Belépés Regisztráció

Mozart és az operái


Mozart és az operái

Mozartról az elmúlt évszázadok során számtalan könyv jelent meg, nagy irodalma van az élete és munkássága feldolgozásának. David Cairns olyan monográfiát alkotott, amelyben Mozart alapvető műveivel, operáival foglalkozik. „Megfejti” az operákat szerkesztettség, emberi karakterek és korszakbemutatás, valamint motivációk szempontjából: Idomeneotól a Figaro házasságán, Don Giovannin, Cosi fan tuttén keresztül egészen a Varázsfuvoláig.

David Cairns „megfejti” a zenei zseni operáit 

A szerző, David Cairns 1926-ban született, aktív korszakában a Sunday Times főzenekritikusa volt Emellett számos jelentős újságban publikált, mint zenei szakújságíró. Mozart és operái című kötetét nem tudósoknak szánta, hanem operakedvelőknek, muzsikusoknak, akik szívesen tudnának többet Mozart zenéjéről.  A kötet keletkezéséről, illetve a témához való hozzáállásáról így fogalmaz: „Aligha én vagyok az egyetlen, akit személyes viszony fűz a Figaro, a Don Giovanni és a Varázsfuvola szerzőjéhez. Minden csodálója osztozik az érzésben: társként, sőt már-már jó barátként tekintünk Mozartra. És eszembe sem jutna azt állítani, hogy ettől valami különleges rálátásom támadna a zenéjére – csak annyit mondok, hogy ebben a szellemben fogtam hozzá könyvem megírásához”. Ez fontos a szerző számára ahhoz, hogy a történelmi összefüggések is kirajzolódhassanak a kötetéből.

Olvasás közben mi is jelen lehetünk Mozart kortársaként

David Cairns elbeszélés formájában írta meg a könyvét, a zenei zseni operáit életének és korának összefüggéseibe helyezte el. Ezzel együtt korának viszonyai között is otthonosan mozog. Így a kötet meglehetősen életszerű, megelevenednek benne a szereplők, s maga Mozart is. Olvasás közben szinte mi is jelen lehetünk Mozart kortársaként. Emiatt válik kellemes, sőt érdekfeszítő olvasmánnyá!

Hasonlóan alapos munka H. C. Robbins Landon 1791 Mozart utolsó éve című kötete, amely az 1791-es esztendőt, a zeneszerző életének utolsó évét, vagyis a mester hanyatlását és bukását mutatja be dokumentumok alapján, ám ugyanolyan érdekfeszítően, ahogyan Cairns Mozart egész élete, valamint munkássága tekintetében teszi.

Nem csak zenerajongókat szólít meg

A szerző munkájának hátterében komoly kutatómunka áll: Cairns lépést tartott a jelentős Mozart-kutatókkal, a legújabb ismereteket, illetve összefüggéseket is beépítette a munkájába. Át kellett tanulmányoznia a Mozart-szakirodalmat is; számos baráti-művészi beszélgetés, vita és levelezés, rengeteg órányi Mozart-muzsikálás és zenehallgatás is kísérte a mű születését. Így a kötet jóval több mint zenetörténeti szakmunka: életrajz, operatörténetek, kortörténet, izgalmas olvasmány, ami nem csak zenerajongókat szólít meg.

A Mozart és operái című kötet a Park Kiadó gondozásában jelent meg, a művet Fejérvári Boldizsár fordította magyarra és Mesterházi Máté ellenőrizte szakmai szempontból.

Szerző: Arday Géza író, irodalomtörténész 

Cimkék:
2022-12-23