Belépés Regisztráció

A csontritkulás veszélyei


A csontritkulás veszélyei

Április végétől folytatódik az országos csonttörési kockázatfelmérő program, amely a csontritkulás korai felismerésére és veszélyeire hívja fel a figyelmet - közölte Takács István, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrologiai Társaság elnöke.

Magyarországon acsontritkulás 800 ezer embert érint. Évente 17 ezer csípőtáji törést, mintegy 20 ezer csuklótörést és 5 ezer gerinctörést regisztrálnak. A combnyaktáji törést szenvedő betegek egyharmada nem éri meg a következő év végét, a túlélők kétharmada pedig nem tud segítség nélkül járni. Épp ezek miatt az adatok miatt folytatódik az országos csonttörési kockázatfelmérő program.

Nagy a kockázat

A tavaly ősszel indított program első fázisa során kétezer ember töltötte ki a kockázatfelmérő kérdőívet. Ennek célja, hogy meghatározzák, a kitöltőnek a következő tíz évben mekkora esélye van valamilyen csonttörésre. A kérdőívet kitöltők között 423 embernél már meglévő törést találtak, és összesen több mint 1200 közepes és magas törési rizikójú beteget fedeztek fel.

A betegség kialakulása nőknél 50-55, férfiaknál 65 éves korban kezdődik. Egy közelmúltban megjelent tanulmány viszont azt állítja, megvan a recept a csontritkulás kockázatainak csökkentésére. A részleteket itt találja!

Forrás: hazipatika.com/MTI

Fotó forrás: iStock

Cimkék:
2020-11-10