Belépés Regisztráció

A tíz legnagyobb múzeum, melyet virtuálisan is bejárhat


A tíz legnagyobb múzeum, melyet virtuálisan is bejárhat

A koronavírus miatt egyre több országban, köztük Magyarországon is korlátozzák a kulturális rendezvényeket, zárják be a múzeumokat, ezzel párhuzamosan pedig több tárlat elérhetővé válik online is. Emellett vannak olyan múzeumok, melyek kiállításait már régóta otthonról is megnézhetik az érdeklődők.

A pirantinviaggio.it a világ legnagyobb múzeumai közül válogatta ki a legérdekesebbeket, melyek online is elérhetővé tették a kollekcióikat. Így virtuálisan is körbenézhetünk bennük, anélkül, hogy ki kellene tennünk a lábunkat otthonról.

A BRERA-KÉPTÁR

A milánói Brera-képtár egyike Olaszország legjelentősebb gyűjteményeinek, több mint 500 festményt mutat be a 14-19. század közötti időszakból. Itt található például Bellinitől a Szent Márk igehirdetése egy alexandriai téren, a Krisztus sírbatétele és a Pietá, valamint da Bologna Madonnája. Az online gyűjtemény itt érhető el.

AZ UFFIZI-KÉPTÁR

Az Uffizit 1581-ben alapították Firenze történelmi központjában. Az első gyűjteményeket a Mediciek bőkezű mecenatúrája hozta létre, itt található például Leonardo da Vinci Angyali üdvözlet című műve. Az online gyűjtemény nagy felbontású képei itt találhatók.

A VATIKÁNI MÚZEUM

A Vatikáni Múzeum gyűjteménye az ókori közel-keleti (Egyiptom és Asszíria), illetve görög- római, valamint etruszk-italikus művészet remekeitől kezdve a kora keresztény, középkori műalkotásokon és a reneszánsz művészetén át egészen a 19. századig mutat be műremekeket, de a modern művészetek alkotásai is megtalálhatóak. A múzeumban néprajzi részleg is található. A valószínűleg legismertebb rész, amelyet a látogatás során megtekinthetünk, a Sixtus-kápolna. Az online kiállítást itt találja.

A GÖRÖG NEMZETI RÉGÉSZETI MÚZEUM

A 19. században alapított, Athénban található Nemzeti Régészeti Múzeum Görögország legnagyobb régészeti múzeuma, és a világ egyik legfontosabb, ókori görög művészetnek szentelt tárlata található itt, melyben online is bepillanthatunk itt.

A PRADO

A Museo del Prado a Madridi Nemzeti Múzeum képtára, a gyűjtemény alapját az 1819-ben megnyílt királyi gyűjtemény képezi. A németalföldi mesterektől a 17. századi holland és flamand festőkön át olasz és col-md-yol alkotókig számos híres festményt láthatunk itt, többek között Hieronymus Bosch Gyönyörök kertjét vagy A szénásszekér-triptichont vagy Velasquez Udvarhölgyek című művét. A gyűjteményt itt nézhetjük meg.

A PÁRIZSI LOUVRE

A Louvre a világ egyik legismertebb és 1793 óta Párizs legnagyobb múzeuma. Az európai képzőművészetek gyűjteménye mellett egyiptomi, iszlám, keleti, görög, római és etruszk emlékek is megtekinthetők benne, online pedig ezen az oldalon találjuk őket.

A BRITISH MÚZEUM

Az 1753-ban alapított, londoni British Museum gyűjteményei több mint 13 millió tárgyból állnak, a gyűjtemény a kezdetektől a jelenkorig mutatja be az emberi kultúra történetét. Itt pillanthatunk be a falak közé.

METROPOLITAN MŰVÉSZETI MÚZEUM

A New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum kiállítása az egész világot felöleli, állandó gyűjteménye több mint kétmillió kiállítási tárgyat tartalmaz 17 múzeumi részlegbe rendezve. Itt látható online.

AZ ERMITÁZS

A szentpétervári Ermitázs grandiózus művészeti és régészeti gyűjteménnyel rendelkezik, melyben a világ minden tájáról rengeteg művészeti alkotás kapott helyet, többek között a 12. századból származó orosz ikonosztáz gyűjtemény. Megismerhetjük Szibéria történetét egy vadász tárgyain keresztül, a régi korokról mesél a Kínából származó fegyvergyűjtemény és az őskori használati tárgyak, de találunk itt mongol és más emlékeket is.

WASHINGTONI NEMZETI GALÉRIA

Washingtoni Nemzeti Galéria festmény-, rajz-, nyomat-, fénykép-, szobor-, érme- és dekoratív művészeti gyűjteménye nyomon követi a nyugati művészet fejlődését a középkortól napjainkig. Itt található da Vinci Ginevra de' Bencije, az egyetlen da Vinci festmény Amerikában, és Alexander Calder legnagyobb mobilszobra. Ezen a linken tekinthetnek bele a gyűjteménybe.

Forrás: travelo.hu, Fotó: Ian Kelsall/Pixabay.com

Cimkék: |
2020-12-01