Belépés Regisztráció

Ahány ember, annyi mozgás


Ahány ember, annyi mozgás

Az egyéni vagy csoportos foglalkozások mind nagyszerű lehetőséget biztosítanak a mozgásra. Az egyéni tréningeken egy komplex, személyre szabott fejlesztő programot kaphatunk, a csoportos órákon pedig a közösségi élmény óriási boldogságot és lendületet tud adni mindenkinek. A legfontosabb az, hogy az egyén megtalálja benne önmagát, megbízzon az oktatóban, és jóleső érzést adjon a mozgás, valamint vidám, szociális élményt. Hiszen a mozgás mindenkié.

A mozgásformák tárháza

Előző cikkemben 5 pontba szedtem azokat a hasznos tanácsokat, amelyek segítséget nyújthatnak abban, hogyan építsük be a mozgást a mindennapjainkba, illetve, hogy mire figyeljünk kezdő vagy éppen újrakezdő szenior sportolóként.

Az alábbiakban néhány mozgásformát mutatok be, mint egy ízelítőként, a teljesség igénye nélkül, amelyek kiegészíthetik a szenior korosztály rekreációs lehetőségeit, hiszen ezek kifejezetten az ő részükre kialakított biztonságos és fejlesztő hatású mozgásprogramok. Ezekkel az óratípusokkal én is évek óta sikeresen dolgozom, és a visszajelzések, tapasztalatok alapján valóban elérhető velük a testi, lelki feltöltődés.  

Az egyéni vagy csoportos foglalkozások mind nagyszerű lehetőséget biztosítanak. Az egyéni tréningeken egy komplex, személyre szabott fejlesztő programban részesül az egyén. Optimális esetben ezt egy állapotfelmérés és egy célmeghatározás alapozza meg, és folyamatos visszacsatolásokkal, a trénerrel együttműködve haladnak a kijelölt úton.

A csoportos órák is felépülhetnek hasonlóan, de itt nem egyénre szabottan, hanem az adott csoportra szabva működnek a programok. Amit viszont ezek az órák pluszba nyújtanak, az a közösségi élmény, az összetartozás, az összeadódó energiák, amelyek óriási boldogságot és lendületet tudnak adni mindenkinek. Szerencsés lenne, ha a csoportos órák előtt is mindenki részesülhetne egy az egyéni foglalkozások adta komplex folyamatban.

Szenior torna

A szenior torna foglalkozásokban kiemelkedő figyelmet kapnak a kondicionális, koordinációs- egyensúly és ízületi mozgékonyságot fejlesztő gyakorlatok. Ezek összességében segítséget nyújtanak az esetlegesen megjelenő tartáshibák korrekciójában, a mindennapi mozgások fejlesztésében. A szenior torna végezhető zenés óra keretein belül vagy anélkül, illetve csoportban vagy egyéni foglalkozásban.

Szenior Egyensúly Tréning

Ez a komplex tartás- és mozgásfejlesztő tréning arra ad lehetőséget, hogy a megváltozott egyensúlyozási képesség fejlesztése biztonságos és támogató közösségben valósulhasson meg. A Szenior Egyensúly Tréning célja, hogy fejlessze a testtudatot, az izomérzékelést, valamint a reakcióidőt és a ritmusérzékelés képességét, mivel ezek segítenek abban, hogy optimálisan tudjuk használni a testünket. Ha pedig a test képessé válik változó körülmények között is rugalmasan, mégis stabilan mozogni, az a mindennapok olykor nehézkes és bizonytalan helyzeteiben is segítséget tud nyújtani. Szintén egyéni és csoportos formában is működik.

Zumba Gold

A Zumba Gold egy olyan fitneszprogram, amelyet egyrészt a szenior korúakra fókuszál, másrészt azokra, akik az intenzívebb Zumba Fitness-t valamilyen okból nem végezhetik, de a mozgásforma jótékony hatásait ők is élveznék. A teljes testet megmozgató óra alapját a latin zenék és táncok adják, amelyeket fitnesz elemek is színesítenek. A mozdulatok könnyen követhetőek, nem kell megtanulni a koreográfiát, csak az oktatót követni, és élvezni a fantasztikus hangulatot, megtapasztalni a „szabad érzésű táncot”, a közösségi mozgás erejét. A Zumba Gold egy speciális típusa a székes óra, mikor a résztvevők mindezt széken ülve élhetik át.

Szenior Örömtánc

A közösségi táncforma sajátos tematikán alapszik, amelynek mottója: mozgás, öröm, agytorna. Egy-egy órán a szenior táncosok több koreográfiát is tanulnak és táncolnak párban, hármas, négyes felállásban, vagy éppen szóló- vagy körtánc formájában. Mindamellett, hogy jó közösségben és kellemes zenékkel telik az idő, a résztvevők szinte észrevétlenül is táncolnak a testi, lelki, szellemi egészségükért. 

Bízom abban, hogy ezek a rövid ismertetők utat nyitnak a mozgásformák még szélesebb palettája felé, és segítenek beépíteni a rendszeres testmozgást a mindennapokba. Természetesen mindennek az alapját képezi, hogy meg kell találni az aktuális egészségi állapotnak megfelelő mozgásprogramo(ka)t.

A mozgás mindenkié!

A különböző mozgásformák közül bátran válogathatnak a szenior érdeklődők. A legfontosabb az, hogy az egyén megtalálja benne önmagát, megbízzon az oktatóban, és jóleső érzést adjon a mozgás, valamint vidám, szociális élményt. Hiszen a mozgás mindenkié.

Szerző: Csordás-Novák Mária geronto-andragógus, szenior tréner, az Odaadó Támogató Szakértője 

Cimkék:
2022-09-23