Belépés Regisztráció

Hogyan ne segítsünk az időseknek?


Hogyan ne segítsünk az időseknek?

Hogyan ne segítsünk az időseknek? Nemrégiben mutatták be a Duna Tv-n Dombrovszky Linda Pilátus című filmjét, amely Szabó Magda azonos című regényének adaptációja. A számos nemzetközi díjat nyert film az idősödő szülő és a felnőtt gyermek konfliktusát, a túlféltést mutatja be. Azaz: hogyan ne segítsünk az időseknek.   

„A Pilátusban a szeretet gyakorlásának nehézségéről, egymás megértésének fájdalmas lehetetlenségéről szeretnék mesélni, Szabó Magda után szabadon.” – mondta a filmről a rendező, Dombrovszky Linda.  

A Pilátus 2020. januárban Milánóban elnyerte a legjobb film díját, emellett a legjobb rendező (Dombrovszky Linda), a legjobb női főszereplő (Hámori Ildikó), a legjobb operatőr (Hartung Dávid) és a legjobb vágó (Mezei Áron) díját is megkapta. A filmet beválogatták a legjobb idegennyelvű filmnek járó Golden Globe-díjért versenybe szálló alkotások közé is, így jelölhető a legjobb idegen nyelvű filmnek járó 2021-es Golden Globe-díjra.  

A történetben az idős falusi asszony, Szőcs Anna megözvegyül. Lánya, a fővárosban sikeres orvosként dolgozó Iza pedig a temetés után kötelességtudóan magához költözteti az édesanyját. A két nő kapcsolata a világ felé látszólag tökéletes, azonban a faluról érkezett Anna nem találja a helyét lánya racionális és praktikus nagyvárosi világában. Ráadásul Iza féltőnek tetsző cselekedetei lassacskán elszívják körülötte a levegőt, így az idős özvegyasszony egyre inkább magára marad. Kis idő múltán az emlékeibe menekül, és egyre gyakrabban jelenik meg előtte halott férje, Vince képzelt alakja. Végül teljes magányában, Iza mérgező, fojtó szeretetének karmában testileg és lelkileg is elsorvad… 

A Pilátus nagyon jól bemutatja, hogyan ne ápoljuk, gondozzuk idős hozzátartozóinkat – mondta a film kapcsán Jászberényi József geronto-andragógiai kutató. Mint fogalmazott, a lány túlféltésből eluralja az édesanyját, aki emiatt egyre magányosabb lesz és végül a halált választja. A kutató szerint a legnagyobb merénylet az idősekkel szemben, ha feleslegesen ragadjuk ki őket megszokott környezetükből, helyettük hozunk meg mindennapos döntéseket, és meg akarjuk mondani, hogyan éljenek. Ezzel a feleslegesség érzését erősítjük az idősekben.  

Hagyni kell, hogy az idősek úgy éljenek, ahogyan ők azt megszokták. Ne mi döntsünk helyettük, csak akkor avatkozzunk be az életükbe, ha baj van – tanácsolja a kutató.  

Fotó: Györgyi Anna a Pilátus című film jelenetében, Fotó/Forrás: Cross Dot Film 

2021-01-12