Belépés Regisztráció

Bonecz Ervin, a színházi jelnyelvi tolmácsolás hazai úttörője


Bonecz Ervin, a színházi jelnyelvi tolmácsolás hazai úttörője

Odaadó díj Közösségi kategória 2022

A Magyar Teátrumi Társaság ajánlására, a zsűri döntése alapján Közösségi kategóriában Odaadó díjban részesült 2022-ben Bonecz Ervin audionarrátor, a színházi jelnyelvi tolmácsolás hazai meghonosítója, a 90 decibel Projekt megalapítója. A díjazottat Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke méltatta a díjátadó ünnepségen.

A civil kezdeményezésű 90 decibel Project 2010 őszén alakult a színházak és múzeumok akadálymentesítésének segítésére, siketek és vakok, hallás- és látássérültek számára. Azóta a program elérte, hogy az akadálymentes – audionarrált vagy jelnyelvi – színházi előadások száma idehaza már csaknem megközelíti a nyugat-európai átlagot.  

A projekt ötletgazdája és motorja, Bonecz Ervin a 2000-es évek elején kulturális szakemberként segítette a színházi jelnyelvi tolmácsolás szabályainak és ismeretanyagának adaptálását a magyar viszonyokra. Később színházról-színházra járva érzékenyítette a témára a színházi szakembereket. 2018 után, a döntéshozókhoz is eljutva az üggyel, a színházi akadálymentesítés különböző formáinak megvalósítására központi támogatási források is megnyíltak.

Bonecz Ervin hitvallása, hogy az integráció alapelvéhez legelőször az emberek gondolkodását kell akadálymentessé tenni. Ezáltal válhat magától értetődővé a fogyatékossággal élők jelenléte a kulturális terekben nézőként, látogatóként, befogadóként. Ezután válhat az ő számukra is természetessé, hogy számítunk rájuk kultúrafogyasztó közönségként.

Ervin maga is audionarrál előadásokat, filmeket. Ennek módszertanát egy olyan felnőttképzési kurzuson sajátította el egy londoni szakembertől, amelyet ő maga szervezett. A projekt további célja, hogy a felsőoktatásban is helyet kaphasson a színházi narrátor és a színházi jeltolmács szakemberek képzése. Ervin a múzeumi szférában is szeretne terjeszkedni, segítve, hogy mindegyik múzeumban legyen tapintható tárlat, illetve az időszaki kiállításoknak is létrejöhessen speciális akadálymentesített verziója.

Állandó szakmai munkája mellett hozta létre és viszi a 90 decibel Projekt ügyét, példa értékű, önzetlen elkötelezettséggel, profizmussal és lelkesedéssel.

2022-10-11