Belépés Regisztráció

Révészként sorstársait segítette Mészáros Gabriella


Révészként sorstársait segítette Mészáros Gabriella

Odaadó Különdíj 2022

A Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesülete (ÖNÉ) ajánlására posztumusz Odaadó Különdíjat ítélt meg a zsűri Mészáros Gabriellának, aki révészként segítette sorstárait. A díjátadón Ungvári Mihályné, az ÖNÉ elnöke mutatta be Mészáros Gabriella életútját. A díjat Mészáros László, Gabriella édesapja vette át.

Ki is volt Mészáros Gabriella? 1983. március 7-én született és 2021. április 17-én elköltözött a földi létből. Egy vidám, kedves, barátságos, mosolygós szép nő, akinek számára az élet rövid időt, de sok szépséget és nagy-nagy kihívásokat tartogatott. Gabi kerekesszékes táncos, az ÖNÉ önkéntese, munkatársa és elnökségi tagja volt több éven keresztül. De főleg édesanya abban a néhány hónapban, amely megadatott neki kislánya, Maja első hónapjaiban.

Két diplomát szerzett és a családja, gyermeke mellett a segítői munkában teljesedett ki az élete. Kerekesszékkel közlekedett és látássérült volt, 2%-os látásmaradvánnyal. Révészként a balesetek miatt frissen kerekesszékbe kényszerült embereknek mutatott utat saját életének hiteles példáján keresztül. Kerekesszékesként a lelki feldolgozásban, majd a gyakorlati élet elsajátításában segített a pácienseinek a megváltozott élethelyzet után. Számára a legkülönb elismerés az volt, amikor a régi páciensei felkeresték, hogy hírül adják neki, egyenesbe került az életük, újra dolgoztak, autót vezettek és családot alapítottak és ebben Gabinak is nagy része volt.

Iskolákban érzékenyítő órákon a balesetmegelőzésről beszélt, és egymás elfogadására bíztatta a diákokat. Főleg az alsó tagozatos gyermekeknek szeretett órákat tartani, mert ők még őszinte kérdéseket mertek feltenni a kerekesszékes életről.  Kitűnő kapcsolatteremtő képessége birtokában olyan személyiségeket is szólásra bírt, akik egyébként nem szívesen hallatták a hangjukat.

Ő maga az erő és szeretet volt, Ember a szó nagybetűs értelmezésében. Legendás alakja számtalan közöttünk lévő sorstársunk szívében él – mondta Ungvári Mihályné. Hozzátette azt is: azt szokták mondani, hogy egy-egy kitűntetés, díj értékét az mutatja, hogy kik azok, milyen színvonalat képviselnek, akiknek odaítélik. Az Odaadó-díj értéke növekedett azáltal, hogy Mészáros Gabriella a mai naptól, posztumusz e díj kitüntetettje.

2022-10-11