Belépés Regisztráció

Március 15-ig érvényben maradnak a járványügyi intézkedések


Március 15-ig érvényben maradnak a járványügyi intézkedések

Az oltások tömeges beadásával lesz lehetőség arra, hogy enyhítsünk a korlátozásokon, jelenleg azonban a járvány harmadik hullámában vagyunk, ezért a járványügyi szakemberek véleményét figyelembe véve március 15-ig meghosszabbítjuk az érvényben lévő intézkedéseket. 

A következő egy-két hétben romlani fognak a számok a hazánkban megjelent vírusmutációk miatt. Ezért a járványügyi szakemberek véleményét figyelembe véve március 15-ig változatlan formában fenntartjuk a korlátozó intézkedéseket – jelentette be Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Az oltások tömegessé válásával nyílik majd esély arra, hogy feloldhassuk a korlátozásokat akár már egy hónap múlva. 

Felgyorsul az oltások beadása

A járványügyi szabályok fokozatos enyhítéséhez akkor jutunk a legközelebb, ha minél többen beoltatják magukat – hívta fel a figyelmet a miniszter.  Amikor a veszélyeztetett emberek - a 60 évnél idősebbek és a krónikus betegségben szenvedők - megkapják a védőoltást, akkor lehet radikálisan enyhíteni a korlátozásokat. Ez 2,5-3 millió beoltottat jelent, jelenleg csak félmilliónál tartunk, de a következő két hétben felgyorsulnak az oltások és egymillió felett lesz a védett emberek száma.      

Gulyás Gergely arról is tájékoztatott, hogy eddig 2 millió 460 ezren regisztráltak oltásra. A következő hetekben felgyorsul az oltás, ezért érdemes azoknak is jelentkezniük, akik kivártak, mert úgy gondolták, hogy csak később kerülne rájuk a sor. 

Március elsejétől postázzuk a védettségi igazolványokat  

A védettségi igazolványokat március elsejétől kapják meg postán azok, akik a vírus ellen védettséget szereztek akár oltással, akár úgy, hogy a betegségen korábban átestek.  Pillanatnyilag a karantén szabályok alóli mentességet lehet igazolni ezzel, a többi jogosultságot életszerűen kell átgondolni. A konzultációban erről is véleményt mondhatnak az emberek.     

Naprakészen fizetjük ki a bértámogatásokat  

A bértámogatásokat is fenntartjuk és valamennyi intézkedést, amivel a gazdaság újraindítását segítjük. Túl vagyunk a fennakadásokon, az előlegfizetéssel szinte naprakészen tudjuk kifizetni az igényelt és jóváhagyott bértámogatásokat. Jelenleg a beérkezett 41 milliárd 300 millió forint igénylésből 39 milliárdot kifizettünk. 

A teljes cikket ide kattintva olvashatják el.

Forrás: kormany.hu, Fotó: trans.info

2021-02-25