Belépés Regisztráció

Akár egy nyugdíjas is kaphat otthonfelújítási támogatást és hitelt!


Akár egy nyugdíjas is kaphat otthonfelújítási támogatást és hitelt!

Az otthonfelújítási támogatásról és az ahhoz kapcsolódó támogatott otthonfelújítási hitelről sokaknak az ugrik be elsőre, hogy ezek elsősorban a fiataloknak szólnak, ám valójában akár nyugdíjasként is kihasználható mindkét lehetőség, ha teljesül néhány fontos feltétel.

Az otthonfelújítási támogatás egy vissza nem térítendő támogatás, amivel az állam a lakásukat vagy házukat felújító, korszerűsítő családokat kívánja támogatni azzal, hogy utólag visszautalja a költségek 50%-át, legfeljebb 3 millió forintot. (A támogatott munkálatok tételes listáját itt találja meg.) 

Két fontos feltételnek kell megfelelni a vissza nem térítendő támogatáshoz:

Az igénylővel közös címen kell laknia legalább egy 25 évesnél nem idősebb gyermekének, illetve, ha a gyermek megváltozott munkaképességű, akkor lehet 25 évnél idősebb is. Ezen kívül a nyugdíjassal élő gyermek lehet annak kiskorú rokona, ha a gyermek szüleinek halála miatt az igénylő a kirendelt gyámja. Ez utóbbi esetben ráadásul elég a nyugdíj, nem is kell mellette munkaviszony. 

A másik fontos feltétel, hogy igényléskor, valamint az azt megelőző egy évben a nyugdíj mellett folyamatos munkaviszonya vagy vállalkozói jogviszonya legyen az igénylőnek. A folyamatosság azt jelenti, hogy az elmúlt egy évben nem volt összesen 30 napnál több megszakítás benne.

Mi a helyzet az otthonfelújítási hitellel? 

A támogatott otthonfelújítási hitel egy kifejezetten olcsó, maximum 3%-os kamatú felújítási célú lakáshitel, amiből ki lehet fizetni a felújítási munkálatokat, hogy azután az állam által utalt otthonfelújítási támogatás automatikusan lecsökkentse a fennálló tartozást. A hitelt bárki igényelheti, aki megfelel az otthonfelújítási támogatás személyi feltételeinek (lásd fentebb), valamint rendelkezik megfelelő összegű jövedelemmel és ingatlanfedezettel.

A véglegesített öregségi nyugdíj önmagában is hitelezhető jövedelemnek számít, amit a plusz munkavállalói vagy vállalkozói bevétel kiegészít, így ezek együttes összege alapján határozza meg a bank, hogy mennyi havi törlesztőt vállalhat be valaki. 

Idősek esetében ugyanakkor számolni kell azzal is, hogy a bankok megszabják a hitelezhetőség felső korhatárát (65-75 év) is. Egy részüknél azonban van arra lehetőség, hogy egy fiatalabb adóstárs bevonásával idősebb korban is kapjon valaki kölcsönt. 

A hitel maga is a támogatáshoz igazodik, így a felvehető hitelösszeg legfeljebb 6 millió forint, míg a futamidő legfeljebb 10 év lehet. Fontos tudni, hogy a hitel igénylését követően a munkálatokat 1 éven belül el kell végezni, valamint az erről szóló számlákat a Magyar Államkincstár részére az utolsó számla kifizetését követő 60 napon belül be kell nyújtani. Amennyiben ez nem történik meg, akkor az igénybe vett kamattámogatást vissza kell fizetni, a hitel pedig piaci kamatozású kölcsönné alakul át.

Forrás: bankmonitor.hu, Fotó: Martin Barraud / Getty Images

2021-03-05