Belépés Regisztráció

Odaadó a csalad.hu-n: Tanuljunk okostelefonul! – Idősek a világhálón


Odaadó a csalad.hu-n: Tanuljunk okostelefonul! – Idősek a világhálón

Az idősebb generáció tagjainak többsége sokkal nyitottabb az internet és okostelefonok adta lehetőségekre, mint azt gondolnánk. A használatban vannak csupán lemaradásaik, azonban mára ezt is több nagyszerű program segíti. Két nemrégiben indult kezdeményezés, az Odaado.hu és a Netrefel.hu alapítóit kerestük meg - jelent meg a csalad.hu felületén.

– Az Odaadó Portált 2020-ban kezdtük el kialakítani. A járványhelyzet egyrészt megnehezítette a folyamatot, másrészt megerősített minket abban, hogy óriási szükség van egy ilyen platformra, ami kimondottan a szenior korosztályt segíti – mondja Gulyás Andrea, a Civilút Alapítvány kurátora.

– A www.odaado.hu oldal legfőbb célja, hogy a szenior korosztályt támogassa a digitális térben való eligazodásban. Olyan cégeket, szolgáltatókat, intézményeket, civil szervezeteket gyűjtünk itt össze, amelyek az idősek számára segítséget nyújthatnak a mindennapi életükben. A vízvezetékszerelőtől, könyvelőtől és informatikustól kezdve az optikuson és idősgondozón keresztül a gyógymasszőrig rengeteg féle szolgáltatás között válogathatnak az idősek. De található az oldalon Tudástár és Hírek rovat is, ahol érdekes témákban, hiteles cikkek között böngészhetnek. A pandémia kapcsán azt tapasztaltuk egyébként, hogy nem csak idősek, de fiatalabbak és családok is csatlakoznak a platformhoz, akik a portálon keresztül tudnak segíteni távol élő idősebb hozzátartozóiknak.

A megbízhatóság kiemelt fontosságú

– A szolgáltatóknak és a magánszemélyeknek is regisztrálniuk kell az oldalon, ami mindenki számára ingyenes. Azonban, míg a szolgáltatók egy komoly folyamaton mennek keresztül, amíg valóban bekerülhetnek az adatbázisba, addig a felhasználóként regisztrálóknak mindössze egy pár kérdésből álló kérdőívet kell kitölteniük – magyarázza Andrea. – A szolgáltatóknál a szigorú elbírálás a biztonságot segíti, hiszen csak azok jelenhetnek meg, akik vállalják, hogy odaadók, megbízhatók. Ha a szeniorok innen választanak például informatikust vagy idősgondozót, akkor valóban hiteles, türelmes és lelkiismeretes hozzáállásban legyen részük. A felhasználók egyébként maguk is értékelhetik a szolgáltatások megbízhatóságát, színvonalát és ár-érték arányát. Jelenleg 8 kategóriában 169 szolgáltató van az adatbázisunkban, ami nagy büszkeségünkre folyamatosan bővül.

Idősek is felajánlhatják a segítségüket

– Az odaado.hu abban is hiánypótló, hogy lehetőséget kínál az időseknek arra is, hogy átadhassák szakmai tudásukat akár önkéntes vagy jövedelemszerző tevékenység formájában – hívja fel a figyelmet. – Sokan például gyermekvigyázóként jelentkeznek, de vannak, akik önkéntes felolvasást vállalnak. Ez segítség azoknak, akik már nem dolgoznak, de szívesen tevékenykednének még, netán egyedül vannak és egy kis társas érintkezésre vágynak. Szeretném hangsúlyozni, hogy ez egy valóban odaadó program és közösség, ami mögött részünkről nincs gazdasági érdek, hiszen a Civilút Alapítvánnyal hoztuk létre. Nagy örömünkre szolgál, hogy az Odaadóhoz nagykövetként Trokán Péter színművész is csatlakozott, Fodor Zsóka művésznő pedig az Odaadó háziasszonya. Az Odaadó Település Program keretében számos önkormányzattal is felvettük a kapcsolatot és szerencsére egyre többen csatlakoznak, így a vidéken élők is a lakóhelyükhöz közel találhatnak szolgáltatókat.

Odaadó díj

A Civilút Alapítvány az Odaadó Portál mellett megalapította az Odaadó díjat is, amellyel olyan elkötelezetten, hittel és jószándékkal tevékenykedő emberek munkáját szeretnék elismerni, akik az időseket, a fogyatékossággal élőket, valamint az egyszülős- és nagycsaládokat segítik fáradhatatlanul.

– Tavaly adtuk át először a díjat, amelyet hárman Életmű, öten pedig Közösségi kategóriában vehettek át. Ezzel elsősorban olyan alázattal, szívvel-lélekkel, önfeláldozással dolgozó személyek előtt szeretnénk főt hajtani, akik nincsenek reflektorfényben. A díj szimbolikusan egy világítótornyot formáz, hiszen ezek az emberek a tevékenységük által utat mutatnak, ami ugyanolyan hatalmas segítség, akárcsak a világítótorony a hajók számára – mondja Andrea.

A teljes cikket a csalad.hu oldalon olvashatják el.

Forrás: csalad.hu, Fotó: csalad.hu Facebook oldal

2022-02-07