Belépés Regisztráció

Túra az Eged-hegyre


Túra az Eged-hegyre

A rendszeres testmozgás nagyban hozzájárul az egészség megőrzéséhez. Egy kiadós séta vagy egy könnyedebb túra a szenior korosztály számára is kitűnő kikapcsolódást és élményt jelent. Ezúttal a Bükkbe, a Nagy-Eged hegyre kalauzoljuk el az Odaadó olvasóit.  Aki teheti, túrázzon egyet az Eged-hegyre!  

A túra hossza: 4,3 km

Időtartam: 2 óra

Szintkülönbség: 250 m

Az Eged-hegy bemutatása 

A Nagy-Eged hegy a Bükk hegység egyik déli nyúlványán fekszik és rövid, de közepesen nehéz túraúton megközelíthető. A túra Élővilága nagyon változatos, egyedisége miatt 1978-ban természetvédelmi területté nyilvánították.

Az Eged-hegyre vezető túrán kiindulópontja az Eger- Noszvaj közti Csomós – tanya, illetve a Csomós-tanya elnevezésű buszmegálló. Itt könnyen le is parkolhatunk autóval, de érkezhetünk ide busszal is. Az egri buszállomás 15 percnyi utazással elérhető. A túra során ivóvízen kívül nemigen lesz szükségünk másra.

Az Eged-hegy túra bemutatása

A turistaúton a tanösvény jelzéseit követve, keskeny, néhol csúszós ösvényeken, kaptatókon megyünk. Érdemes odafigyelni a táblákra, jelzésekre, mert a hegyen több ösvény is van, nehogy rossz irányba kanyarodjunk le.

Bokros, cserjés rész váltogatja egymást, mígnem a Tölgyerdős részt el nem érjük. Nyári forróságban jóleső árnyékot nyújt a kirándulóknak az Eged-hegyre vezető ösvényeket övező fák hűs lombja. Utunkat színes gyíkok, apró madarak kísérik, amelyeket a tanösvény tájékoztató táblái alapján tudunk beazonosítani. A táblák segítenek a növényvilág megismerésében is.

Érdemes meg-megállni azért is, hogy az egyre szélesedő panorámát megcsodáljuk. Jó idő esetén megcsodálhatjuk a siklóernyősöket is; gyönyörű látvány a sok, színes „repülő madár” a levegőben. A Nagy-Eged hegyet a siklóejtőernyősök paradicsomának is nevezhetjük,

Felérve az Eged-hegy csúcsára, egy tisztás fogad minket, ahol óriási kereszt magasodik, amely Szent István királyunk általa alapított egri püspökség emlékére készült. A kereszt előtti mészkősziklákon megpihenve, uzsonnánkat megérdemelten elfogyasztva, megfigyelhetjük a Mátra vonulatát, a Kékestetőt és Galyatetőt is, valamint Eger városának lenyűgöző látványát.

Visszafele mehetünk a már megismert úton is, de érdemes más útvonalat választani. Például induljunk el a tisztás legmagasabb pontja felé. Itt láthatjuk a Dobó István kilátót. Ennek felújítása várat magára, így nem tudunk felmenni. Mellette tűzrakó hely padokkal. Széles, köves földúton haladunk tovább, 10 perces séta után kiérünk az erdőből. Az egri borvidék dűlői, szőlőskertjei tárulnak szemünk elé. A látvány pazar, a madarak éneke teszi teljessé az élményt. Pár perces ereszkedés után pedig Eger városának látképe bukkan elő. A cserszömörcésen végig haladva ismét erdős terület következik. Az erdőből kiérve visszaérkezünk a kiindulási ponthoz.

Szerző: Palkovics Péter, az Odaadó Tudástár szerzője

Fotó: Eger TV

Olvassa további cikkeinket az Odaadó Tudástár Szabadidő rovatában!

Cimkék:
2022-06-07