Belépés Regisztráció

Idősbarát városok Lengyelországban


Idősbarát városok Lengyelországban

A WHO 2005-ben, 32 város részvételével indította el a Global Age-friendly Cities (Globális Idősbarát Városok) programját. 2010-re a program már odáig jutott, hogy létrehozták a WHO Globális Hálózat az Időskorbarát Városokért és Közösségekért platformot, amely összekapcsolja a városokat, közösségeket és szervezeteket. Így azok egymástól tudják átvenni a jó gyakorlatokat, hogy a városokat a növekvő számú idős lakosság számára biztonságosabbá, olcsóbbá és kényelmesebbé tegyék, illetve az idős lakosság is egyenrangúnak érezhesse magát. Jelenleg a hálózatnak 1363 város a tagja, Magyarországról sajnos nincsen település a tagok között, de a környező országokból tag pl. a szlovéniai Zrece és a lengyel Opole városa is. Sorozatunkban jó gyakorlatokat mutatunk be, azzal a céllal, hogy talán ezeket magyar települések is átveszik idősbarát megoldásokként.

Az idősbarát városok és azok hálózata a világ országaiban II. rész - Közép-Európa, Lengyelország

Cikksorozatunk előző részében idősbarát kanadai városokat mutattunk be, ezúttal lengyelországi példákat ismertetünk. Ezzel is jelezve: a jó gyakorlatok előttünk vannak!  

Idősek Lakótelepe Opole városában

A lengyelországi Opole városa – ahol minden negyedik állampolgár 65 év feletti – az az idősek számára információs és oktatási központot szervezett. Itt különféle tanfolyamokat rendeznek, és a mindennapi élet során felmerülő hivatalos ügyintézésekben is segítenek: a kérvények kitöltésétől a vonatkozó szabályozások és törvények értelmezéséig.

A város három összefüggő háztömbben Idősek Lakótelepét épített, ahol a nyugdíjasok és a nyugdíjas párok minimális költségért kényelmes lakásokban élhetnek.

Szenior kártya is segíti az időseket

Ostrow Wielkopolski városában 72.000 ember él, és 23 százalékuk 60 év feletti. A nagyszámú idős életének megsegítésére 2015-ben döntött a városi önkormányzat a szenior kártya bevezetéséről. Ez nemcsak azt jelenti, hogy egyes boltokban különféle élelmiszereket olcsóbban vehetnek, hanem azt is, hogy a csatlakozó magán- és állami cégek különféle kedvezményeket kínálnak. legyen szó akár utazásról vagy szórakozásról. Cserébe a város „programpartner” címet ad a jelentkező vállalkozásnak, és promóciós támogatást ad a cégnek. A partnercégek száma jelenleg 130 felett van.

A szenior kártya mellett a magyarországi Gondosóra-programhoz hasonlóan indították el a „Tele– Gondozási Program”-ot, amelynek köszönhetően egy karra szerelt okosóra gombját megnyomva az idősek bármilyen körülmények között segítséget kérhetnek, függetlenül attól, hogy orvosi segítségre szorulnak, vagy veszélyben vannak, vagy egyéb támogatásra van szükségük. Amennyiben a gombot megnyomják, a hívás másik oldalán a folyamatosan ügyelő Tele–Gondozási Központ jelentkezik.

A város gondot fordít az idősek oktatására is: 2007 óta minden oktatási félévben meghirdették a „Harmadik Év Egyetemét”, amely a Lodz-i Egyetem védnökségével és segítségével nemcsak tanulási programokat, hanem idegennyelvű workshopokat, „utazóklub”-ot, kerékpáros csoportot, tánc- és irodalmi közösségeket működtet. 2015-ben az egyetemnek 425 hallgatója volt, s ez a szám évről évre növekszik. 2016 óta minden évben szenior fesztivált rendeznek, ahol kulturális és sportprogramokkal szórakoztatják a szenior látogatókat.

A Lengyelország észak-nyugati részén fekvő, 34.000-es lélekszámú Gmina Oborniki városában 2016 áprilisában vezették be az Oborniki Senior Kártya programot, amelynek keretében a 60 év felettiek a kedvezményes vásárlási lehetőségek mellett a városi tömegközlekedésben ingyen utazhatnak. Ezzel együtt az idősek számára napköziotthont létesítettek, ahol szabadidős és oktatási programokkal várják a harmadik generációt.

Információs honlap szenioroknak

A 246 ezres lakosságú Gdynia városának 25%-a 60 év feletti. A háború után Németországtól Lengyelországhoz visszakerült város és a kikötő teljes újjáépítésében a mai idős generáció aktívan részt vett, így létező, jó működő közösségeket alkotnak ma is a város különféle régióiban. A nyugdíjas klubjaik változatos programokat szerveznek mind intergenerációs, mind csak szenioroknak szóló formában. Náluk is működik a szenior egyetem és a szenior kártya (Carta Mieszkanca). Emellett érdemes kiemelni azt is, hogy egy külön információs honlapot működtetnek –  www.seniorplus.gdynia.pl –, ahol minden fontos, a szeniorokat érintő programról és szolgáltatásról értesülhetnek a város és a környék lakói. Ezen az oldalon egy hatalmas videótár is található, amelyből válogatva a szenior hallgató a legkülönbözőbb szakmai területeken (tornától a művészettörténetig, a nyelvtanulástól a gyógynövények világáig, a tai chitól a memóriatréningig) edzheti a testét és a szellemét.

Szerző: Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Támogató Szakértője

Cimkék:
2022-09-24