Belépés Regisztráció

Munkavégzés 50 felett


Munkavégzés 50 felett

Akár a lakásból sem kell kimozdulni

A COVID idején az Egyesült Államokban néhány interneten keresztül is végezhető munkakör rendkívül népszerűvé vált. Ilyen volt például az úgynevezett bejegyzett táv-egészségügyi nővér, amelyhez minden olyan iskolát el kell végezni, mint a valódi nővérnek. A virtuális nővér a nap 24 órájában a saját lakásában, a számítógép előtt ülve segítséget hívott, ha kellett, konzultált a beteggel, tanácsokat adott, vagy a problémákat megfelelően összegezve továbbította az orvosnak. Sokszor az is nagyon jó volt, hogy a beteg félórát csak beszélgetett a nővérkével, s örömét-bánatát el tudta mondani neki. Alábbi cikkünkben összeszedtük azt, hogy Magyarországon milyen munkákat lehet végezni 50 év felett, amelyekhez ki sem kell mozdulnunk a lakásból, elég hozzá egy jó laptop és egy telefon.

Ügyfélszolgálati asszisztens

Ahhoz, hogy egy cég szolgáltatásairól, egy kulturális vagy oktatási intézmény programjairól, vagy egy akár áruház árairól és akcióiról felvilágosítást adjunk, egyáltalán nem szükséges az irodában dolgoznunk, amelynek fűtését a cégnek kell állnia. Akár a nap 24 órájában, home-office-ban is rendelkezésre tudunk állni otthoni ügyfélszolgálatként is, azonnal és pontosan válaszolva a felmerülő kérdésekre.

Virtuális portás

Ahhoz, hogy fogadjuk a céghez jövő hívásokat, és át tudjuk azokat kapcsolni a kívánt mellékekre, szintén nem szükséges a cég irodájában ülni. Ahhoz sem, hogy üzeneteket át tudjunk adni a hívott dolgozóknak, hiszen ezeket telefonunkkal vagy laptopunkkal is meg tudjuk oldani. Egy virtuális portás otthon ülve még nyilvántartásokat is vezethet, s közben nem kopogtatják ablakát érdeklődő, s így munkájából kizökkentő látogatók, és nem kell őriznie a cég területét sem.

Tanító - korrepetáló

Ha rendelkezünk tanítói vagy tanári diplomával, a szakunkhoz tartozó diákokat az interneten keresztül is tudjuk tanítani vagy korrepetálni, és az elküldött házi feladataikat és dolgozataikat is ki tudjuk javítani. Ez a megoldás sokszor a diáknak is könnyebb, hiszen nem kell feleslegesen utaznia sok megállót, s a szülők is nyugodtabbak, hogy otthonról tanul a gyermek.

Dada, családi segítő

Számos, gyermekét egyedül nevelő édesanya és édesapa szorul arra, hogy a gyermekkel mások is foglalkozzanak. Kikérdezzék a leckét, vagy ha a gyermek egyedül van otthon, és gyorsan segítségre szorul, legyen egy telefonszám, amelyet bármikor elérve segítséget kaphatnak. A virtuális dadák még beszélgetnek vagy játszanak is az interneten keresztül a gyerekekkel, vagy akár - ha arra van szükség - mesélnek neki, míg a szülők esti munkáikat végzik.

Önkéntes segélyvonalak

Hátrányos helyzetű társadalmi csoportok vagy szenvedélybetegek számára rengeteg olyan ingyenes segélyvonal van, amelyeknél mi magunk is dolgozhatunk anélkül, hogy be kellene járnunk az irodába. Amennyiben rendelkezünk megfelelő végzettséggel, még lelki tanácsadók is lehetünk, hasznosítva a szakmai tudást és az élettapasztalatot.

Korrektor

Ha jól tudunk helyesen írni, vállalhatunk korrektori munkát is, internetes lapoknál vagy honlapoknál is. Ugyanígy vállalhatjuk szakdolgozatok, illetve egyéb egyetemi dolgozatok stiláris vagy helyesírási javítását is. Sőt, ha értünk a témához, a dolgozatok elkészítéséhez hasznos szakmai tanácsokat is adhatunk. Ezekhez sem kell kimozdulnunk, elég, ha van egy jó számítógépünk és egy messenger-kapcsolatunk.

Könyvelő

Amennyiben rendelkezünk megfelelő végzettséggel, az ősz óta erősen megnövekedett vállalkozói vagy céges számlakezelést segítve elindíthatunk egy könyvelési vállalkozást is. Ehhez egyáltalán nem kell kimozdulnunk, sőt: a továbbképzések egy része is elérhető on-line.

Honlap vagy videócsatorna-szerkesztés

A szenior akadémiákon - több helyszínen is - tanítanak honlapszerkesztést vagy videószerkesztést. Amennyiben egy-egy ilyen tanfolyamot elvégeztünk, elindíthatunk egy saját honlapot, vagy akár egy youtube-csatornát, amely kellő érdeklődés után fizetőssé tud válni, rendszeres bevételhez juttatva minket. Csak arra kell vigyáznunk, hogy ezek bevétele is adóköteles.

Adatrögzítő asszisztens

Számos cég szakmai tevékenységéhez szükség van adatrögzítők munkájára. Ezek lehetnek közvélemény- vagy piackutatások, felnőttképzési adatrögzítések, de akár a telefonos vagy élőben érdeklődők kérdéseinek és panaszainak csoportosításai. Ezeket a munkákat az ember otthonról is el tudja látni, csak ismerni kell a megfelelő számítógépes felületeket és azok kezelését.

Értékesítő munkatárs

Számos területen, leginkább a kiskereskedelemben, de az egészségügyben is gyakran keresnek a cégek olyan értékesítőket, akik szakmai tapasztalattal, jól kommunikálva tudnak rábeszélni telefonon vagy interneten keresztül embereket a nekik is előnyös vásárlásra. Itt általában jutalékrendszer működik, tehát ha az ember több embernek ad el, magasabbra kerül a fizetési skálán.

Ezeket a lehetőségeket látva nagyon fontos, hogy mindannyian megértsük: akkor sem vagyunk megoldások híján, ha életünk nagy részét egy betegség vagy éppen mások ápolása miatt otthon kell töltenünk. Meg kell találnunk a nekünk legjobb megoldást ezen körülmények között is.

Szerző: Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Támogató Szakértője

Cimkék:
2022-10-14