Belépés Regisztráció

Jeromos a barátom – Öröm az olvasás sorozat


Jeromos a barátom – Öröm az olvasás sorozat

Csányi Vilmos 86 éves akadémikus etológus, egyetemi tanár könyveit mindig várjuk és olvassuk. Szerencséseknek mondhatjuk magunkat, ugyanis az Open Books Kiadó jóvoltából újra olvashatjuk a professzor korábbi műveit. Eddig három „kutyás” könyve jelent meg ennél az új kiadónál: a Segítség, kutyás lettem, a Jeromos a barátom és A kutyák szőrös gyerekek.

A professzor kutyái, Bukfenc és Jeromos sokunknak régi jó ismerősünk, mert a kötet elolvasása után családtagunkká váltak. Csányi Vilmos egyetemi tanárként, etológusként mindent tud az állatok viselkedéséről, ám munkájában kutyás gazdiként szólal meg – nem, mint tudományos ember. A szerző barátjának tekinti a kutyáját, a kötet hangvétele is végig ezt tükrözi. Bukfenc már nyolcéves volt, amikor Jeromos is gazdára és családra talált.

A kötet utószava Végső vakkantás címet kapta, amelyben azt olvashatjuk, ami a mottója is lehetne: „Meg kell őszintén vallanom, hogy én Jeromost (persze Bukfencet is, meg a többieket is) emberszámba veszem. Jeromos hallatlanul fejlett szociális megértése, gazdag érzelmi kapcsolatai, utánzókészsége és a más állatfajnál ismeretlen, csak az emberéhez hasonló kommunikációs képessége bennem azt a jól megfontolt elképzelést alakította ki, hogy nem egy állattal, hanem valakivel, Jeromossal állok szemben.”

Ez a kis sárga kötet a kutya és ember barátságnak a bensőséges történetét rögzíti. De írás közben a szerző az emberi lét legfontosabb kérdéseit is megpróbálja megválaszolni, amely még izgalmasabbá teszi a mondanivalóját. A Jeromos, a barátom című könyv olvasása még az úgynevezett kutyátlanok kedvét is meghozza a kutyatartáshoz. (Jó volna, ha a kutyaellenes állampolgárokhoz is eljutna!) A gazdáknak abban segít, hogy valódi barátságba kerülhessenek a négylábúakkal, hogy mindenki átélhesse, mennyi mindent elmondanak a kutyák, ha megadjuk nekik a lehetőséget és nyitottan állunk hozzájuk. Meggyőződhetünk arról, hogy Csányi professzor szépíróként ma is éppúgy sikeres, amit az Open Books kiadása nemcsak megerősít, hanem új utat nyit a legújabb nemzedékből kikerülő olvasók és gazdik számára.

Csányi Vilmos: Jeromos, a barátom – A kutyák szerint a világ, Open Books, 2021, 166 old.

Szerző: Arday Géza író és irodalomtörténész 

Fotó: a szerző és kutyája

Cimkék:
2021-12-16