Belépés Regisztráció

A természet örök rendjében


A természet örök rendjében

A hosszú téli szünetben az idősebb korosztály számára különösen fontos, hogy ne csak fizikai állapotunkat próbáljuk megőrizni, hanem lelkileg és szellemileg is tudjunk töltődni. Ezt segíti egy jól megválasztott film. A Giovanni és az ő tyúkjai című olasz dokumentumfilm a Netflixen látható.

Giovanni és az ő tyúkjai – olasz dokumentumfilm

A feltöltődéshez olyan filmeket válasszunk, amelyek nem a zavaros, kaotikus vagy befogadhatatlanul összetett világképükkel, vagy éppenséggel az életben amúgy is szinte mindenhol jelenlévő tragédiákkal akarják tönkretenni hangulatunkat és az életbe vetett bizalmunkat, hanem megmutatják az emberi világ szép oldalát is. Bemutatják a gyönyörű természetet, vagy a kisvárosok rendezett hétköznapjait és ünnepeit, vagy a tradicionális világ egyszerű és tiszta érzelmeit, avagy akár azt a hitet, hogy az emberre nemcsak vigyáz a teremtő, hanem életcélt is adott a számára. Mindezeket egyszerre mutatja fel a Giovanni és az ő tyúkjai című, Netflixen látható olasz dokumentumfilm, amelyet Olivella Foresta rendezett.

Marineo egy hatezres lakosú szicíliai kisváros, 30 kilométerre Palermótól. Az itt élő emberek egymás mellé épített középkori kőházaikban szegényen, de egyszerűen élnek. Túlnyomó többségük ma is különféle mezőgazdasági tevékenységekből szerez bevételt, ahogy őseik is, többszáz éve. Egyikük szamarakat tenyészt, és a most újra divatossá váló szamártejet adja el. Másikuk gipszet fejt és szállít a viszonteladóknak, harmadikuk kosarat fon, negyedikük sajtot, ötödikük szerszámokat készít. Mindannyiuk életét meghatározzák a tradicionális ünnepek, amelyek a település 16. századi létrehozása óta nagyjából ugyanolyan koreográfiával zajlanak.

Az életük tehát nem előre, valamilyen látható vagy láthatatlan cél felé tart, hanem a természettel együtt élve, körforgásban léteznek. Minden hónapnak megvan a maga ősi feladata, s az ember dolga csak az, hogy a lehető legjobban elvégezze azt, nem megtörve az ősi rendet.

Történetünk főhőse, az ötvenes éveiben járó Giovanni nagyszüleitől és szüleitől tanulta meg azt, hogy mit jelent a baromfitenyésztés. Bár a család korábban növénytermesztéssel foglalkozott, az aszályos években azonban Giovanninak át kellett térnie erre a tevékenységre. Mára már igen magas szinten, különös igényességgel végzi. Mindenféle genetikai és kémia segédanyag nélkül, a Szicíliában egyik őshonos búzafajtával eteti tyúkjait, az elsőrangú tojásokat minőségi vevőknek szállítja ki a hét egy napján, Szicíliában. A bevételből újabb állatokat, például csodálatos lovakat és szamarakat vásárol, és újabb gépeket, amelyek segítik a munkáját. Giovanni tyúkjai szabadon legelnek a tanyája körüli hatalmas mezőn, s a természetes tartásban erősek lesznek.

Giovanni maga is gyakorlatilag a természetben él, sem az internet, sem a televízió nem vonzza, szívesebben van a lovai és a többi állata között. Fiát is így nevelte, aki barátaival a szünidőben lovagolni jár a környék erdőiben-mezőin. A fiatalok és az idősek kezében, sem Giovanni családjában, sem a kisvárosi képeken nincsen okostelefon, az utcákon az emberek egymásra mosolyognak és beszélgetnek.

Hagyományok, tradíciók, csodálatos tájak

Giovanni családja őrzi a hagyományos szokásokat, például minden esztendőben megünneplik az aratás utáni napokat, amikor mindennek kötött rendje van. Az asszonyok hagyományos kenyeret, pizzát és édességet sütnek, ünnepelvén Cérészt, aki ebben az esztendőben is adott ételt az asztalra, majd piros kendőket öltenek, és zenés felvonuláson vesznek részt a város összes polgárával együtt.

A csodálatosan fényképezett, panorámás drónfelvételeket is alkalmazó film megmutatja a tradicionális életformát, de bemutatja a természet változását is, kereken egy esztendőt felölelve. Az évszakok színgazdagsága, illetve a speciálisan szicíliai flóra és fauna lenyűgözi a nézőt, s megfogalmazódhat benne a gondolat: tavasszal, nyáron vagy ősszel ő is ellátogathatna Szicíliába, a Földközi-tenger egyik gyöngyszemére.

És ha a terveket tett követi, érhet minket a következő nagy meglepetés: Budapestről mind Palermóba, mind Cataniába vannak nagyon olcsó repülőjáratok, így valóban, élőben is gyönyörködhetünk Szicília különleges szépségében. Minden szempontból megéri.

Szerző: Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Támogató Szakértője

Cimkék:
2022-12-20