Belépés Regisztráció

Nagyi vigyázó tippek


Nagyi vigyázó tippek

Az Imami lassan 11 éve igyekszik segíteni a gyermekes családokat, a Pécsi Karanténjárat működtetőjeként viszont sok idős egyedül élővel kerültek kapcsolatba. Az ő tippjeiket és tapasztalataikat olvashatják oldalunkon. 

Az ő segítésük eleinte csak az élelmiszerek, gyógyszerek beszerzésével indult, de megtapasztaltuk, hogy ez sokszor nem elég...Egyre több olyan problémával találkoztunk, amire talán nem voltunk felkészülve és ami egy kis odafigyeléssel sokkal könnyebben orvosolható lett volna.A gyógyszerkiváltáson túl apránként kvázi családtagként már a kórházi csomag összekészítése, orvosokkal való konzultáció, banki ügyek intézése, kórházba szállítás is a napi rutin része lett... de amire a legnagyobb szükség volt sok esetben az a beszélgetés, odafigyelés...E számunkra új, szívesen végzett, de nehéz küldetés során olyan tapasztalatokat szereztünk, amit szeretnénk veletek megosztani.Talán nektek is vannak olyan idős szüleitek, rokonaitok, ismerőseitek, akik nem a közeletekben, hanem tőletek nagyon távol, egyedül élve töltik a napjaikat.Ha segítségre szorulnak, egy hozzánk hasonló „idegen” ember próbál majd megoldást találni a problémájukra, amit néhány egyszerű javaslat megfogadásával sokkal könnyebbé lehet tenni.Jó egészségnek örvendő, közelünkben élő szüleink állapotában is bármikor bekövetkezhet változás, ilyenkor természetes, hogy mindent igyekszünk megtenni... de talán nem is gondolnánk, hogy milyen akadályokba ütközhetünk.

Van kulcs elérhető helyen a lakásához? 

Nem veszi fel a telefont, pedig egész délelőtt hívtam...Ilyenkor természetes, hogy nagyon aggódunk és mielőbb meg szeretnénk bizonyosodni arról, hogy jól van. Lehet, hogy csak lenémította véletlenül a telefonját, de mi van, ha elesett és nem tud felkelni?Legyen szó idős szüleinkről, vagy akár egy kedves, egyedül élő szomszédról: érdemes gondoskodni arról, hogy ilyen esetben be lehessen jutni a lakásba.Friss élmény, hogy a mentősöknek be kellett egy ajtót törni a mentéshez, mely borsos javítási számlát hagyott maga után. 

Van mobilja? 

Sok idős nem szívesen használ mobilt, inkább vonalas telefonon kommunikál.Kórházba kerülés esetén viszont a mobil telefon az egyetlen lehetőség, hogy közvetlenül lehessen vele beszélni, annak hiányában marad az üzenetek továbbítása a nővéreken keresztül...Így, ha nem is használja nap mint nap, érdemes készenlétben tartani egy használható, feltöltött mobiltelefont. 

Kórházi csomag?

Inkább legyen összekészítve, és ne legyen rá szükség... de sajnos előfordult, hogy egy SOS kórházba szállított néninek idegenként nekünk kellett összeszedni hálóinget, alsóneműt, tisztálkodószereket, miegyebet...Nem mindent találtunk meg, és mivel nem volt mobilja sem, amin elmondhatta volna, hogy mit hol találunk, van, amit újra meg kellett vásárolni. 

Elérhetőségek, adatok, zárójelentések, számlák... 

Érdemes jól látható helyre, akár a bejárati ajtó belsejére kiragasztani annak az elérhetőségét, aki hívható, ha bármi gond van.Megeshet, hogy az idős olyan állapotba kerül, hogy nem tud az őt megmentőkkel kommunikálni, így a legutóbbi zárójelentések, orvosi papírok is jó, ha elérhető helyen vannak.Ha hosszabb időre kerül kórházba valaki, akkor a számlák befizetéséről is gondoskodni kell: ezek is jó, ha szépen, rendezetten, fix helyen megtalálhatók. 

A teljes cikket az Imami honlapján olvashatják.

Forrás: budapest.imami.hu, Fotó: sixtyandme.com

2021-02-18