Belépés Regisztráció

Irány Szilvásvárad: egy rendhagyó túra


Irány Szilvásvárad: egy rendhagyó túra

Szilvásváradra látogatunk egy rendhagyó túra keretében. Ugyanis olyan látványosságokat keresünk fel, amelyek kevésbé ismertek. A túra jó erőnlétet és egészséges térdízületeket igényel. De, aki teheti, annak megéri felfedezni Gerennavár romjait! 

A túra hossza: 14 km

A túra időtartama: 4 óra, a várban eltöltött időn kívül

Szintkülönbség: 450 m

Szilvásvárad rejtett kincsei

Szilvásváradot és a Szalajka-völgyet mindenki ismeri, hiszen egyike a legnépszerűbb magyarországi kirándulóhelyeknek. Éppen a népszerűsége miatt néha túlságosan zsúfolt is. Ha valaki Szilvásvárad környékének csendesebb és kevésbé ismert részét fedezné fel, akkor a Gerennavár romjait ajánljuk.

A szilvásváradi tanösvény

Szilvásváradra vonattal és busszal is könnyen el lehet jutni Egerből, de mehetünk autóval is. A Szalajka-völgy bejáratánál lévő parkoló mellett elhaladva érkezünk túránk kiindulópontjához, a tanösvény kezdetéhez. Az ösvény1940 méter hosszú, a szintemelkedés 210 méter és könnyen teljesíthető. A nyomvonal jól kiválasztott, könnyen járható, kőtörmelékkel felszórt. A meredekebb emelkedőkön korlátok és lépcsők segítik a közlekedést. Három pihenőhely került kialakításra faasztalokkal, padokkal és esőbeálló házakkal. A túra során információs táblákkal találkozunk, amelyek részletesen bemutatják a természet értékeit, a természetvédelem feladatait, az erdőt és az erdőgazdálkodást és a Bükk természeti értékeit.

Rögtön a tanösvény elején tizenhárom különböző típusú kőzetminta segítségével megismerkedhetünk a Bükk földtanával, a bükki karszttal, majd a továbbiakban a hegység növényvilágával, rovarvilágával, ragadozó emlőseivel, madárvilágával, a nemzeti parkban folyó madárvédelemmel.

A tanösvény vége a Millenniumi Kilátó, ahonnan pazar látvány tárul elénk: Szilvásvárad, a hegyek koszorúja és a közéjük vágódó völgyek, sőt, tiszta időben a Magas-Tátra. Sajnos, ottjártunkkor minket szomorú látvány fogad: a kilátó körbe van kerítve és kutyákkal őrzik a terület.

Gerennavár romja

Túránkat az országúton folytatjuk, a sárga kerékpáros jelzést követve. Ez a szakasz enyhén emelkedik egészen a Gerennavárig, de végig betonon lehet haladni. Igaz, az autós forgalomra vigyázni kell.

A vár feljárójánál pihenőt tartunk, szükségünk van az energia utánpótlására. Ugyanis Gerennavár romja egy lapos hegytetőn áll, amelyet minden irányból rendkívül meredek hegyoldal veszi körül. Csak lépcsőkön, meredek emelkedőkön tudjuk megközelíteni. Ezért a túra mindenképpen jó erőnlétet igényel. A várnál azonban kárpótol minket a csodálatos kilátás.

A hagyomány szerint Gerennavár Nagy Lajos király (1326-82) vadászkastélya volt, amelyet az egykori pogány vár helyén alakítottak ki. Később állítólag Mátyás király is használta Gerennavárat. Nem tudjuk, hogyan pusztult el, ma már alapfalai is alig láthatók.

Tófalusi völgy

Túránkat a sárga jelzésen folytatjuk, a Tófalusi völgyön keresztül. Ha valahová felkapaszkodunk, akkor bizony onnan le is kell mászni, még akkor is, ha nem könnyű. A völgybe vezető út egy nagyon köves vízmosáson halad, itt az ember érzi, hogy vannak térd ízületei!  Lent a völgyben már kellemes a séta; oxigéndús levegővel szívhatjuk tele a tüdőnket.

Szalajka-völgy

A Tófalusi völgy a Szalajka völgybe torkollik. Itt már nagy a nyüzsgés: sokan sétálnak errefelé, anyukák tolják a babakocsikat, a játszótéren gyerekek futkároznak. A völgy végén a bazár és éttermek. Elhaladunk a lovarda mellett is, itt számos fakultatív program (lovas túrák, lovasbemutató, múzeum, kiállítások) várja az érdeklődőket. Érdemes benézni, ha időnk engedi.

Szerző: Palkovics Péter, az Odaadó Tudástár szerzője

Fotó: Wikimédia

Olvassa további cikkeinket az Odaadó Tudástár Szabadidő rovatában!

Cimkék:
2022-04-26