Belépés Regisztráció

Bajzát Krisztán: Ha boldog a lélek, jobban gyógyul a test!


Bajzát Krisztán: Ha boldog a lélek, jobban gyógyul a test!

Odaadó díj Életmű kategória 2022

Bajzát Krisztián, a Tegyünk a Leukémiás Gyermekekért és Betegekért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége ajánlására, a zsűri döntés értelmében Életmű kategóriában Odaadó díjat érdemelt ki 2022-ben. A díjazottat Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége elnöke méltatta.

Ha boldog a lélek, jobban gyógyul a test! Ebben hisz és ezt vallja Bajzát Krisztián, aki ma boldogan és büszkén veheti át az Odaadó díjat Életmű kategóriában, mint a Tegyünk a Leukémiás Gyermekekért és Betegekért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnökemondta laudációjában Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége elnöke.

Ehhez a sikerhez azonban hosszú, szenvedéssel teli, gyötrelmes út vezetett, ami egy hirtelen jött, borzalmas betegséggel kezdődött 2005 januárjában, amikor is az akkor 26 éves fiatalembernél akut myeloid leukémiát diagnosztizáltak. Ezt követően 2007-ben csontvelő-transzplantáció, majd három év felépülési időszak következett, ami alatt megtapasztalta, hogy az eredményes transzplantációval korán sincs vége a betegséggel, a valamint a betegséggel járó élethelyzettel való küzdelemnek, és hogy a társadalomba történő visszailleszkedés legalább olyan nehéz, mint a betegség elleni küzdelem.

Átélve, hogy mivel jár egy ilyen megbetegedés, és hogy min is mennek keresztül a betegek és családjaik, Krisztián megfogadta, hogy amint egészségi állapota megengedi, sorstársainak és azok családjának fog segíteni. Így született meg Alapítvány ötlete, majd jött létre 2010-ben, ahol ma kuratóriumi elnök a volt korábbi beteg.

Ki is tudna jobban képviselni egy olyan szervezetet, ahol leukémiás betegeket támogatnak, mint egy érintett?! Ki is tudna jobb tanácsot adni a küzdelemben, amit a leukémiás betegek vívnak az életükért, mint az, aki korábban már átesett ugyanazon az ádáz élethalál harcon?! Ki az, aki nagyobb reménye lehet egy halálos betegséggel küzdő fiatalnak, vagy épp felnőtt betegnek, mint az, aki már 15 évvel túlélte a betegségét?! Krisztián minden hozzájuk forduló beteg és család sorsát szívén viseli, napi szinten személyesen tartja velük a kapcsolatot.

A Tegyünk a Leukémiás Gyermekekért és Betegekért Közhasznú Alapítvány anyagilag közvetlenül a beteget segíti, szükség esetén hozzájárulnak a rezsiköltség-fizetéshez, élelmiszer, fertőtlenítőszer, esetleg tűzifavásárláshoz, üzemanyag költséghez, de volt már arra is példa, hogy a beteg külföldi kezelése alatt az ott tartózkodással járó költségeit finanszírozták. Minden évben több közösségi rendezvényt is szerveznek, nyaranta táboroztatnak, emellett gyermek- és Mikulás napot is tartanak a kis betegeknek. Iskolakezdés idején rendszerint tanszercsomagot vásárolnak az iskoláskorú betegeknek, azoknak a magántanulóknak, akik a kezelések miatt nem mehetnek iskolába, laptopot biztosítanak.

Az alapítás óta több mint 186 millió forintot adtak át a leukémiás és egyéb más rosszindulatú vérképzőszervi, csontvelő-transzplantációban érintett családoknak, csak tavaly 444 esetben segítettek. 

2022-10-11