Belépés Regisztráció

Kisgyőr, a faragott falu


Kisgyőr, a faragott falu

A kisgyőri fafaragások nyomában

Kisgyőrbe kalauzoljuk az Odaadó olvasóit, bemutatjuk a Sály-Kisgyőr-Sály túrát. Utunk során honfoglaláskori emlékekkel és csodálatos fafaragásokkal találkozunk. A túrához jó erőnlét és némi gyakorlat szükséges. Ha valakinek nehéz ez a túra, akkor érdemes busszal vagy gépkocsival felkeresni Kisgyőrt, amelyet „faragott faluként” is emlegetnek.

Táv:19 km

Szintemelkedés: 450m  

A Sály-Kisgyőr-Sály túra bemutatása

Lator-telep

Kiindulási pontunk a Sálytól 4 kilométerre lévő Lator-telep, amely Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Miskolci-Bükkalja területén, a Sályi-patak völgyében fekszik. A honfoglalás korában itt állomásozott Árpád fejedelem és a területet Örs vezérnek adta. Nem véletlen, hogy már az autóbuszfordulóban olyan mészkő fogad bennünket, amelyet – a rajta lévő bevésés alapján – 1996-ban, a honfoglalás emlékére emeltek. Örs vezér és leszármazottai, az Örsúr nemzetség tagjai a területen telepedtek le, itt volt birtokaik központja. A völgyben megalapították a mai Sály község elődjét, a domb tetején pedig felépítették Örsúr várát.

Az egykori földvárhoz lépcsősoron megyünk fel, a domb tetején ma már csak a lakótorony falmaradványai láthatók. A panoráma ugyanakkor mindenkit elkápráztat: csodálatos a kilátás a völgyre és Sály településre. Örsúr várából lefele óvatosan haladunk, hiszen meredek az út. Majd kényelmes, bokros-erdős részen haladunk tovább, jó pár kilométert megtéve. 

Mocsolyástelepi pihenő

Az erdőből kiérve már megpillantjuk Mocsolyástelep új, fehér templomát. Utunkat az egyik oldalon erdősáv, a másikon szántó kíséri. Mocsolyástelep bár önálló településnek tűnik, tulajdonképpen Kisgyőr része. Kevesen lakják, de az itt élők kedvesek, udvariasak, készségesek, érdeklődők. Így kicsit megpihenünk, majd a mocsolyástelepiek jókívánságaival folytatjuk utunkat Kisgyőrbe. 

Kisgyőr, a „faragott falu”

Kisgyőr a famegmunkálásban kimagasló, a fafaragás tudománya apáról fiúra száll. Az alkotásokat szívesen megmutatják, a faluban szinte mindenhol találkozhatunk fafaragványokkal: a falu „kapujában”, buszmegállóban, a hídon. Még az utcajelző táblák is míves faragványok. Az alkotások a település polgármesteréhez, Kékedi László Vilmos fafaragó és népi iparművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja nevéhez és az általa megálmodott Családi Kézműves Szaktábor résztvevőihez fűződnek.      

Kisgyőri golgota

Az első utunk a golgotára vezet.  Jézus szenvedését 14 fából faragott stáción keresztül mutatják be. A jeleneteket angyalok tartják.

Előtte fejfa áll, ezen kerámiatáblán olvasható a történet. A növényzet is alkalmazkodik a jelenethez: a jósághoz rózsát, a gonoszhoz szomorú barkát ültettek. Három kereszt következik, a középső Jézus keresztje, rajta életfa motívumot lehet látni. A másik kettő népi motívumokkal díszített. Végül egy óriási napkorong látható, amely a feltámadást jelképezi. A tervező Kékedi László, a megvalósításban pedig Családi Kézműves Szaktábor résztvevői segítettek.

A golgota stációi után megtekintjük a műemlék templomot, amely előtt szintén fafaragvány áll.  Kisgyőrben az 1956-os forradalom és szabadságharc emléke előtt is faragvánnyal tisztelegnek: a derékba kettétört kopjafán Márai Sándor verssora olvasható: „Angyal vidd meg a hírt az égből”.

Faragott betlehem

Nagy látványosság a faluban a betlehem, amelyet 17, tölgyfából faragott szobor és 4 templomtorony alkot. A szobrok a magyar népviselet motívumait hordozzák magukon: a három királyok cifra szűrt, a pásztorok subát viselnek. A dombocska tetején az angyalok vannak, míg a „völgyben” a Kisded, Mária, József és az állatok. A négy templomtorony pedig a négy magyar történelmi egyházat szimbolizálja.

Szent Korona-kilátó

A fafaragványok sora 2021-ben is bővült. Ekkor adták át a Szent Korona-kilátót és a Fekete György-emlékoszlopot. Túránk során ezeket is felkeressük. A kilátóhoz haladva érintjük a Pavilonos Pincesort, a falufát és a szabadtéri színpadot is, és látjuk Szent István, Szent László, IV. Béla királyok szobrait. A Szent Koronát ábrázoló kisgyőri kilátó 8 méter átmérőjű, és 16 méter magas. Nyolc tájegységre lett felosztva, az alján nyolc életfa látható. Körülötte népviseletbe öltözött emberalakok tartják a Szent Koronát. A kilátóból csodaszép kilátás nyílik a Bükkre. A közelben található Fekete György emlékoszlopa is.

Kisgyőr centrumától tanösvény vezet a Remete forráshoz, erről az útról indulva folytatjuk túránkat.  A Remete-völgyben művelt parcellák között haladunk. A forrásnál kicsit megpihenünk, majd a Békáspuszta, Péntek-völgyön haladva igyekszünk vissza Sályba a buszfordulóhoz.  

Szerző: Palkovics Péter, az Odaadó Tudástár szerzője  

Képek: a szerző felvételei    

 

Olvassa további cikkeinket az Odaadó Tudástár Szabadidő rovatában!

Cimkék:
2022-05-13