Belépés Regisztráció

Trokán Péter: A hivatásom maga az odaadás


Trokán Péter: A hivatásom maga az odaadás

Trokán Péter az Odaadó Nagykövete, aki munkájával, ismertségével segíti a Civilút Alapítvány kezdeményezését. A Jászai Mari-díjas színművésszel, érdemes művésszel arról beszélgettünk, az odaadás az élet minden területén jelen van, legyen szó családról, színházról, horgászatról vagy borászatról. Az odaadás viszi előre a világot. 

Amikor a Civilút Alapítvány felkérte Önt, hogy legyen az Odaadó Nagykövete, szinte azonnal igent mondott. Miért?

- Nagyon fontosnak tartom, hogy megerősítsük, támogassuk a civil szervezeteket, mert munkájukkal sokat tudnak tenni a kisebb-nagyobb közösségekért. Talán a legnagyobb feladat a passzivitás legyőzése. Minél több erős és tudatos civil szervezet létezik, annál többet tudnak tenni a társadalomért, értünk. Az Odaadó portál pedig egy nagyon hasznos feladatot lát el: segíti az időseket és közben támogatja a vállalkozásokat is, hogy a járványhelyzet után újra dolgozni tudjanak, megtalálják az ügyfeleiket és újra elinduljon a gazdaság, az élet a mindennapokban.  

Odaadó Nagykövetként mi a feladata?

- Népszerűsítem az Odaadó portált, hogy az emberek megismerjék ezt a kezdeményezést.  Életkoromból adódóan talán még tanácsokat is tudok adni. Egyébként szívesen veszek részt a civil szervezetek munkájában, a Magyar Horgászat Nagykövete is vagyok.  

Mit jelent Önnek az odaadás?

- Az odaadás egész életemben elkísért. Ezt láttam a szüleimen, akik mindent megtettek, hogy nekünk, gyerekeknek meglegyen mindenünk. Formálták világunkat, hozzáadtak emberségükhöz. Felnőttként próbáltam visszaadni nekik a törődést, az odafigyelést, miközben apaként már a gyermekeimnek is ezt a példát vittem tovább. Nagypapaként pedig megélhetem azt is, hogy Anna lányom milyen odaadással fordul a gyermeke felé. Számomra a hivatásom is az odaadásról szól, hiszen egy színész szinte szó szerint odaadja magát a szerepének és a közönségnek. A nézők pedig eldöntik, hogy mit kaptak. Most a járványhelyzetben nagyon hiányzik, hogy nem tudok adni. Mert számomra ez a motiváció, az odaadás viszi előre a világot.

Közismerten nagy horgász hírében áll, Paloznakon borászattal is foglalkozik. Melyik igényel nagyobb odaadást?

- Mindkettő hivatás: amikor „hívja” az embert, akkor menni kell. Ha például a szőlőt permetezni kell, akkor azt nem szabad halogatni. Csodálattal figyelem a mezőgazdasággal foglalkozó embereket, akik odafigyeléssel, törődéssel teremtenek valamit. De az élet más területén is egyre több olyan szakemberrel találkozom, aki így végzi a munkáját. Az üzleti életben, a vállalkozói szektorban ma már az a hozzáállás a jellemzőbb, hogy tisztességes munkával, odafigyeléssel és törődéssel sokkal többet érhetünk el, mint ravasz ügyeskedéssel. Számomra ezért is szimpatikus az Odaadó portál, mert azt képviseli, hogy az idősebbekkel szembeni felelősségvállalás, törődés is megjelenjen a „piacon”, és ezzel új, gondoskodó szemlélet honosodjon meg. Példát mutat, hogy a jól végzett munka, több mint anyagi haszon. Olyan érték, amely pénzben nem mérhető: társadalmi felelősségvállalás, példaadó hozzáállás, gondoskodó szemlélet és bizalom.  

Az Odaadó portál az online térben működik. Jól eligazodik a digitális eszközök világában?

- Ha a családom, ismerősök megmutatják, hogyan működik egy program vagy egy eszköz, akkor már jól elboldogulok vele. Tudomásul kell venni, hogy a világ változik, és egyre több dolgot az interneten kell elintézni. Ezért én arra kérem a fiatalabbakat, mutassák meg a szüleiknek, nagyszüleiknek, hogy hogyan használják az Odaadó programot. Segítsék a regisztrációt, tanítsák egy kicsit a nagymamákat, nagypapákat. Higgyék el, egy kis támogatás után már az idősebbek is jól kiismerik majd magukat az odaado.hu weboldalon.

Szerző: Blázsovics Lívia, Fotó: Sóki Tamás  

2021-04-13