Belépés Regisztráció

Fókuszban az idősek támogatása az online térben


Fókuszban az idősek támogatása az online térben

Együttműködési megállapodást kötött a Civilút Alapítvány és Belváros Önkormányzatának 100%-os tulajdonában levő Segítő Kezek az Aktív Évekért Közhasznú Nonprofit Kft. Céljuk, hogy az időseket edukációs programokkal megtanítsák a számukra fontos és hasznos információk megtalálására az online térben.  

A Segítő Kezek NKft. 2017 óta 108 települési önkormányzat együttműködésével valósítja meg azt az Országos Idősügyi Infokommunikációs Programot, mely az V. kerületből indult, és amelyben 5000 fő 65 év feletti, hátrányos helyzetű településen élő idős részesül egyénre szabott informatikai készségfejlesztésben, illetve a XXI. századi technológia segítségével folyamatos magányenyhítő, egészségmegőrző jóléti szolgáltatásokban. A Program hozzásegíti az időseket ahhoz, hogy nyugdíjas éveiket minél hosszabb ideig saját otthonukban, biztonságban és méltóságban tölthessék.

A Civilút Alapítvány által létrehozott Odaadó Program az online térben megvalósuló, idősbarát Integrált Szolgáltató Központ, amely a digitális technológia által nyújtott lehetőségeket felhasználva segíti az idősek életét, biztosítja az aktív és független életvitelhez szükséges gondoskodást és biztonságot. A program alapja az Odaadó Portál, ahol az idősek saját lakhelyük közelében tevékenykedő, megbízható szakembereket, szolgáltatókat kereshetnek.

Az együttműködő szervezetek elkötelezettek az idős emberek támogatásában, valamint a társadalmi érzékenyítés, az idősödéshez kapcsolódó szemléletváltoztatás elősegítésében, amelyet elsősorban az edukáció eszközeivel kívánnak közösen elérni.

Az Országos Idősügyi Programmal célunk az aktív idősödés filozófiájának gyakorlati megvalósítása, illetve annak elősegítése, hogy az idősebb korosztály a mai kor digitális társadalmának is egyenjogú tagja lehessen – mondta Jeneiné dr. Rubovszky Csilla, az Országos Idősügyi Infokommunikációs Program szakmai irányítója. A Civilút Alapítvány Odaadó Programja tökéletesen illeszkedik az általunk koordinált Országos Programhoz, hiszen egyfelől segíti az idősebb korosztályt, abban, hogy megbízható, idősbarát szolgáltatásokat találjanak, másfelől pedig rendszeresen hozzáférjenek számukra hasznos, hiteles információkhoz. Ezekkel az új elemekkel tovább tudjuk bővíteni a Program jóléti szolgáltatásait – tette hozzá.

Az Odaadó Program célja az aktív és független időskor lehetőségének biztosítása, a helyben történő idősödés (aging in place) támogatása és gondoskodó, az idősek felé törődéssel forduló Odaadó Közösség kialakítása. A program alapja a www.odaado.hu weboldal, ahol azokat a vállalkozókat, cégeket, intézményeket és civil szervezeteket találják meg az idősek, akik törődéssel fordulnak a korosztályuk felé, megbízhatónak és odaadónak vallják magukat – mondta Gulyás Andrea, a Civilút Alapítvány kuratóriumának tagja. Hozzátette: a weboldalon hiteles információkkal, a Tudástár rovatban ismeretterjesztő cikkekkel és a Civilút Szenior Akadémia videós előadásaival is segítik az időseket.

A két szervezet a szakmai együttműködés során közös edukációs programot indít az egyéni és társadalmi felelősségvállalás és a szemléletformálás jegyében. Többek között bemutatjuk az Odaadó Programot, a résztvevőket megtanítjuk a weboldal és az Odaadó Applikáció használatára. Az együttműködés részeként az Alapítvány elindítja az Odaadó Települési Programját az Idősügyi Infokommunikációs Programban már eddig résztvevő nagyobb településeken – tájékoztatott Menus Zsófia, a Segítő Kezek az Aktív Évekért Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Az együttműködés jelentősen hozzájárul az idősek esélyegyenlőségének megteremtéséhez, hiszen a különböző szolgáltatásokról a kistelepülésen élők is hiteles, naprakész információt kaphatnak, ez pedig megakadályozza az életminőség romlását, nagymértékben támogatja az önellátást.

2022-06-22