A magban rejtőzik mindaz a tápanyag, amelyre a csírából fejlődő növénynek élete kezdetén szüksége van.
Ezt a bölcsességet 3000 évvel ezelőtt már a kínai tengerészek is tudták és a hosszú hajóutakra szójababot vittek magukkal; ezt csíráztatták és a csírákat rendszeresen fogyasztották az akkor rettegett skorbutbetegség elkerülésére.
És valóban, a magvak csírájában igen sokféle, az ember számára is létfontosságú vitamin, fehérje és ásványi anyag tárolódik. Ezek különösen februárban-márciusban fontosak az ember egészségének megőrzése szempontjából. Ezért ajánlatos házilag magokat csíráztatni, mert ezek életerőt adó, egészséges és ízletes táplálékot szolgáltatnak.
A magvak csíráztatásához mindössze egy tisztára mosott befőttes üvegre, vagy a szaküzletekben beszerezhető speciális csíráztató agyagedényre, vízre, fényre és melegre van szükség.
A csíra nyerésére alkalmasak a gabonafélék (búza, árpa, rozs, zab, rizs), a hüvelyesek (bab, borsó, csicseriborsó, lencse, szója), valamint egyéb növények (retek, lucerna, zsázsa, mustár) egészséges vetőmagja.
A teljes cikket Bálint gazda honlapján olvashatják.
Forrás: balintgazda.hu, Fotó: playgrowned.com