Belépés Regisztráció

A káromkodás „természetes”, a bocsánatkérés nem az


A káromkodás „természetes”, a bocsánatkérés nem az

Kiss-Nemes Veronika praktizáló pszichológus és B. E. Belle írónő a szerzőpárosa annak a kötetnek, amely a nem mindennapi szerzőpáros összeállásának eredményeként születhetett meg. A szakember és laikus termékeny egymásra hatásából valósulhatott meg a Szavak: a társadalom, amelyben a káromkodás természetes, de a bocsánatkérés nem ismert című kötet.

A mindennapokban tapasztalhatjuk, hogy a sajnálom, bocsánat, köszönöm, szeretlek szavak egyre ritkábban hangzanak el. Mi lehet ennek az oka? Sajnos, ez nem véletlen, hiszen a mai társadalom jórésze sms-ben, rövidítések által, többnyire hangulatjelekkel (emojival) kommunikál egymással. Ez nagyon kényelmes, hiszen egyetlen gombnyomással kifejezhetjük, hogy mit gondolunk, mit érzünk és mire vágyunk. Ellenben azon meglepődünk, ha egyre több alkalommal megy félre a kommunikációnk, hiszen így alig érthető, mi történik velünk és körülöttünk. Feltehetjük azt a jogos kérdést, vajon miért olyan nehéz kimondani azt a szót, hogy bocsánat vagy hogy szeretlek? Ezzel együtt az is kérdéses, hogy miért hangozhat és hangzik el egyre gyakrabban durva káromkodás a közbeszédben?

Tudatosítani kellene magunkban és másokban, hogy minden szónak, amit kimondunk, nemcsak oka és érzelmi töltete, hanem lelki súlya is van. Ha tisztában vagyunk az érzelmeinkkel, akkor ezt sokkal egyszerűbben meg tudjuk fogalmazni önmagunk és mások számára. Az igazán fontos szavak elmélyült felhasználása mutatja meg számunkra az utat önmagunk, illetve mások felé. A közérthetően megfogalmazott pszichológiai elméletek mellett, a kötet gyakorlati feladatokkal és tanácsokkal látja el az olvasóit, hogy valóban rátalálhassunk saját szavainkra és azok jelentőségére. Hiszen nem léteznek kész megoldások, ugyanis az érzelmek mindenkinek a sajátjai.

A kötet egyes fejezetei egy-egy témakört járnak körül. B. E. Belle megfogalmazza a gyakorlati kérdéseit, félelmeit és aggályait, amelyekre a szerzőpáros pszichológus tagja nyújt szakmai választ. Olyan fogalmak kerülnek tisztázásra és elemzésre – többek között – mint az intelligencia, az empátia, a hűtlenség, a bocsánatkérés, az igazságérzet, a káromkodás, a hit és az akarat, a függőség, a célállítás, a hála, a hazugság, s végül a boldogság. Nagyon élvezetes olvasni ezt a különleges témavilágú és módszerű gyakorlatias könyvet. Ezt itt azért jegyeztem meg külön is, mert a pszichológiai és önismereti könyvek világában meglehetősen ritka jelenségnek számít az újszerűség, illetve a nem szokványos megközelítésmód.

Ez a kötet egy nem mindennapi önsegítő munka, emiatt merem minden kedves olvasó számára őszintén ajánlani.

Szerző: Arday Géza író, irodalomtörténész

Olvassa további cikkeinket az Odaadó Tudástár Kultúra rovatában!

2022-06-13