Belépés Regisztráció

Bátran szörföznek a neten a szupernagyik


Bátran szörföznek a neten a szupernagyik

Huszonegy hölgy lett papírral igazoltan szupernagyi, de mellettük egy úr is elvégezte az első kecskeméti hivatásos nagyszülő tanfolyamot. A vállalkozó kedvű nyugdíjasok hétfőn kapták meg bizonyítványukat, és – pótnagyit kereső családok, figyelem! – szeretnének mihamarabb munkába állni.

Óriási volt az érdeklődés az idősek foglalkoztatását és tudásátadását célzó CédrusNet program első képzése iránt Kecskeméten: összesen 54-en jelentkeztek a hivatásos nagyszülő tanfolyamra. Végül 22-en nyertek felvételt és végezték el a 6 hetes, 60 órát magában foglaló kurzust.

Számtalan kutatás igazolja, hogy a nagyik közelsége jó hatással van a gyermekek fejlődésére, mégis, az unokák gondozásában egyre kevesebb nagyszülő vesz részt. Betudható ez a családok megváltozott életmódjának vagy a földrajzi távolságnak, de tény: a szülők csak alkalmanként vesznek igénybe segítséget a nagyszülőktől. Pedig a gyerekeknek szükségük van az idősebb emberek figyelmére, szeretetére, tapasztalatára, a szülőknek pedig néha egy kis fellélegzésre, magukra fordítható időre. Kecskeméten egyre több családnál igény mutatkozik olyan megbízható családsegítőkre, akik nemcsak szót értenek a gyerekekkel, tudnak velük játszani vagy tanulni, hanem akár a mindennapi élet megszervezésében is részt vesznek, ha az igazi nagymamák, nagypapák valamilyen ok miatt ebben nem tudják támogatni a szülőket.

Ez volt tehát az egyik ok, amiért elindult a Cédrusnet tanfolyama, másrészt pedig a szupernagyi-képzés is része annak a programnak, amely az ahhoz kedvet érző idősek foglalkoztatását tűzi ki célul. Nem mellékesen pedig szeretnék elérni a közgondolkodásban az idősödőkkel kapcsolatos negatív sztereotípiák lebontását, akár maguk az érintettek körében is.

A képzés 6 héten keresztül zajlott, összesen 60 órás volt. A tanfolyam oktatói a város közismert szakemberei, például dr. Fischer László gyermekorvos, Szabóné Kis Éva védőnő, Varjúné Legát Katalin fejlesztő pedagógus és dr. Papp Éva pszichológus voltak. Önismeret, a nagyszülő szerep és kommunikációja, a gyerekek fizikai, lelki és szociális fejlődése, a modern gyereknevelés, a generációs konfliktusok kezelése, játékismeret, vállalkozás – ez mind szerepelt az előadások, gyakorlatok témakörei között. Emellett a szupernagyik elsősegélynyújtást, újraélesztést is tanultak, valamint elmerültek az internet világában is. Kaptak a hallgatók házi feladatokat, és a végén volt egy összegző vizsga is. A generációk közeledését már maguk a konzultációk is jól szolgálták, hiszen a Bányai és a Bólyai Gimnázium tíz diákja önkéntes mentorként igyekezett segíteni a nagyikat az okostelefonok használatában.

A résztvevőknek nem kellett a tanfolyamért díjat fizetniük, de vállaltak 20-20 óra önkéntes munkát, ezt az Agóra és a Szentcsalád Plébánia nyári táboraiban vagy a Katona József Könyvtárban teljesítik majd.

A részvételt igazoló dokumentumot hétfőn a Városházán nyújtotta át a huszonegy szupernagyinak és az egy szuperpapinak Engert Jakabné, az Esélyteremtési bizottság elnöke és Sárközy Erika, a CédrusNet kecskemét mintaprogram szakmai vezetője. A CédrusNet Egyesület szeptemberben újabb, térítésmentes tanfolyamot indít, erre már most 30 fölötti a jelentkezők száma, de fogadnak még jelentkezéseket a ceneiroda@gmail.com címen. Az érdeklődő gyerekes családok számára nyílt nap keretében mutatkoznak be a tanfolyamon végzettek (elérhetők az Első Kecskeméti Szupernagyik facebook-csoportban is).

Benne akart maradni a körforgásban

Pető Istvánné Mariann már a nyugdíjra készülve elhatározta: nem akar beleszürkülni az otthoni életbe, és mindenképpen belevág valamibe, ami felpezsdíti, újdonsággal ajándékozza meg. A korábban pedagógusként dolgozó hölgytúl megtudtuk: a neten szörfözve bukkant rá a CédrusNet hirdetésére, és egyből tudta, ezt neki találták ki. Három unokája van, tehát gyakorló nagymama, mégis úgy érezte, a tanfolyam kiváló lehetőség volt a gyereknevelésről való ismeretei felfrissítésére és új tudás megszerzésére, ezt pedig már saját családjánál is kamatoztatni tudja. Mint mondta, számára különösen érdekesek voltak a számítógép-és internet-használattal kapcsolatos órák, az elsősegélynyújtás gyakorlatok, de sokat tanult a szülőkkel való kiegyensúlyozott kapcsolatról, az összhang megtalálásáról is. Petőné Mariann szívesen vállalja csecsemő gondozását, vagy ovisokkal, kisiskolásokkal való foglalkozást is.

Forrás: baon.hu

2020-11-10