Belépés Regisztráció

Milyen problémákkal szembesülnek az idősek és hogyan segíthetünk?


Milyen problémákkal szembesülnek az idősek és hogyan segíthetünk

Három nehézség, egy megoldás. Mert a legkisebb segítség is számít. Az Odaadó Portálról írt a noklapja.hu weboldal.

Becslések szerint az Európai Unióban 2040-re 10 millióval több állampolgár fog élni, mint most, azonban 21 millióval kevesebben lesznek a 15-64 év közöttiek, míg 30 millióval többen az ötven feletti lakosok.

Az idős emberek nyugdíjas korban számtalan problémával találkoznak, az elmúlt egy évben pedig a koronavírus-járvány még inkább rámutatott a segítségnyújtás fontosságára, az idősek kiszolgáltatottságára, valamint olyan kérdéseket vetett fel, amelyekbe sokan bele sem gondoltak mindeddig.

Remélhetőleg a helyzet javulásával egyre többen tudnak újra személyesen is részt venni idős rokonaik, ismerőseik életében.

Magány, izoláció, depresszió

Az időskori magány szoros kapcsolatban áll a romló fizikai és mentális egészséggel, a járványhelyzet pedig az elmúlt évben csak súlyosbította ezt a problémát. Sok nyugdíjas él izoláltan, segítség és társaság nélkül, ennek oka a megözvegyülés mellett a válások emelkedő száma is. A magány és egyedüllét miatt az idősek még inkább ki vannak téve a mentális problémák veszélyének:

a súlyos depresszió a 80 év felettiek körében a legmagasabb, 24 százalék, míg depresszív tüneteket rajtuk kívül a korosztály 19 százaléka mutat – az időskori depresszió pedig nemcsak a demencia kockázatát növeli, de a halálozási rátát, illetve extrém módon emeli az öngyilkosság esélyét is. A 65 év felettiek esetében egyébként a nők nagyobb arányban élnek együtt ezzel a problémával.

Megoldás lehet erre, ha a környezetünkben élő idős rokonunkkal vagy ismerősünkkel napi szinten tartjuk a kapcsolatot, elhívjuk őket sétálni, vagy felhívjuk a figyelmüket a számukra megfelelő közösségi és kulturális programokra, klubokra. A jelenlegi helyzetben elengedhetetlen, hogy a virtuális térben is komfortosan mozogjon ez a korosztály, ezért érdemes megtanítani idős szüleinket vagy nagyszüleinket az internet használatára és megmutatni nekik a világhálón található lehetőségeket. Számtalan tanfolyam is található a szenior korosztály számára, melyek nemcsak a mindennapokban lehetnek hasznosak, hanem társasági életet is biztosítanak.

Ház körüli segítségnyújtás, alapellátás

Minden települési önkormányzatnak kötelező alapszolgáltatásokat biztosítania, azonban rendkívül egyenlőtlen a kapacitások elosztása: egyes településeken az idősek 80 százaléka számára biztosított ellátás, máshol csak néhány százalékuk kap segítséget ebben a formában. A 65 év felettieknek körülbelül kétharmada tud arról, mire lenne jogosult.

Sok esetben az idősek nem is tudják, hogy kikhez fordulhatnak segítségért, legyen szó akár az alapellátásról, ház körüli munkákról, háztartási kisegítésről.

A legkisebb feladatok megoldása is hatalmas segítség lehet: akár kulcsmásolásról, nyílászáró-javításról, festésről vagy villanyszerelésről van szó, minden segítség nagy jelentőséggel bír. Szakembereket mindenki nehezen talál, gondoljunk csak bele, mi lenne velünk, ha nem tudnánk az internetet biztonságosan használni, vagy nem lennének ismerőseink, akiktől tanácsot kérhetnénk. Már egy bevásárlással, takarítással, kutya sétáltatással, apróságok javításával is sokat segíthetünk az idős ismerősünknek, terhet vehetünk le a válláról.

2021-05-28