Belépés Regisztráció

Négy inspiráló nyugdíjas, aki bebizonyította: hatvanon felül sem unalmas az élet


Négy inspiráló nyugdíjas, aki bebizonyította: hatvanon felül sem unalmas az élet

Miért iratkozik be valaki 71 évesen - ötven évvel első diplomája megszerzése után - az egyetemre? Hogyan lehet 83 évesen teljesen új, a korábbinál jóval izgalmasabb életet kezdeni, vagy 89 évesen maratonra készülni? Cikkünkből kiderül.

Aki bejárja a világot (és erről az Instagramon is beszámol)

Egy 89 éves világutazó nagymama az Instagram egyik új sztárja. Az oroszországi Krasznojarszkban élő Elena Mikhailovna azután vált ismertté a közösségi oldalakon, hogy vietnami útján összetalálkozott egy szintén orosz utazóval, akit lenyűgözött az idős nő kalandvágya. Találkozásukról Facebook-ismerőseinek is beszámolt, a posztot pedig több mint 14 ezren osztották meg.

A szemüveges, fejkendős nagymama a hetvenes években kezdett utazgatni: volt Prágában, Lengyelországban és Kelet-Németországban. Ezek után - pénz és szabadidő hiányában - pár évtizedes kényszerpihenő következett, de végül hat évvel ezelőtt, 83 éves korában úgy döntött, nem vár tovább, szeretne még többet látni a világból. Ismét meglátogatta Csehországot és Németországot, és elutazott Törökországba, Izraelbe, Vietnamba és Thaiföldre is. Tervei szerint 90. születésnapját a Dominikai Köztársaságban fogja ünnepelni. "Az utazás számomra új életet, új embereket és találkozásokat jelent" - mondta az Independent brit napilapnak. Hozzátette, bár egyedül utazik, mindenhol rengeteg ismerőst szerez, szívesen barátkozik helyiekkel, kipróbálja az ételeiket és italaikat, megnézi a kedvenc helyeiket, valamint előszeretettel használja a helyi közlekedési eszközöket. Vietnamban például egy motor hátsó ülésén utazott. A 89 éves nagymama ugyanis nem all inclusive utakra fizet be: nyugdíjából, valamint virágtermesztéssel és varrással megkeresett pénzéből járja a világot. Ma már a Facebookon és az Instragramon is dokumentálja utazásait: utóbbin több mint 36 ezer követője van.

Aki 71 évesen lett újra egyetemista

Majdnem ötven évvel első diplomája megszerzése után határozta el Orosz Zoltán, hogy újra beiratkozik az egyetemre. Az ország legidősebb "frissdiplomása" tavaly vette át jogász oklevelét a Debreceni Egyetemen. A 76 éves gépészmérnököt, mérnök-közgazdászt saját bevallása szerint évtizedek óta érdekelte a jog, a munkájához pedig szüksége is lett volna alaposabb jogi ismeretekre. "Azért húztam-halasztottam a beiratkozást, mert amíg dolgoztam, nem volt szabadidőm. Nyugdíjasként most már van, elsőre fel is vettek, levelezőre" - mondta egy helyi hírportálnak.

"A tanárok csodálkoztak, ilyesmire még nem volt példa. Előttem a legidősebb diák ötven körüli volt. A családom próbált lebeszélni, de nem hagytam magam, eléggé következetes vagyok. Úgy érzem, hogy helyesen cselekedtem. Reál területről jött mérnökként kikapcsolódást jelentett jogot tanulni" - mondta. Az egyetem online lapjának azt is hozzátette: a tanulás frissen tartja szellemileg, "olyan volt számomra az egyetem, mint egy pszichoterápia". A 2005 óta nyugdíjas férfi azonban nem éri be csak a tanulással, még legalább tíz-tizenöt évet dolgozni szeretne, méghozzá bíróként.

Aki kihozza a maximumot a testéből

"Még mindig minden nap sétálok. Tudom, hogy akkor lesz vége az életemnek, ha abbahagyom a mozgást" - mondta 106. születésnapján egy indiai rádiónak a világ legidősebb maratonistája, Fauja Singh. Az 1911-ben született férfi egyik fia halála után, 89 évesen költözött Angliába, ahol úgy döntött, valami újba kezd. Elhatározta, hogy megpróbálkozik a maratoni távval, amelyről egyébként - nyilatkozta nevetve újságíróknak - sokáig azt hitte, hogy 26 kilométeres, nem pedig 26 mérföldes, vagyis 42 kilométeres. Tervét meg is valósította: 93 évesen 6 óra és 54 perc alatt lefutotta a 42 kilométert, ezzel az eredménnyel pedig világszerte ismert lett. Beutazta a világot, később pedig Hongkongban, Torontóban, Londonban is teljesítette a maratoni távot.

2004-ben az Adidas a márka arcának választotta a Turbános Tornádónak, vagy Running Babának is becézett férfit. Singh 2011 októberében, 100 évesen ismét lefutotta a torontói maratont - igaz, akkor már 8 óra 11 perc alatt -, és végül 102 évesen hagyott fel a versenyszerű futással.

Aki 62 évesen indította el vállalkozását

Az üzlethez soha nincs késő - gondolta az Egyesült Államokban élő, ma már 70 felett járó Gail Dunn, amikor 2008-ban, alig egy hónappal nyugdíjazása után úgy döntött, végre saját vállalkozást indít. 62 évesen megalapította a Women's Automotive Connection nevű női oktatási központot, amelynek kurzusain a jelentkezők megérthetik, hogyan működnek az autók, megtanulják, melyik műszaki problémának milyen jelei vannak, sőt, a tanfolyamok végére az egyszerűbb szerelési munkákat is el tudják végezni. "Az első évben még csak száz hallgatónk volt, ők azonban hozzánk irányították ismerőseiket, így ma már 5600 kliensünk van évente" - mondta Dunn, aki 15 évig dolgozott az autóiparban. Az oktatóközpont ötlete akkor született meg, amikor reggel nem indult el az autója, a szerelő azonban - azt gondolva, hogy egy idős nő úgysem ért az autókhoz - csak meghúzta a vállát, és egy fiktív probléma megoldásáról állított ki számlát.

A ma már sikeres vállalkozó - akit a Fox Business is bemutatott másik öt inspiráló idős üzletember és üzletasszony mellett - folyamatosan fejleszti a képzési kínálatot: konzultációs lehetőséget biztosít például olyan nőknek, akik szeretnének autót venni, de nem tudják, mire kell figyelniük. Azt mondja, az életkora miatt több türelme van a cégvezetéshez: "meg kell érteni, hogy egy vállalkozás felépítése időbe telik, fiatalabb koromban nem volt ilyen türelmem".

Nem Gail Dunn az egyetlen, aki a hatodik X-en túl indította be vállalkozását. A legismertebb példa a Kentucky Fried Chicken (KFC) gyorsétteremlánc alapítója, Harland Sanders, aki 62 évesen nyitotta meg az első KFC-t, és csak 72 évesen adta el befektetőknek az akkor már 600 franchise étteremből álló hálózatot.

Cimkék:
2020-10-08