Belépés Regisztráció

Együtt az egészségért! – A MÁÉSZ stratégiai partnere lett a Civilút Alapítvány


Együtt az egészségért! – A MÁÉSZ stratégiai partnere lett a Civilút Alapítvány

Együtt az egészségért! – A MÁÉSZ stratégiai partnere lett a Civilút Alapítvány

Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja (MÁÉSZ) hazánk legnagyobb humanitárius egészségvédelmi eseménysorozata több ezer magyar állampolgárnak segít megismerni saját egészségi állapotának alakulását, egyben bemutatja a nagyközönségnek a különböző együttműködő cégek, civil szervezetek szolgáltatásait és tevékenységét. 

A Civilút Alapítvány a szépkorúaknak szóló Odaadó Programmal, a cukorbetegek és egészséges életmódot folytatók számára született Szeretettől Édes Főzősulival, a fogyatékosügyi szemléletformáló Kapocs Komplex Mintaprogrammal, valamint a Varázsceruza – Hagyj nyomot a világban Pásztor Annával című adománygyűjtő és egyben tehetségkutató, tehetséggondozó programmal gazdagítja a MÁÉSZ példamutató kezdeményezését.

 

Az együttműködés részeként a Civilút Alapítvány programjai megjelennek a MÁÉSZ hivatalos kiadványában, online kommunikációs felületein, a MÁÉSZ Egészség Könyvben, valamint a MÁÉSZ által gondozott Utazás az egészség birodalmába – Gyermek Prevenciós Program Egészségkönyvben. Ez utóbbi kiadvány három korcsoportnak (általános iskola, középiskola, felsőoktatási intézmények) mutatja be külön-külön a legfontosabb tudnivalókat.

Az alapítvány célja, hogy az iskolás évei alatt a lehető legtöbb gyerek megfelelő mennyiségű és minőségű információhoz jusson – legalább egy típusú fogyatékossággal kapcsolatban.

A Civilút Alapítvány programjai mellett, a gyermek prevenciós programra látogató iskolás csoportok számára tart szemléletformáló bemutatót hallássérülés témájában audiológus, hallásaukusztikus szakember előadásában.

A program küldetése a tudás átadása a fiatalabb korosztály számára, melynek során az ép gyermekek is  megtapasztalhatják hallássérült kortársaik mindennapi nehézségeit. Az interaktív edukációs előadás során arról is szó esik, milyen alapszabályok vonatkoznak a hallássérült emberekkel való kommunikációra, és milyen speciális igényeik vannak.

A különböző technikai eszközök, fejhallgatók segítségével azt is kipróbálhatják a gyerekek, hogy mit és hogyan érzékel a hangok világból enyhe, középsúlyos vagy súlyos hallásvesztéssel élő társuk.

Az interaktív programon való részvétel után a személyes tapasztalatokkal gazdagodott iskolások szemlélete, hozzáállása átalakul, hiszen már tudják, hogy a hallássérült emberek számára nem csupán a hangerő lehet nehézség, hanem a különböző frekvenciájú hangok esetleges hiánya miatt a beszéd is jóval kevésbé érthető, és a kísérőzajok, a rossz akusztika is jelentősen befolyásolja a hallás élményét. Megtanulják továbbá, hogy mire kell odafigyelniük, hogyan segíthetik a kommunikációt, ha a jövőben hallássérült személyekkel találkoznak.

A Civilút Alapítvány célja ezzel az együttműködéssel, hogy minél nagyobb számban eljuthassanak az érintettek számára az egészségmegőrzéssel, a fogyatékosüggyel és idősüggyel kapcsolatos programjainak elemei.

2023-ban összesen húsz eseményen veszünk részt Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja keretében: Ahol már jelen voltunk:

– a BENU Családi Életmód Nap több különböző rendezvényén

– az Essilor Szekrényes Családi Életmód Napon

– a Magyar Sporttudományi Társaság Kongresszusán

– a WHO Életmód-rendezvényén

– az Alzheimer világnapján

– a szív világnapján

– az idősek világnapján

– a WHO által szervezett látás világnapján

– a Senior+ Expó több rendezvényén

– a TESCO Prevenciós Életmód Napon

– a Testnevelés Egyetem Családi Diabetes Világnapján

Vár még ránk a következő hónapban, és mi is várjuk a látogatókat sok szeretettel Nagykovácsiba, a Novo Nordisk Prevenciós Napra december elsején.

December 14-én, Budapesten az Ericsson Prevenciós Életmód Napon leszünk jelen. Végül december 15-én, szintén a Novo Nordisk Prevenciós Nap érdi rendezvényén találkozhatnak velünk a látogatók.

2023-11-17