Belépés Regisztráció

Az idősbarát városok Norvégiában


Az idősbarát városok Norvégiában

A WHO 2005-ben, 32 város részvételével indította el a Global Age-friendly Cities (Globális Idősbarát Városok) programját. 2010-re a program már odáig jutott, hogy létrehozták a WHO Globális Hálózat az Időskorbarát Városokért és Közösségekért platformot, amely összekapcsolja a városokat, közösségeket és szervezeteket. Így azok egymástól tudják átvenni a jó gyakorlatokat, hogy a városokat a növekvő számú idős lakosság számára biztonságosabbá, olcsóbbá és kényelmesebbé tegyék, illetve az idős lakosság is egyenrangúnak érezhesse magát.

Az idősbarát városok és azok hálózata a világ országaiban III. rész – Norvégia

Cikksorozatunk előző részeiben idősbarát kanadai és lengyelországi városokat mutattunk be. Ezúttal a norvég példákat mutatjuk be, hiszen a jó gyakorlatok előttünk vannak!

Norvégia fővárosa, a 634.000-es lakossággal bíró Oslo önkormányzata 2013 óta szervezi meg a Senior in the Center hetet a város több mint 65.000 idős polgárának. A rendezvénysorozat a szeptember 21-i nemzetközi Alzheimer-naphoz kapcsolódóan a demenciával kapcsolatos programokkal kezdődik és október elsején, az Idősek Nemzetközi Napján, a Városházán egy előadással zárul, amelynek keretében fogadással egybekötött ünnepséget rendeznek az időseknek. Az őszi időszakban gyalogló- és botsétáló (Nordic Walking) versenyeket is szerveznek a szenioroknak, és kifejezetten az idős korosztályra fókuszálva koncerteket, workshopokat és filmvetítéseket tartanak. Oslo önkormányzata külön díjazza a rangidős polgárait.

Szolgáltatásokkal segítik az időseket

Az idősek mindennapi életét segíti a 24 órás telefonos ügyelet, ahol nemcsak egészségügyi segítséget lehet kapni, hanem információkat a közlekedési helyzetről, a szenioroknak szóló tanfolyamokról és mozgásprogramokról, de szállás- vagy étteremfoglalásban is állnak rendelkezésre az önkéntesek a telefonvonal másik végén.

Oslo minden kerületéhez tartozik ún. „vezető felügyelő” is, amely funkció voltaképpen időskori tanácsadót takar. Az állami fizetéssel rendelkező alkalmazott egészségügyi és életmód-tanácsoktól kezdve a mindennapi élet szervezéséig munkaidejében mindenben áll az érdeklődő idős városlakók rendelkezésre.

A Rózsaszín Busz az idősek közlekedését segíti

Különleges és példaértékű szolgáltatás Osloban az ún. Rózsaszín Busz is, amelyet azon, 67 év feletti városi polgárok vehetnek igénybe – előrendelve az interneten – akik háztól-házig szállításra szorulnak, például otthonról a kórházba vagy az orvosi rendelőbe kell menniük. A szolgáltatás pontosan annyiba kerül, mint a fővárosi tömegközlekedési jegy. A buszok hétfőtől szombatig közlekednek 10.00 és 18.00 óra között. A kisbusz gyalogosok és kerekesszékesek igényeit egyaránt kielégíti, és egy kísérő is utazhat az igénybe vevővel.

Generációk együttműködése Osloban

2018 januárjában indította el Oslo egyik kerülete azt a projektet, amelynek keretében az egyik helyi nyugdíjas otthonba (Pastor Fangens vei 22) két húszéves diáklány (egy tanárképző főiskolás és egy fogorvos-hallgató) beköltözött, egy évnyi időtartamra. Az otthon négy emeleten 29 apartmant foglal magába. A fiatalok által bérelt egy-egy lakás bérleti díja rendkívül kedvezményes volt, cserébe a fiatalok mind a ház körüli munkákban, mind a mindennapi élet során segítsék a bentlakókat, de egészségügyi és gondozási feladatokat természetesen nem kellett ellátniuk.

Idősbarát megoldások Norvégiában

Az idősbarát szolgáltatások természetesen nem csak Osloban vannak jelen az országban. A 182.000 fős lakosságú Trondheim városának több mint 17%-a 60 év feletti. A város egy széleskörű idősbarát programot dolgozott ki, amely kiterjedt az idősek által gyakran használt gyalogjárdák korlátokkal való ellátására és kátyútlanítására, de megvalósítottak egy olyan, példaértékű programot is, amelynek révén az önkormányzat által kiválasztott önkéntesek nem csak a betegeket, hanem minden városi időst rendszeresen meglátogatnak, s felmérik azt, hogy miben tudnak segíteni (a program alcíme: Megelőző Látogatások).

A nemzetközi projekthez 2017-ben csatlakozott észak-norvég Levanger városának 20.000 lakosából 18,9% hatvanöt év feletti. Az idősbarát város program jegyében az önkormányzat 5 kapcsolattartót választott és képzett ki, akik munkaidejükben a várost járva felmérik a helyi idősek igényeit és összegyűjtik a javaslatokat. Ezzel együtt az önkormányzat minden évben egyszer megrendezi az idősek fogadónapját, amikor az önkormányzat vezetőinek az idősek írásban vagy szóban előterjeszthetik igényeiket és javaslataikat. Ezen javaslatok között nagyon sok szólt a tömegközlekedés sűrítéséről, és az idősek lakta területekhez irányuló hatékonyabb elvezetéséért, amelyről azóta az önkormányzat gondoskodott.

Bár nem tagja az Idősbarát Városok nemzetközi hálózatának, de élénk idősbarát programok zajlanak Malvik városában is. Malvik kisváros, 14 193 ember lakja, s ebből 14% a 65 év feletti. A településről rengetegen járnak be a közeli nagyvárosba, Trondheimbe dolgozni. A hangulatos kisvárosban 2011 óta minden esztendőben rendeznek egy szenior hetet (Szenior Kulturális Show), amikor a helyi Bruket kultúrházban kulturális, közösségi és sportprogramokkal várják az időseket. Ezen a fesztiválon az idősek nemcsak passzív résztvevők, hanem saját munkásságukat is bemutathatják, mind a képzőművészet, mind az előadóművészet terén.

Szerző: Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Támogató Szakértője

Cimkék:
2022-10-12