Belépés Regisztráció

Rólunk írták a Ripostban: Hoppá, elnökökkel együtt kapott életműdíjat a magyar önkéntes


Rólunk írták a Ripostban: Hoppá, elnökökkel együtt kapott életműdíjat a magyar önkéntes

Különleges gála keretében adták át a Civilút Alapítvány Odaadó díjait: idén hárman Életmű, öten pedig Közösségi kategóriában vehették át az elismerést. A díjjal azokat a civil szektorban tevékenykedő kiválóságokat ismerték el, akik különös odaadással dolgoznak a fogyatékossággal élőkért, az idősekért és a családokért; tevékenységükkel maradandó értéket teremtenek, közösségszervező vagy szakmai munkájuk példaként állítható a társadalom elé.

Ismert színész vállalta a zsűri elnöki tisztét.

Életmű kategóriában Alpári Lászlónét, a Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesülete (ÖNÉ) önkéntesét, Horváthné Pálfi Juditot, a Mozgásjavító Diák Sport Egyesület elnökét és Jakabné Jakab Katalint, a Cukorbetegek Egri Egyesületének elnökét díjazták.

Közösségi kategóriában Erdélyi Klára, az ÖNÉ önkéntese, Gáti Pál, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány önkéntese, Székelyné Burja Ilona, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének gazdasági vezetője, főtitkára, a Szervátültetettek Országos Szabadidő Sport, Turisztikai és Környezetvédelmi Egyesületének alapítója és elnöke, Székely Kamilla, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete pécsi szervezetének alapítója és Vizdár-Lőczi Gizella, az Esőmanók Tolna Megyei Autista Gyermekekért Közhasznú Egyesület tagja vehette át a Civilút Alapítvány elismerését.

„Az Odaadó díj azoknak a nap mint nap elkötelezetten, hittel és jószándékkal tevékenykedő embereknek az elismerése, akik az időseket, a fogyatékossággal élőket és a családokat, az egyszülős és nagycsaládokat segítik fáradhatatlanul. Munkájuk nélkülözhetetlen és felbecsülhetetlen értéket teremt kisebb és nagyobb közösségeinkben. Olyan tisztaszívű, igaz emberek emelkednek a díj által példaként elénk, akik valóban az elsők között az elsők, a legkiválóbbak között a legkiválóbbak” – mondta köszöntőjében Zsigó Róbert, családokért felelős miniszterhelyettes, a díjátadó fővédnöke.

Gulyás Andrea, a Civilút Alapítvány kurátora arra hívta fel a figyelmet, hogy a díjazottak azzal érdemelték ki a közösség elismerését, hogy minden akarat feletti akarattal, a kötelesség elijeszthetetlenül kitartó teljesítésével dolgoznak nap mint nap, hogy másokat segítsenek. Mint mondta: aki odaadó, az nem pusztán szívvel-lélekkel, lelkesen, önfeláldozással dolgozik, fáradozik.

„Bátorság és erő is kell ahhoz, hogy valaki lendítőerőt nyerjen a legnagyobb akadályokból is; hogy a lehetőséget lássa meg, hogy segíthet másoknak a tudásával, a tapasztalatával, az elkötelezettségével.”

Civil szervezetek terjesztették fel a jelölteket a díjra

Az Odaadó díjra az Alapítvánnyal együttműködő civil szervezetek tehettek jelölést, a beérkezett pályázatok közöl a Civilút Alapítvány által felkért zsűri választotta ki a díjazottakat. A zsűri tagja volt Dr. Jászberényi József gerontológiai kutató, főiskolai tanár, az Odaadó Program támogató szakértője, dr. Szabó Zoltán, a Civilút Alapítvány kurátora, Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége elnöke és Varga Katalin Eszter parakajakos, paralimpikon.

A zsűri elnöke Trokán Péter Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, az Odaadó Nagykövete volt, aki az átadón köszöntötte a díjazottakat. Úgy fogalmazott, az Odaadó díj egyik legszebb üzenete, hogy megláthatjuk általa a jót és a jókat. A mindennapok hőseit, akik meggyőződésből segítik sorstársaikat.

A díjak átadása után Agárdi Szilvia látássérült énekesnő koncertje köszöntötte a résztvevőket, a rendezvény házigazdája Szabó Lászlóvolt.

Forrás: ripost.hu

2022-01-14