Belépés Regisztráció

Tanulni a Youtube-ról? Igen, lehetséges!


Tanulni a Youtube-ról? Igen, lehetséges!

Sok szenior tanítványom már nem szívesen jön el plenáris előadásokra vagy kurzusokra, főként egészségügyi okokból. Ugyanakkor arról is panaszkodnak, hogy az interneten kevés olyan anyag van, amiből igazán tanulni lehet. Ilyenkor mindjárt felhívom a figyelmüket az Odaadó Portál Videótárára és Tudástárára, és ezen kívül egy pár olyan oldalra, ahol tudományos igényességgel, de közérthető módon találhatunk tanulnivalót. Mert van már ilyen is, akár a Youtube-on is…

Kétségtelen, hogy a Youtube nevű közösségi platform, amely 2005-ben jött létre, a COVID-járvány 2020-as kitöréséig magyar nyelven viszonylag kevés olyan csatornát és videót tartalmazott, amelyre egyszerre volt jellemző a tudományos igényesség és a közérthetőség. Igaz ez a természettudományos ismeretekre, de a humántudományokra is. 2020-tól azonban nemcsak a magyarországi Youtube-használat nőtt meg rendkívüli mértékben, hanem ez az űr is kezd betöltődni. Így otthon, a fotelben ülve is gyarapíthatjuk tudományos ismereteinket.

Ismerkedjünk az űrkutatással magyarul

Akit például idősebb korára az űrkutatás érdekel, annak szeretettel ajánlom a 2019 végén létrejött, de igazából a COVID idejétől felfutó youtube-csatornát, az Űrkutatás magyarul-t. A több mint száz videó feltárja előttünk a Naprendszer kutatásának legújabb irányait, trendjeit, és megmutatja annak geopolitikai vonatkozásait is. A csatorna egy-egy fontosabb űreseményt, például jelentősebb sajtótájékoztatókat, vagy űrhajók le- és felszállását időnként élőben is közvetíti, de megismerhetjük a Naprendszer bolygóinak legfontosabb jellemzőit, s közben igényes képekkel és jól szerkesztett filmrészletekkel találkozhatunk. Az utóbbi időben heti „űrhíreket” is olvashatunk, azaz megtudhatjuk, hogy az elmúlt héten mik voltak az űrkutatás legújabb eseményei. A csatorna tulajdonosa anonimitásba rejtőzik, pusztán annyit tudunk róla, hogy Zuglóban él, és nem tudományos kutató (a hangja alapján negyvenes éveiben járó fiatalember), de tudása, tájékozottsága, tárgyszerű és közérthető kommunikációja lenyűgöző lehet mindenki számára. A már 13,5 milliós nézettségnél járó csatorna egy-egy anyagának megtekintése akár közös élmény is lehet, unokáinkkal, gyerekeinkkel, akiket érdekel vagy érdekelhet az űrkutatás.

Egészségügyi témákat is találhatunk

Sokan és joggal szeretik az Ázsiába szakadtam Youtube-csatornát is, amely szintén pár hónappal a COVID előtt született meg, de a járvány idején futott fel. A mára már több mint 80.000 feliratkozóval rendelkező csatornát egy dél-kelet Ázsiában élő magyar orvos működteti, aki a legfontosabb egészségügyi problémákról közérthetően és szórakoztatóan tud beszélni, miközben ismerteti a téma legfontosabb tudományos nézeteit, szakirodalmát is. A videók között gyakran előkerülnek tévhit-cáfolatok is, pl. csodaszernek kikiáltott fűszerekről, gyógyszerekről vagy éppen vitaminokról. De nagyon sok hasznos és pontos ismeretet szerezhetünk a járványokról is. A videók készítője nem arra törekszik, hogy „szétszerkessze” a videókat, azaz látványos képekkel és filmrészletekkel operáljon, hanem egy hangulatos stúdió asztalánál ülve veszi fel az anyagait, s miközben beszél, egy-egy fontos, informatív kép jelenik meg a beszélő mellett vagy éppen az egész képernyőt kitöltve. Az ismertetések jól követhetőek és jegyzetelés nélkül is azonnal megtanulhatóak az előadó közérthető, de igényes kommunikációjának köszönhetően.

Népszerűek a művészettörténeti előadások

Budai Rita művészettörténész saját személyes oldalán indította el 2020 májusában az Ugorj a képbe-sorozatot, amely jelenleg a 70. részénél jár. A nagytétényi Tomori Pál Főiskola tanára rövid, közérthető videókban mutat be egy-egy ismert vagy kevésbé ismert műalkotást, feltárva annak nemcsak keletkezési, hanem történeti hátterét is. Ezzel együtt minden videóban egy-egy karakteres értelmezést is láthatunk, legyen az éppen egy avantgárd festmény vagy barokk műalkotás. A videók arra ösztönzik az embert, hogy egy-egy témában jobban mélyedjen el, akár a könyvtárak polcairól leemelve komolyabb elemzéseket is.

A három példából világos lehet, hogy a közösségi média immár nemcsak a szórakoztatás vagy éppen a politika terepe Magyarországon sem. Egyre több olyan Youtube-csatorna is van, ahol hasznos és megfelelően mély ismereteket adnak nézőiknek, akik hűségesen követik az „influencert”, bővítve látókörüket és tudásukat egy-egy témában. Így lehet az otthoni fotelben ülve tanulni… kezdjünk mi is bele!

Szerző: Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Támogató Szakértője

Cimkék:
2023-01-16