Belépés Regisztráció

Gondolatok a „Mit tegyünk?” című kis kötetről


Gondolatok a „Mit tegyünk?” című kis kötetről

Él egy 42 esztendős belga történész, aki nemcsak aggodalommal figyeli, hanem elemzi is a nyugat-európai társadalmak erózióját, ahogyan aláássák a hagyományos európai és emberi értékeket. Többek között foglalkozott az Európai Unió kulturális identitásválságával is.

David Engels, mint ókortörténész, az antik világ avatott ismerőjeként eredetileg saját félelmei leküzdésének érdekében adott hangot annak az értékkeresésnek, amelyet tudósként a hétköznapokban is megélt. Ezeket a jegyzeteit annak érdekében rögzítette, hogy perspektívát próbáljon nyújtani – az értékválság közepén – a konzervatív gondolkodású embertársainak. A kérdését oly módon teszi fel, hogy mit tehetünk egyénenként az európai értékek és hagyományok fennmaradásáért.

Munkájában több alkalommal hivatkozik a német idealista filozófusra, Oswald Spenglerre (1880-1936), ugyanis hisz abban, hogy kritikus válsághelyzetekben az elkötelezett és elhivatott (küldetéstudatos) emberek fellépése befolyásoló hatással lehetnek a negatív folyamatokra. Úgy véli, az egyéni példamutatás még mai világunkban is pozitív hatást gyakorolhat, mert spiritualitásan megújuló lehet.

David Engels három valódi és tragikus jelenség hatására kondította meg a vészharangot: a párizsi Notre Dame katedrális leégése, a migránsáradat, valamint a Covid-járvány elhatalmasodása miatt. Ebben a helyzetben David Engels vitairatban vázolta a két magatartásforma lehetséges vállalását: az egyik a közösségi, vagyis politikai, a másik pedig a személyes kiállás. A szerző azt a folyamatot kíséri végig, amelynek egyik fő üzenete, hogy az európai viszonyok megítéléseben a realitások talaján szükséges maradni. A történész olvasatában ez azt jelenti, hogy a tényeket nem szabad figyelmen kívül hagyni, vagyis a hanyatlást tudomásul kell venni. Nehéz az európai vezetőknek realizál(tat)ni, hogy nagy mértékben eltűnőbe kerültek az erkölcsi keresztyén értékek, s az iszlám egyre karakteresebb arcot ölt. Ez természetesen nem máról holnapra következett be, hanem egy folyamat eredményeként ment végbe, amelynek egyik fő kiváltó oka a keresztyénség gyengülése volt.

A történész-szerző huszonnégy fejezetben nyújt áttekintést a válság nyilvánvaló jeleiről, ám minden fejezet végén Mit tegyünk? alcímmel lehetséges tanácsokat vázol a védekezéshez. Egyik alapgondolata, hogy a nemzeteknek nem szabad elengednie (vagy a kezéből kiengednie) a megtartó hagyományokat.

Felfoghatjuk ezt a kis könyvet David Engels személyes tanácsadó könyvecskéjének is, ugyanis aktuális társadalmi kérdésekre keresi benne a válaszokat.

A kötet a MCC Press gondozásában nemrég jelent meg magyarul, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által szervezett könyvbemutatón a szerző ismertette a könyvet. 

Szerző: Arday Géza író, irodalomtörténész

Képek forrása: Mathias Corvinus Collegium

Olvassa további cikkeinket az Odaadó Tudástár Kultúra rovatában!

2022-06-03