Belépés Regisztráció

Az internettel is lehet utazni


Az internettel is lehet utazni

Egyre népszerűbbek az úgynevezett „Walking Tour”-videók az interneten. Nem csupán egy egyszerű, és valljuk meg, kissé unalmas útifilmről van szó. A Walking Tour teljesen más, sokkal több ennél.

A Triesztről szóló utazási cikkem után többen megkerestek azzal, hogy jó-jó, az észak-olaszországi Trieszt városa valóban viszonylag közel van, és tényleg sok érdekes, az idősebb korosztály számára is felkereshető látnivaló van ott, az utazásnak azonban 50 év felett számos akadálya lehet. Lehetséges, hogy valaki lelki vagy fizikai betegség miatt nem tud, vagy nem mer elutazni hosszabb távolságra, de akadhat olyan is, akinek anyagi gondjai vannak. A COVID idején pedig bejön a képbe az is, hogy félünk a fertőzéstől, különösen olyan országokban, ahol a görbék meredeken emelkednek fel. 

Egyre népszerűbbek a „Walking Tour”-videók

Mi a megoldás? A nyolcvanas évek sztárírójától, Hernádi Gyulától kölcsönöztem a válasz kiinduló gondolatát, aki 1987-ben jelentetett meg ezzel a címmel egy vegyes műfajú könyvet: „Hátamon fekve szaladgálok”. Igen, ebben az esetben sem szabad elkeserednünk, hiszen ott van az egyre jobban kibontakozó és lassan egy hatalmas, vizuális bábeli könyvtárrá váló videócsatorna, a Youtube, ahol rengeteg ún. „Walking Tour”-videóra találhatunk.

Mielőtt az olvasó azt mondja, hogy a cikk írója felfedezte a col-md-yolviaszt, és még egy kicsit rosszindulatú is, hiszen azt üzeni, hogy „ha nincs pénzed, nézzél Youtube-ot”, meg kell állnunk egy pillanatra. A COVID idején a Youtube-on felbukkant új műfaj, a „Walking Tour” nemcsak az otthonülők, hanem mindenki számára izgalmas lehet, és nem csupán egy egyszerű, és valljuk meg, kissé unalmas útifilmről van szó. A Walking Tour, különösen annak úgynevezett 4K változata, teljesen más, sokkal több ennél. Miről is van szó?

Miről is szólnak a Walking Tour-videók?

Adott egy fiatal vagy idősebb ember, aki vásárol magának egy 4K kamerát. Nem szeretnék a technikai részletekbe alaposabban belemenni, ezért csak annyit mondok erről, hogy a sokak által ismert HD-minőségnél ez sokkal pontosabb és szebb képet ad. Ezt a 4K kamerát vagy eleve fejpánttal vásárolja, vagy hozzáapplikálja kameráját egy sapkához vagy bármihez, amit az emberi fejhez, a homlokunknál lehet rögzíteni. Végső esetben pedig, ha nem akar vagy nem tud ilyen kamerát vásárolni, pár ezer forintért egy selfiebotot vesz, amelyet maga elé tartva sétál majd, és közben forog a kamera. Ezek után kimegy a város valamelyik pontjára, és nem a Facebookon megszokott módon magára irányítja a kamerát, hanem fordít rajta és azt mutatja, amit ő lát, és elindítja a felvételt.

Mintha ott lennénk…

A 4K Walking Tour videóknak több fajtája van, de mindegyik közös abban, hogy ezek a videók általában több órás terjedelműek, tehát megnézésük közben valóban az „olyan mintha ott lennék érzés keríthet minket hatalmába”. Létezik olyan fajtája, amikor az illető „élőzik”, azaz ott, élőben mutatja meg, mi történik a városban, vagy éppen a tengerparton. Ennek az a varázsa, hogy a tévé vagy a laptop képernyője elé ülve olyan, mintha ott lennénk, és a pillanat spontaneitásában számos érdekes dolog történhet. Létezik olyan 4K Walking Tour-videó, amelynél a felvétel vágatlanul, de a séta után kerül fel a csatornára, ezeket látva mégis ugyanúgy az az érzésünk, hogy ott vagyunk a sétáló mellett, hiszen megtapasztaljuk annak a világnak a légkörét, érdekességeit. És végül van az a Walking Tour-típus, amikor a hosszú, több órás séta után az illető hazamegy, és egy videószerkesztővel megszerkeszti anyagát, feliratokat illeszt rá, amelyekkel tájékoztatja a nézőket, hogy éppen hol jár, és mit kell megnézni. Sőt: sokan zenét is „applikálnak” a filmhez, hogy hangulatosabb legyen a videó pár órás megtekintése. Néhányan a videó elejére még térképet is tesznek, hogy megmutassák: merre fognak sétálni útjuk különféle szakaszain.

A 4K Walking Tour műfaj – ahogy jeleztem – nem csak annak lehet érdekes, aki nem tud utazni valamilyen objektív okból. Azoknak is izgalmas lehet azonban, akik éppen hosszú útra készülnek, éppen oda, ahol a videó készítője sétált. Bevallom őszintén, az utóbbi két évben minden olaszországi utam előtt megnéztem az aktuális 4K Walking Tour-videókat, akár Perugiáról, akár Assisiről, akár Rómáról, akár Triesztről volt szó, hogy megtapasztaljam a város aktuális hangulatát, és lássam az esetleges változásokat, utolsó utazásomhoz képest.

Londontól Jeruzsálemig, Rómától Párizsig felfedezhetjük a világot

Mindenkit szeretettel bíztatnék tehát arra, hogy fedezzük fel a 4K Walking Tour-műfaját, s Londontól Jeruzsálemig, Rómától Párizsig sétáljuk végig így a világot, sokkal több ez, mint a hagyományos, vágott, szerkesztett útifilmek sora, mert ezeknél a virtuális túráknál valóban az lehet az érzésünk, hogy ott sétálunk a város falai között!

Szerző: Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Támogató Szakértője

 

Cimkék:
2022-08-17