Belépés Regisztráció

Miért fontos az időseknek is a mozgás?


Miért fontos az időseknek is a mozgás?

A mozgás mindenkié – vallja Csordás-Novák Mária geronto-andragógus, komplex mozgásfejlesztő tréner és szenior tréner, aki arra törekszik, hogy ezt meg is mutassa. Elsősorban a szenior korosztállyal foglalkozik, számukra tart különböző programokat, hogy megmutassa a mozgásban rejlő lehetőségeket. A jövőben az Odaadó Tudástárban támogató szakértőként segíti cikkeivel, videóival, tanácsaival a szeniorokat. 

Mióta foglalkozol mozgással, illetve sporttal?

Kisgyermek korom óta az életem meghatározó része a mozgás, a tánc és a zene. Tudatosabb, határozottabb és mind fizikai, mind mentális értelemben erősebbé váltam általa. Emellett pedig a sportnak, a mozgásnak nagyon sok baráti és szakmai kapcsolatot is köszönhetek, amelyek a hétköznapjaimban és a munkámban is segítenek. Fontosnak tartottam, hogy mindazt az élményt, amit a mozgásnak köszönhetek, másoknak is átadjam. Hiszem, hogy a tartás-és mozgásfejlesztéssel egy olyan lehetőséget kínálok, ami hozzájárul az egész életen át tartó testi, lelki, szellemi egészség megőrzéséhez.

Geronto-andragógus és szenior tréner vagy, tehát elsősorban az idősebbekkel foglalkozik. Hogyan kerültél kapcsolatba a szenior korosztállyal?

Fokozatosan alakult így a pályám és nagyon hálás vagyok érte. Számomra különleges örömet jelent a szeniorokkal dolgozni, tanítani őket. Egyrészt nagyon értő és érdeklődő közönség, szívesen fogadják azokat az információkat, hogy egy-egy órán mit és miért csinálunk, meg akarják érteni az összefüggést a test és a mozgás között. Másrészt nagyon erős, összetartó közösségek alakulnak ki, őszinte, segítő szándékkal és persze humorral, jókedvvel fűszerezve.   Tudom, hogy az idősödés sokakban félelmet kelt, hiszen az életkor előrehaladása az elvesztést, elmúlást is magában hordozza. Amikor viszont tudatosul az emberben, hogy minden múlandó, akkor sokkal inkább a pillanatok megélésére, a - néha közhelyesnek tűnő - mindennapi örömökre még inkább tud fókuszálni. És a szeniorok ilyenek.   Sokszor felmerül bennem az a gondolat is, mikor idősotthonokban járok, idősekkel foglalkozom, hogy az ő hálájukban - már egy másik nézőpontból is - benne van közösen töltött idő értéke.

Sokszor halljuk, hogy a mozgás jót tesz a testi-lelki egészségünknek, javítja az állóképességünket, a teljesítőképességünket, létfontosságú az egészség megőrzése szempontjából. Mire kell figyelni, ha valaki szenior korban kezd el sportolni?

A legfontosabb a fokozatosság, a fokozatos kezdés főleg kezdők, újrakezdők esetén. Érdemes utánanézni, hogy milyen mozgáslehetőségeket ajánlanak az idősebbeknek, és amelyik óra megtetszik, azt kell kipróbálni. Én magam is többféle mozgástípust kínálok: zenés szenior tornát, Szenior Örömtáncot, Szenior Egyensúly Tréninget és Zumba Goldot. Mindenki megtalálhatja a számára legjobbat, vagy legjobbakat, hiszen minél több féle mozgást végzünk, annál jobban fogjuk magunkat érezni. Azt szoktam kérni a vendégektől, tájékoztassák a háziorvosukat, hogy sportolni kezdenek. Egyrészt biztosan bezsebelhetnek érte jónéhány dicsérő szót, másrészt a háziorvos vagy a szakorvos az idős ember állapotának megfelelően tanácsokat tud adni, hogy mire kell figyelnie. Ha új vendégem érkezik egy-egy órára, akkor előtte mindig megbeszéljük, hogy ne hajtsa túl magát – főleg, ha valamilyen mozgásszervi vagy keringési problémával küzd. Inkább élvezze a mozgást, ez a legfontosabb!

Edzőként, oktatóként speciális mozgássort javasolsz az időseknek?

Igen. Az idősödésnek vannak olyan sajátosságai, amelyekre figyelni kell a mozgás, vagy fogalmazzunk így, a tornaóra során. Az emberi test nagyon összetett szerkezet, így egyáltalán nem mindegy, hogy egy-egy gyakorlat mennyire veszi igénybe a mozgatórendszert, a csontrendszert, az izomrendszert és a kötőszöveteket. Sőt, a szeniorok esetében kiemelten fontosnak tartom az egyensúlyozási képesség fejlesztést is, hiszen sok esetben elveszik a testtudat, ami további életminőség romlást, sérülést, vagy akár elesést eredményezhet.

Pontosan mit is jelent a testtudat és miért veszíthetjük el idősebb korban?

A testtudat azt jelenti, hogy érzékeljük a testünket a térben, tudjuk, hogy hol és hogyan helyezkedünk el, akár csukott szemmel is. Az idegrendszerünk és a mozgatórendszerünk ugyanis folyamatos kapcsolatban van. Az izomrendszert körülölelő kötőszövetekben, az úgynevezett fasciákban számtalan érzékelő működik, amelyek folyamatosan továbbítják az agynak az információkat. Ha az izomzat és a fasciák nem elég rugalmasak, nincsenek megfelelő állapotban, akkor az információ lassabban jut el az agyhoz. Ez nem csak a szeniorokra jellemző, hanem a fiatalabbakra is, főleg, ha egy inaktív életmóddal párosul az ülőmunka végzése. A testben vannak olyan élettani folyamatok, amiket nem zárhatunk ki, de épp ezért is fontos, hogy minél többet és változatosabban mozogjunk, hogy megőrizhessük az egészségünket, tudatosan foglalkozzunk a testünkkel. És itt emelném ki azt is, hogy soha sincs késő elkezdeni.

Milyen olvasnivalókat hozol majd az Odaadó Tudástárba?

Természetesen itt is mozgással kapcsolatos tudásanyagot szeretnék átadni az idősebbeknek. Fontosnak tartom bemutatni azokat az összefüggéseket, amelyek rávilágítanak, hogy a rendszeres mozgás hogyan javítja a testi, lelki, szellemi és nem utolsó sorban a szociális állapotunkat.

Szerző: Blázsovics Lívia 

Cimkék:
2022-07-05