Belépés Regisztráció

Február 1-ig biztosan maradnak a korlátozások


Február 1-ig biztosan maradnak a korlátozások

Az operatív törzs úgy döntött, február elsejéig meghosszabbítják az eddig fennálló intézkedéseket. A középiskolákban is marad a digitális oktatás február elsejéig – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott exkluzív interjúban. 

Orbán Viktor miniszterelnök elmondta: az operatív törzs üléséről érkezett. 2907 új fertőzöttet regisztráltak, elhunyt 115 beteg, 5297 embert ápolnak kórházban, lélegeztetőgépen pedig 372-en vannak. 42 549 egészségügyben dolgozót oltottak be eddig. 

Kiemelte, hogy csökken az oltásokkal szembeni fenntartás, az idősotthonok lakóinak oltásai is megkezdődtek. A lakók 80 százaléka vállalja az oltást, az ott dolgozók 50 százaléka. Mindenkit megnyugtatott, hogy az oltás biztonságos, a miniszterelnök is beoltatja magát, amikor sorra kerül. 80 ezer főre elegendő vakcina érkezett eddig. 

Az operatív törzs úgy döntött, február elsejéig meghosszabbítják az eddig fennálló intézkedéseket. A középiskolákban is marad a digitális oktatás február elsejéig. 

Más a magyar válságkezelés, mint a nyugati országokban, kiszámítható módon történik minden. Az óvodák, általános iskolák nyitva maradnak, nem szeretnék „rángatni a szabályokat” – tette hozzá Orbán Viktor. 

Nem az aktuális adatokat követik az intézkedésekkel. Amíg nincs elegendő vakcina, a kiszámítható kereteket tartják fenn. A miniszterelnök hangsúlyozta: ennél volt már nagyobb nyomás is az egészségügyön, de nagy veszteség ez az országnak. 

Mindenki másképp tartja nyilván az elhunytakat, nehéz összevetéseket csinálni. Egy lehetőség van: véget ért a 2020-as év, összesíteni lehet, hogy hányan vesztették életüket, és ezt össze lehet vetni a 2019-es évvel. A magyar egészségügy teljesítménye összemérhető a belga, olasz, amerikai vagy a brit egészségügyi rendszer teljesítményével – fogalmazott. 

Az EU-ban az a baj, hogy feliratkoztunk 17 millió adag vakcinára, a megrendelést leadtuk, és várjuk, hogy jöjjön az oltóanyag. Viták vannak erről Európában – mondta a miniszterelnök. 

Az én fejemben az van, hogy azokat kell elsőként oltani, akikre a legveszélyesebb a vírus – hangsúlyozta. Hozzátette, persze tudja, hogy nehéz a tüneteket elviselni, nem jó betegnek lenni, de akkor is, a kellemetlenséget el kell tűrni, hogy meg tudjuk védeni azokat, akikre tényleg életveszélyes a vírus. 

Minden vakcináról tárgyalni kell, izraeliekkel, kínaiakkal, oroszokkal is, hogy megfelelő mennyiség álljon rendelkezésre – emelte ki a kormányfő. 

Gyorsabban fertőző törzsek is felbukkantak, ezért amíg nincs elég vakcina, arra kért mindenkit, hogy tartsa be az intézkedéseket, hogy mentesíteni tudjuk az egészségügy terheit, és megvédhessük idős szeretteinket. 

Büszkék lehetünk az egészségügyi dolgozóinkra, mert jól helytálltak. De büszkék vagyunk a pedagógusokra is, hiszen ki gondolta volna, hogy a magyar tanügy zökkenőmentesen át tud állni a digitális oktatásra. Sokan megkérdőjelezték, az egészségügyet és az oktatást, de most már nekik is be kell ismerniük, hogy úgy az egészségügy, mint a tanügy kiválóan teljesít – húzta alá. 

Forrás: kormany.hu, Fotó: Csudai Sándor – origo.hu

2021-01-08