutint visz a hétköznapokba, és egy aktív közösséghez való tartozással a lelki állapot is jelentősen javul.

Az egyik legfontosabb a sportolással kapcsolatban, hogy az az egyén aktuális állapotához igazodjon, a kiválasztott mozgásforma beépíthető legyen a mindennapokba, okozzon örömöt, és segítse hozzá az egyént a jobb közérzet kialakulásához.

Összegezve tehát sokat tehetünk a testünkért minden fizikai aktivitással, de az egészséges mozgatószervrendszer szempontjából erősen ajánlott beépíteni a mindennapjainkba a tudatosan felépített, rendszeres testmozgást, amely harmonikus és változatos mozgások mentén fejleszti a különböző képességeinket, így testi, lelki, szellemi és nem utolsó sorban szociális egészségünket.

[1] Petrika Erzsébet: Testmozgás és sportolás időskorban. In.: Semsei Imre: Gerontológia. Debreceni Egyetemi Kiadó, 2011.536.

Szerző: Csordás-Novák Mária, geronto-andragógus, komplex mozgásfejlesztő tréner és szenior tréner, az odaadó Támogató Szakértője   

Cimkék:
2022-07-15