Belépés Regisztráció

Autóvásárlás ötven év felett


Autóvásárlás ötven év felett

Mire figyeljünk, ha gépkocsit veszünk?

Hogyan vásároljunk autót szenior korban? Lehet, hogy elsőre meglepően hangzik, de 50 év felett az ár mellett már számos más szempont kell, hogy vezesse a választásunkat a megfelelő autó megvásárlásakor.

Amikor 50 év felett autót keresünk, már valószínűleg senkit sem az érdekel, hogy a jármű motorja minél erősebb legyen, a járgány minél gyorsabb legyen, avagy az „optika tuning” lenyűgöző érzéseket keltsen. Szenior korban a szempont, hogy minél biztonságosabb és megbízhatóbb autót válasszunk. Ezzel együtt nagyon fontos az alacsony fogyasztás is. Így azok az autók kerülnek előtérbe, amelyek rendelkeznek ECO-funkcióval, azaz maga a gépkocsi is takarékoskodik a benzinadagolással. Szóba jöhet még az egyre gyakrabban alkalmazott Stop and Start funkció is, amely a nagy forgalomban lelassítja a motort. Ezzel is csökkenthetjük a fogyasztást, illetve a károsanyag kibocsátást. Itt csak arra kell vigyázni, hogy ez a funkció hosszú távon nem tesz jót az akkumulátornak, így lehetséges, hogy amit nyerünk a réven, ki kell dobjuk a vámon.

Biztonsági és kényelmi funkciók az autóban

A biztonság esetében nem csak az a fontos, hogy légzsákok legyenek, lehetőség szerint minél több helyen, hanem az is, hogy az autó karosszériája egy-egy kisebb koccanást jól bírjon. Nagy segítséget jelent a tolatóradar, esetleg tolatókamera, hiszen ezekkel pontosabban „láthatunk” hátrafelé is.

Szenior korban már arra is érdemes odafigyelni, hogy mozgatható, beállítható, gerinckímélő vezető- és anyósülések legyenek a kocsiban. Sőt, az sem baj, ha ugyanez jellemzi a további utasaink ülését is. Gondoljunk csak arra, hogy nem egyszer a városi dugóban hosszan kell araszolnunk, ilyenkor jól jön a kényelmes ülés, amely nem vonja el a figyelmet a folyamatos koncentrációtól.

Sokat segíthet a Tempomat-szolgáltatás, amely a beállított sebességen tartja hosszabb út esetén az autót, anélkül, hogy nyomnánk a gázt. Ennek nagyon jó láb- és lábizomkímélő hatása lehet.

Érdemes megfontolni az automata váltós autót

Sokan – különösen az Egyesült Államokban – esküsznek az automata váltós autókra. Jómagam azt tapasztalom, hogy a magyar vezetők többsége szereti az irányítást ezen a téren a saját kezében tartani. Ugyanakkor sokszor előfordul, hogy „rosszul váltunk”, azaz nem a megfelelő fordulatszámot választjuk vezetés közben. Számos autótípus van, ahol a kijelzőn megjelenik ilyenkor egy felfelé vagy lefelé mutató nyíl, segítve a megfelelő váltást. Azt hiszem, hogy az automata váltót inkább akkor érdemes választani, amikor az embernek 50 felett esetleg kéz- vagy vállproblémái vannak, így nem szeretné azt, hogy a jobbkeze folyamatos terhelés alatt legyen.

Kulcskérdés az autó világítása

Nagyon alaposan át kell nézni az autó világítását, mivel idősebb korban, ahogy gyengül a szemünk, nehezebben vesszük észre az úton lévő, nem megszokott jelenségeket.  Ha az autó világítása nem megfelelően erős, keressünk egy szerelőt, aki a megengedett legerősebb fényerőig beállítja az autó lámpáit.

Óvatosan a kijelzőn megjelenő információkkal

Sokan szeretik a beépített GPS-rendszereket, és örülnek a kijelzőkön felbukkanó szolgáltatás-arzenálnak is. Ma már tévéadástól a beérkező e-mailekig szinte mindent láthatunk a legjobb kijelzőkön. 50 év felett azonban azt javaslom: olyan autót válasszunk, amelynek kijelzői csak az alapvető funkciókat jelzik.

A sok információ elvonhatja a figyelmet a vezetéstől. Ha telefonálni szeretnénk, - horribile dictu - e-mailt vagy smst írni, álljunk meg az út szélén! Egyrészt azért, mert vezetés közben tilos e-mailt, sms-t írni vagy kihangosító nélkül telefonálni, másrészt veszélyes is.  50 év felett a koncentráció- és a reakcióidő is csökken (bár a helyzet erősen egyénfüggő), s így a „multitasking”-figyelem veszélyforrás lehet.

Amennyiben ezeket a szempontokat figyelembe vesszük, 50 év felett is jól tudunk választani: olcsón, kényelmesen és biztonságosan tudunk utazni, magunkat és környezetünket sem veszélyeztetve.

Szerző: Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Támogató Szakértője

Cimkék:
2022-09-09