Belépés Regisztráció

Hogyan lehet ehető csírákat termelni


Hogyan lehet ehető csírákat termelni

A magban rejtőzik mindaz a tápanyag, amelyre a csírából fejlődő növénynek élete kezdetén szüksége van. 

Ezt a bölcsességet 3000 évvel ezelőtt már a kínai tengerészek is tudták és a hosszú hajóutakra szójababot vittek magukkal; ezt csíráztatták és a csírákat rendszeresen fogyasztották az akkor rettegett skorbutbetegség elkerülésére.

És valóban, a magvak csírájában igen sokféle, az ember számára is létfontosságú vitamin, fehérje és ásványi anyag tárolódik. Ezek különösen februárban-márciusban fontosak az ember egészségének megőrzése szempontjából. Ezért ajánlatos házilag magokat csíráztatni, mert ezek életerőt adó, egészséges és ízletes táplálékot szolgáltatnak.

A magvak csíráztatásához mindössze egy tisztára mosott befőttes üvegre, vagy a szaküzletekben beszerezhető speciális csíráztató agyagedényre, vízre, fényre és melegre van szükség.

A csíra nyerésére alkalmasak a gabonafélék (búza, árpa, rozs, zab, rizs), a hüvelyesek (bab, borsó, csicseriborsó, lencse, szója), valamint egyéb növények (retek, lucerna, zsázsa, mustár) egészséges vetőmagja.

  • Az első napon a magokat az edénybe töltjük és feltöltjük langyos, tiszta vízzel.
  • A második napon a vizet leöntjük a magokról, azokat egyszer-kétszer átmossuk és az edényt világos, meleg helyre állítjuk.
  • A harmadik napon ismét leöntjük a vizet és friss, langyos vizet töltünk a magokra – csak annyit, hogy folyamatosan nedvesek maradjanak!
  • A negyedik napon pótoljuk az elhasznált vizet. Ekkor már láthatók az első csírák.
  • Az ötödik napon szükség esetér utána töltjük a vizet és megkóstolhatjuk az első, zsenge csírákat.
  • A hatodik napon a magok tömegesen csíráznak és fogyaszthatók. 

 

A teljes cikket Bálint gazda honlapján olvashatják. 

Forrás: balintgazda.hu, Fotó: playgrowned.com

2021-02-18