Belépés Regisztráció

A tánc lelki hatásai


A tánc lelki hatásai

A Lelki Egészség Világszövetsége kezdeményezésére minden év október 10-én tartják a lelki egészség világnapját. Felhívják a figyelmet a lelki problémák megelőzésére, kezelésére, valamint a mentális egészség fejlesztésére. Az optimális lelki állapot elérésében, megőrzésében a mozgás, de főleg a zenés mozgásformák, mint a tánc, kiemelkedő jelentőséggel bírnak. A mozgás és a tánc a testi elváltozások kezelése mellett a lelki folyamatok alakulásában is meghatározó szerepet tölt be.

Szenior korú egyéneknél egyre gyakrabban fordul elő depresszió vagy szorongás. A depresszió a közösségben élő idősek 10-25 százalékát érinti, a demens betegek 20-40 százaléka társuló depresszióban szenved – olvasható Égerházi Anikó: Depresszió és szorongás időskorban című tanulmányában. Fontos röviden tisztázni, hogy a depresszió, a depresszív hangulat és a demencia nem azonos fogalmak.

„A depresszió időnként olyan mértékben blokkolja az agyat, így a gondolkodást, a beszédet, a mozgást is, hogy egyes esetekben nem lehet megkülönböztetni a pillanatnyi tüneteket a súlyos demenciától. Úgy tűnhet, mintha az illető elbutult volna.”
(Belső Nóra: Depresszió, Betegség, vagy úri huncutság?)

A két állapot, betegség közt szoros kapcsolat van, amelyek kezeléséhez komplex terápia szükséges.

Többek között ezért is nagyon fontos a zenére végzett mozgás, és a táncban rejlő lehetőségek felfedezése, mert ezekkel sokszor megelőzhetjük, illetve bizonyos esetekben kezelni tudjuk a problémákat, javítva ezzel a psziché állapotát. A mozgás enyhíti a depressziót, segít a stressz oldásában is. Hogyan? Az endorfin termelés stimulálásával biztosítja a jó pszichés közérzetet, megnyugtatja a feszült, túlhajszolt idegeket. Jó hír, hogy ezt a hatást már egy 30 perces közepes tempójú sétával elérhetjük.

A zene jótékony hatása a közérzetre

Sőt! Jól megválasztott zenével a hatás tovább fokozható. Egy-egy régi dal felcsendülése a kiváló hangulatjavító hatás mellett aktiválhatja a hosszú távú memóriát is, segítve ezzel a demenciával élőt abban, hogy közelebb kerüljön egykori önmagához. Az idősotthonokban tartott zenés órákon az egyik legszebb pillanat számomra, amikor a zene hatására a résztvevők mosolyogni kezdenek, énekelnek, nevetnek, és táncra perdülnek.

A zenét egyre több esetben alkalmazzák a gyógyításban és különböző terápiás folyamatokban is. A zenére végzett mozgás pedig egy komplex, testi-lelki gyógyító folyamat része lehet, amelynek hatására az érzelmek felszabadulnak, a pszichoszomatikus feszültségek oldódnak, és egy harmonikus, belső élettani szempontból béke állapot alakulhat ki (Forrás: Bagdi Emőke. Pszichofitness.)

Használjuk hát ki a zene sokszínűségét, hogy minden élethelyzet, minden lelki állapot megtalálható benne. Mozgással összekötve merítsünk boldogságot, életerőt és örömöt, megőrizve ezzel nemcsak testi, de lelki egészségünket is. S ha épp nem tudunk egy-egy vezetett táncos órát beiktatni a napunkba, csak kapcsoljuk be otthon egyik kedvence zenénket, és mozogjunk, ahogy jól esik. Bizonyára pár percen belül jobb lesz a kedvünk.

Szerző: Csordás-Novák Mária, geronto-andragógus, komplex mozgásfejlesztő tréner és szenior tréner, az Odaadó Támogató Szakértője

Cimkék:
2022-10-10