Belépés Regisztráció

okostanyer.hu – Kattints, próbáld ki!


okostanyer.hu – Kattints, próbáld ki!

Felnőttek és a gyerekek számára is érdekes és hasznos az az új honlap, mely az egészséges táplálkozási szokások kialakításához szükséges információkat tartalmazza. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által fejlesztett, az OKOSTÁNYÉR® táplálkozási ajánlást bemutató okostanyer.hu website mellett már a telefonokra letölthető applikáció is elérhető.

Mint arról már korábban hírt adtunk a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) egy új táplálkozási ajánlást fogalmazott meg, az OKOSTÁNYÉR® célja, hogy közérthető formában adjon iránymutatást az egészséges felnőttek és a gyerekek számára a korszerű napi étrend összeállítására vonatkozóan. A szakmai szervezet az ajánlásban a legfrissebb tudományos eredményeket figyelembe véve azt határozta meg, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz naponta milyen élelmiszercsoportoknak (hús, tej, kenyér, zöldség, gyümölcs) milyen arányban kellene a tányérunkra kerülnie.

A honlap felépítése az ajánlásoknak megfelelően két nagy csoportra összpontosít, a felnőttekre és a gyerekekre.

Számolj!

A honlap több olyan modullal, funkcióval is rendelkezik, mely az egészséges táplálkozás iránt elkötelezett felnőttek és gyerekek is segítségül hívhatnak étrendjük megtervezéséhez. Ahhoz, hogy energia-egyensúlyunk ne boruljon fel és ideális esetben testtömegünk változatlan maradjon, vagy ha kell, korrigálni tudjuk, nem árt, ha tisztában vagyunk testtömeg indexünkkel. Az úgynevezett Body Mass Index (BMI) az a mutató, mely eligazít az optimális testtömeg, a túlsúly vagy az elhízás kategóriai között, az okostanyer.hu honlapon elérhető kalkulátor kiindulási alap lehet az életmódváltoztató programunk megtervezéséhez, ennek segítségével megtudhatjuk, sovány/normál/túlsúlyos/elhízott kategóriába tartozunk-e. (A gyerekek fejlődését az úgynevezett percentilis módszeren alapuló grafikonok segítségével követhetjük, erről bővebben ide kattintva olvashatnak!)

Amennyiben súlyvesztésre törekszünk vagy egészségesek szeretnénk maradni, akkor tovább kell számolnunk! A napi energiaszükséglet meghatározásánál az első lépcső az alapanyagcsere kiszámítása, melynél figyelembe szükséges venni a nemet, az életkort és az aktuális testtömeget. A szervezetnek bizonyos energiamennyiségre feltétlenül szüksége van az alapvető életfunkciók ellátásához. A napi energiaszükséglet kiszámításánál az alapanyagcserét kell alapul venni, s megszorozni azt a fizikai aktivitás függvényében az életvitelünknek és nemünknek megfelelő faktorral. A honlap segítségével az MDOSZ egy a felnőttekre és egy gyerekekre specializált energia-igény kalkulátort is elérhetővé tett, így az adatok rögzítése után azonnal láthatóvá válik, naponta milyen mértékű energiabevitel ajánlott számunkra. A gyerekek számára készült energiaigény kalkulátor kiegészül egy úgynevezett élelmiszer adagolási útmutatóval is, mely az ajánlott kalóriabevitelnek megfelelően konkrét tanáccsal szolgál arra, hogy élelmiszer típusonként miből, mennyit kell enniük a fiataloknak.

Nemcsak a minőség, hanem a mennyiség is számít!

Az okostanyer.hu honlap egyik nagy előnye, hogy konkrét tippet, tanácsot ad arra vonatkozóan, hogy egy-egy adag alatt pontosan milyen mennyiség is értendő. A gyerekek számára is készül egy-egy úgynevezett képes élelmiszer adagolási útmutató, mely hétköznapi tárgyakkal szemlélteti és érthetővé teszi a sokszor megfoghatatlannak tűnő fogalmat. A felnőttek esetében az egyes étkezésekre ajánlott adagok méretét foglalták össze a szakemberek.

A www.okostanyer.hu egy „okos honlap”, az említett funkciókon túl olvashatunk recepteket, érdekességeket is és egy lexikont is találunk – a szerkesztők általános tanácsokat is megfogalmaznak, melyek közül érdemes egy párat megjegyezni:

  • Nincs jó vagy rossz élelmiszer vagy étel, csak helytelen étrend és mozgásszegény életmód.
  • Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend legfontosabb szabálya a változatosság.
  • Akkor táplálkozunk helyesen, ha valamennyi alapvető élelmiszercsoportból minél többfélét fogyasztunk a megfelelő arányban. Semmi sem tilos tehát, mindent lehet enni, csak a mérték a lényeg.
  • A tányér és ezzel együtt az adag mérete döntő! Egyrészt egy kisebb tányéron a kevesebb sem tűnik olyan kevésnek, másrészt ugyanaz az adag étel szétterítve (ahol lehetséges) sokkal többnek látszik a tányéron, mint egy kis halomban tálalva.
  • Válasszunk tudatosan, amikor van rá módunk.
  • Lassan együnk, minden falatot alaposan rágjunk meg, és adjuk át magunkat az evés örömének.


Forrás: merokanal.hu, Fotó: merokanal.hu

Cimkék:
2021-05-26