Belépés Regisztráció

5 tipp a biztonságos mozgáshoz


5 tipp a biztonságos mozgáshoz

Mire figyeljünk idősebb korban kezdő vagy újrakezdő sportolóként?

A rendszeres sportolás jótékony hatásait bármely életkorban érezhetjük, fontos azonban néhány dolgot átgondolnia az embernek, ha kezdőként vagy éppen újrakezdőként tervezi beépíteni a testedzést a mindennapjaiba. Ha figyelembe vesszük az egyéni és életkori sajátosságokat, kialakítható egy olyan mozgásban gazdag életmód, amely változatos, élvezhető, és összességében hozzásegít a testi, lelki, szellemi harmóniához, nem utolsó sorban pedig a szociális tér szélesedéséhez is.

A rendszeres mozgást, a sportot soha nem késő elkezdni. Minden életkorban és élethelyzetben megtalálható az a mozgásprogram, ami testileg és lelkileg is feltölt. Az alábbiakban a kezdéshez, újrakezdéshez szükséges legfontosabb tanácsokat gyűjtöttem össze, ami remélem segítséget nyújt az érdeklődőknek.  

1. Információgyűjtés

Első lépésként érdemes felmérni a helyzetet, hogy milyen lehetőségek adottak a környéken, vagy akár - ha biztonságosan megvalósítható, - milyen online programok érhetők el. A manapság egyre jobban elterjedő online programoknak köszönhetően ugyanis megszűnnek a fizikai korlátok, és sok esetben olyan szociális kapcsolat is kiépíthető, mint akár egy-egy személyes találkozásnál – amennyiben a technikai feltételek adottak. Akár ismerősök, családtagok is tudnak ajánlani programokat, szakembereket, akiket érdemes felkeresni, tanácsot kérni. Minden bizonnyal igen széles palettával fogunk találkozni. Nem utolsó sorban pedig gondoljuk végig, milyen jellegű mozgásra lenne szükségünk, és mi az, amire igazán vágyunk.

2. Fokozatosság

Az időskori sportválasztásnál körültekintőbbnek és elővigyázatosabbnak kell lennünk, mint életünk korábbi szakaszaiban. Természetesen nagyban befolyásolja ezt a helyzetet az, hogy valaki egész életében sportolt, vagy éppen szenior korban kezdi el a rendszeres testedzést. Az utóbbi esetben fokozottan figyelmesnek kell lennünk az edzések intenzitásával, gyakoriságával, mozgásanyagaival kapcsolatban. Érdemes mindig óvatosan, fokozatosan belekezdeni egy-egy mozgásprogramba, hogy ne terheljük meg hirtelen a szervezetet. A fokozatosság elvét betartva és a testünk jelzéseit figyelve szakember segítségével hamar orvosolható egy-egy esetlegesen felmerülő probléma. Összességében fontos szem előtt tartanunk, hogy a fizikai és lelki egészség alapját a mindennapi, rendszeres, megfelelő mennyiségű és minőségi testmozgás képezheti.

3. Orvosi konzultáció 

Optimális esetben a rendszeres szűrővizsgálatoknak köszönhetően folyamatosan nyomon követhetjük az egészségi állapotunkat. Az életkor előrehaladtával fontos lehet az új határok bemérése a testi képességek változását figyelembe véve. A legjobb az lenne, ha a kezelőorvossal való konzultáció után mindenki kapna engedélyt, javaslatot a rendszeres fizikai aktivitásra vonatkozóan, és annak megfelelően tudna csatlakozni a foglalkozásokhoz. Amikor valaki szenior korban kezdőként, újrakezdőként vág bele a sportba, mindenképp tájékoztassa a kezelő orvosát, főleg, ha rendszeresen gyógyszert szed. Ugyanis bizonyos esetekben azt össze kell hangolni a sporttal, mozgással.

4. Több óratípus, több oktató megismerése 

Érdemes több óratípust is meglátogatni, kiválasztani, de hasznos lehet több oktató foglalkozásába is betekinteni, és a legszimpatikusabbat választani. Hiszen minden oktató más és más személyiség, ami az órákban is minden bizonnyal megnyilvánul.

A biztonságos mozgásnak az egyik legfontosabb alapja, hogy olyan szakember vezesse a foglalkozást, aki ismeri az idősödő szervezet működését, képes motiválni és segíteni a szeniorokat olyan speciális programokkal, amelyek hozzásegítik a résztvevőket ahhoz, hogy egészségi állapotát megőrizhessék, fejleszthessék. Az oktató személyisége kulcsfontosságú, hiszen jó esetben egy hosszútávú együttműködéssel tervezünk, amelyhez elengedhetetlen a célcsoportra specializált tudásanyag és tapasztalat, a bizalom, megértés, kölcsönös tisztelet és nem utolsó sorban a jókedv, lelkesedés.

5. Rendszeresség, kitartás

Ha megtaláltuk a megfelelő mozgásprogramot, tűzzük ki célul a rendszerességet, hiszen csak így érhetők el a testedzés jótékony hatásai. Kis célokat tűzzünk ki, hogy azokat biztosan teljesítsük, és utána lépjünk a következő szintre. Minden elért kisebb céllal tovább tudjuk növelni önbizalmunkat, motivációnkat, és minden egyes sporttevékenység/ séta után dicsérjük meg magunkat, hogy megint tettünk valamit az egészségünkért. Első lépés lehet az is, hogy beépítjük a rendszeres sétát a hétköznapjainkba vagy heti 1-1, később több foglalkozást.

Összességében ajánlott minimum heti 3x30 perc célzott edzést végezni, ezt kiegészíteni rendszeres, mindennapi sétával. Az egyéni szintnek megfelelően minden életkorban elérhető a mindennapi komplex és változatos testmozgás. Erre számtalan ajánlást olvashatunk, de a kulcs legyen mindig a kitartás, a jókedv, a fokozatosság és a rendszeresség.

Minél változatosabb mozgásokat építsünk be a mindennapjainkba, hiszen így tudjuk komplexen fejleszti a testünket, tréningezni az agyunkat, megőrizve ezzel az egészségünket testi, lelki, szellemi és szociális téren egyaránt.

Szerző: Csordás-Novák Mária geronto-andragógus, komplex mozgásfejlesztő tréner, az Odaadó Támogató Szakértője

Cimkék:
2022-09-19