Belépés Regisztráció

A szódabikarbóna és az ecet 52 kreatív házi felhasználása


A szódabikarbóna és az ecet 52 kreatív házi felhasználása

Filléres házi praktikák, amiről sokan nem tudnak. Szódabikarbóna és ecet 52 féle kipróbált otthoni felhasználása és alkalmazás, pénztárca és környezetkímélő módon. Olcsó, hatékony és káros anyagoktól mentes kezelések.  

A szódabikarbóna és az ecet nyomában csak a csillogó konyha marad. Ecet alatt a 10%-os ételecetet értjük. Ha másfajta ecetet használunk, azt külön említjük. 

1. Rovarcsípés kezelése (a darázscsípés kivételével!)
Szódabikarbónát kevés vízzel keverve pasztát készítünk és a csípésre kenjük. 

2. Darázscsípés kezelése
Mivel a darázsméreg, darázscsípés lúgos kémhatású, ezért ecetes bedörzsölést alkalmazunk a darázsméreg semlegesítésére. Utána hagymát teszünk a csípésre. 

3. Viszketés megszüntetése
Nagyobb felületet érintő szúnyogcsípés, csaláncsípés, örökzöldek okozta (kertészkedésnél) bőrirritáció és viszketés kezelésére a szódabikarbónás fürdővíz kiváló enyhítő hatású. Kb. félpohárnyi kell egy kád vízbe. Ha a kád nem megoldható, akkor borogatással is helyettesíthető. 

4. Gyomorégés megszüntetése
Egy teáskanálnyi szódabikarbóna egy pohár langyos vízben feloldva hatékonyan semlegesíti a felesleges gyomorsavat. 

5. Fogínygyulladás enyhítése
Fogínygyulladás és szájsebek kezelése fenti arányú oldatos öblögetéssel napi 3-4 alkalommal. 

6. Lábgomba hatékony házi kezelése
Mindkét szerre szükség van. Az ecet gombaölő és a szódabikarbóna lúgosító hatása miatt. Lavór vízbe- amennyi ellepi az ujjakat – 1-3 dl ecet és 15 perc lábáztatás. Szárazra törlés után lavór (tiszta) vízbe 5 evőkanál szódabikarbóna elkeverve, ismét 15 perc áztatás. Naponta kétszer 2-3 héten keresztül. Csak bőrgomba kezelésére alkalmas, körömgombára nem. 

7. Bőrradír és pólustisztítás
Szódabikarbóna vízzel kevert pasztáját bőrradírként és pólustisztítóként használhatjuk arcon és testen. Oldja és eltávolítja a felesleges faggyút és szennyeződést. 

8. Kirepedt bőrkeményedéses láb kezelése
1,5 liter víz és 1/2 liter almaecet keverékében negyedórányi áztatás. Elhalt bőrt könnyedén ledörzsöljük és puha, sima lábfej az eredmény. Kevés olivaolajjal kenjük utána be. (Jobb híján napraforgó olaj is megteszi vagy zsíros krém.) 

9. Fürdősó
Szódabikarbónát fürdővízbe téve a fürdősóhoz hasonlóan tisztítja a bőrt oldja a zsírt és izzadtságot. Fél pohár egy kád vízhez. 

10. Fogkrém, fogfehérítés
A szódabikarbóna vizes pasztája hatékony fogfehérítő. Óvatosan dörzsöljük a fogakat hetente egy-két alkalommal, kávé, nikotin, kóla elszíneződések eltűnnek. 

11. Szájöblítő
Étkezés után negyed órával – kávéskanálnyi bikarbóna port fél pohár vízben feloldva – öblögetve semlegesíti a szájban keletkezett savakat, így védi a fogakat. 

12. Természetes dezodor
A szódabikarbónát szárazon por alakban vagy vizes kézzel a hónaljunkra kenve megszabadít a kellemetlen szagoktól. Az izzadást nem gátolja, csak nem leszel büdös. Nem terheled a szervezetedet alumínium sókkal. 

13. Szárazsampon
Kifésült hajra rászórjuk a szódabikarbónát és dörzsöléssel egyenletesen eloszlatjuk, betekerjük valami textilneművel, hogy ne hulljon ki a hajunkból. Negyed óra múlva kirázzuk és kifésüljük. 

14. Hajlakk eltávolítása és vizes fejmosás
Fél pohár vízben oldott púpozott teáskanál szódabikarbónát a hajunkba dörzsölünk 5 percig áll rajta utána jöhet a samponos mosás. 

15. Haj tisztítása
Ha hajmosás előtt szódabikarbónát dörzsölünk a hajunkba az “előoldja” a zsíros lerakódást és korábbi szennyeződéseket, valamint a sampon maradványokat, így a második körben a samponos mosás sokkal hatékonyabb lesz. 

16. Fényes antisztatikus haj
A hajmosás végén egy kanál ecetet egy pohár vízben keverjünk el és öntsük a hajunkra, dörzsöljük bele, kicsit hagyjuk hatni, majd öblítsük le. Szép fényes és “kosztaszító” lesz a hajunk, és antisztatikus is. 

17. Lábszag megszüntetése
Áztassa a lábát 15 percig langyos szódabikarbónás vízben majd törölje szárazra. A szagok semlegesítése mellett nyugtatólag is hat a lábakra. 

18. Korpa megszüntetése
Mivel a korpát is gomba okozza ezért az ecet kiváló gombaölő tulajdonsága miatt itt is jó szolgálatot tesz. Kevés gyümölcsecetet önts a hajadra, hogy az egész fejbőrödet is érje, tegyél rá egy fürdősapkát – nylonzacskó – majd 5 perc múlva alaposan öblítsd le. Nem csak a korpát űzi el, de szép fényes is lesz a hajad tőle.

Az eddig elhangzott praktikákhoz fontos megemlíteni, hogy egyik sem helyettesíti a szükséges orvosi kezelést és ennek megfelelően nem is tekinthetők orvosi tanáccsal egyenértékű információnak. Kizárólag a tájékoztatást szolgálják! 

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el. 

Forrás: nyugdijasok.hu, Fotó: amikisvarosunk.hu

2021-02-04