Belépés Regisztráció

Az idősek és a smart home


Az idősek és a smart home

Néhányan azt gondolják, hogy a Smart Home-ok eszközei a fiatalabb korosztályt célozzák meg. Nem is tévedhetnének nagyobbat! Miért ne lehetne élvezője az intelligensotthonoknak az idősebb korosztály is? Igaz, Ők attól tartanak, hogy a sok gép, gomb és vezérlő komplikált lesz számukra. Félelmük bizonyára régre nyúlik vissza, amikor az újdonságnak számító technológiák általában nehezen kezelhetőek, bonyolultak voltak. A Smart Home-ok kifejlesztésénél, az elsődleges cél, a minél könnyebb kezelhetőség és az eszközök felhasználóbaráttá tétele volt. 

Az idősek és a technika 

Napjainkra a technika fejlődése akkora iramot vett, hogy követni szinte csak azok tudják, akik naprakészek az újdonságokról szóló híreket illetően. Kis túlzással mondható, hogy a fejlődés elől senki sem tud elmenekülni, így előbb vagy utóbb az idősebbeknek is meg kell ismerkedniük a kütyük világával. A hetven év feletti korosztály már az sms írását is nehezen fogadja be, nemhogy a háza „éljen” körülötte. Tisztelet a kivételnek, akik barátkoznak az internet és mp3 világával, még ha néha csodálkoznak is azon, hol van a magnószalag az mp3 lejátszóból. Ők az a korosztály, akik számára a megismerkedés egy Smart Home rendszerrel, a sokat említett funkciók mellett, bizonyos esetekben életmentő is lehet. 

Az idősek élethelyzete, életvitele 

Azt tudjuk sajnos, hogy egy idő után a nyugdíjasok egyedül maradnak, sérülékenyebbek, kiszolgáltatottabbak lesznek, nagyobb törődést igényelnek. A családtagoktól nem lehet megkövetelni, hogy a nap huszonnégy órájában ügyeljenek idős szeretteikre saját gyermekeik nevelése és munkájuk végzése mellett. Agg korra a fiatalabb időkben megszerzett erő egy része elvész, a járás, látás már nem a régi. Ezért számukra a biztonságos élettér kialakítása elengedhetetlen, arról nem is beszélve, hogy hagyományos eszközökkel szinte lehetetlen fenntartani a korábban megszokott életminőséget. Ez az a pont, ahol az okosotthon rendszert hasznukra lehet fordítani, hogy segítsük mindennapjaikat. 

Hasznos funkciók 

Számtalanszor leírt, elismételt funkciók, amelyek általános helyzetben a kényelmet, biztonságot és költséghatékonyságot szolgálják, jelen esetben az életminőség javításán is tudnak segíteni. Az sem titok, hogy a kifizetett nyugdíjak mértéke nem igazán teszi lehetővé a luxus életvitelt. Ez esetben nem szükséges teljes smart home rendszert létesíteni, csak azt a szegmenst, amely valóban elengedhetetlen. Az okosotthon rendszerek valamennyi funkciója beépíthető az aranykorúak életébe is:

  • Beprogramozott feladat végrehajtása mozgásra
  • Hangutasítás
  • Energiafelhasználás optimalizálása
  • Behatolás elleni védelem
  • Multimédiás lehetőségek


 Nézzünk néhány példát 

A bevezetőben említettük, hogy az idősebb korosztály között is akadnak olyanok, akik szeretnék megtanulni, élvezni a modern technika néhány elemét. A zenehallgatás, filmnézés, képnézegetés számukra is kikapcsolódást nyújt. Intelligensotthon rendszerrel könnyebben, egyszerűbben kerülhetnek kapcsolatba az ilyen fajta lehetőségekkel.

Manapság a kamerás beléptető rendszerek már alapfelszereltségnek tekinthetők az otthonokban. Főként, ha azt idősek lakják, akiknek minden mozdulat végrehajtása sokkal több időbe kerülhet. A technika alkalmazásával gyorsan és egyszerűen kiszűrhetőek a rossz szándékú „látogatók”, könnyebben beengedhetőek a barátok, családtagok. 

Sajnos ebben a korban általánosnak mondható a mindennapi gyógyszeres kezelés, valamilyen betegségre, amely gyógyszerek bevételének elfelejtése súlyos következményekkel járhat. Ezért beprogramozhatjuk otthonunkat, hogy adjon le diszkrét hangjelzést a megadott időpontban.

IP kamerák segítségével figyelemmel követhetjük otthonunkat, mikor távol vagyunk. Ugyanez a megoldás nyújt segítséget, mikor idős családtagunkról szeretnénk tudni, jól van-e, például akkor, ha többszöri telefonos megkeresésre sem reagált. Ebben az esetben a felesleges izgalmak elkerüléséért bepillanthatunk a lakásba és meggyőződhetünk róla, hogy minden rendben van-e.

Sötétedés után mozgásérzékelők alkalmazásával biztonságosabbá tehetőek a külső- és belső terek. A közlekedést nehezen végzőknek nem kell még a lámpakapcsoló keresésére is energiát fordítaniuk és kitenni magukat az elesés veszélyének.

Több alkalommal részleteztük az intelligensotthon rendszer fűtési megoldásainak előnyeit, mely előnyök jelen esetben az idősek biztonságát is szolgálják. Például nem kell attól tartani, hogy a koros családtag elfelejti be/ki kapcsolni a fűtést. Korszerű fűtési rendszerrel minimalizálható a szénmonoxid mérgezés veszélye, amennyiben okosotthon jelzőrendszerével is párosul, a védekezés is biztosabb lábakon áll.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

Forrás: intelligensotthon-tudastar.hu, Fotó: intelligensotthon-tudastar.hu

2021-02-04