Belépés Regisztráció

A Lázbérci-víztározó és az Uppony-szoros


A Lázbérci-víztározó és az Uppony-szoros

Az Odaadó olvasóit ezúttal a Lázbérci-víztározó és az Uppony-szoros gyönyörű vidékére kalauzoljuk el. Ez egy hosszabb, de szintén élményekkel teli túra lesz. A táv teljesítéséhez gyakorlat és jó erőnlét szükséges, ezért idősebbeknek érdemes két naposra tervezni a kirándulást.

A Lázbérci-víztározó és az Uppony-szoros túra Dédestapolcsányról, az Észak- Bükk lábánál elhelyezkedő kis faluból indul. Itt található a Lázbérci Tájvédelmi Körzet legértékesebb és szigorúan védett része: a festői fekvésű, hegyekkel övezett mesterséges tó, amely a környékbeli települések vízellátását segíti. Az Y alakú mesterséges tó 77 hektáron terül el.

Lázbérci-víztározó

A Lázbérci-víztározó Dédestapolcsány felöli oldalán, a tóhoz vezető út sorompójánál tudunk leparkolni a gépjárművekkel. (A tó körül nem lehetséges a gépjárműforgalom.) A mesterséges A mesterséges Lázbérci-víztározó kedvelt kirándulóhely, a horgászok paradicsoma, bár a pecázás csak szigorú szabályok mellett engedélyezett. A parton számtalan pihenő- és horgászhely is épült. A tó közelsége miatt érezhetően hűvösebb a levegő, ezért még nyáron is érdemes pulóverrel készülni.

Szalamandra-tanösvény

A tó mellett, aszfaltos úton haladtunk. Bal oldalt meredeken lefutó erdős hegyoldalban gyönyörködhetünk. A Tölgyerdő nyáron beláthatatlan, sűrű lombjai között számtalan madár bújik meg, vidáman énekük kíséri utunkat. Jobb oldalon a 6 millió köbméter víztömegű tó és partján a 6 kilométer hosszan húzódó Szalamandra-tanösvény. Nevét az itt gyakran előforduló fekete- sárga foltos kétéltű védett állatról kapta.

Uppony-szoros

A célállomás Uppony települése, amelyet 11 km gyalogtúra során érünk el. A község határában barlangok, kőfülkék találhatók. Upponyból visszafordulhatunk, és a már megismert útvonalon visszatérhetünk Dédestapolcsányra. Ha két naposra tervezzük a kirándulást, az éjszakát tölthetjük a településen. Így másnap sort keríthetünk az Uppony-szoros tetején felállított Herkó páter keresztjének megtekintésére. A hagyomány szerint azért állították a keresztet, mert Herkó páter itt állította meg a kálvinistákat a 18. századi vallási ellenségeskedések idején.

A kereszt megtekintése csak gyakorlott túrázóknak ajánlott, ugyanis a feljutás meredek utakon lehetséges.  Követhetjük a kék sáv, majd a kék háromszög irányát. Ezen az úton haladva kb. egy óra alatt érhetjük el a csúcsot. A rövidebb útvonal 20 perc alatt járható meg: a völgyben található kis híd melletti patak parton át, a sziklák mellett vezet fel. Ez utóbbi túra ugyan rövidebb, de veszélyesebb és még több gyakorlatot igényel.

Aki vállalkozik a túrára, a keresztnél lenyűgöző látványban részesül, amely megdobogtatja a magashegységek szerelmeseinek szívét is.

Szerző: Palkovics Péter, az Odaadó Tudástár szerzője

Fotó: https://flickr.com/photos/125387706@N06/19822120612 

Olvassa további cikkeinket az Odaadó Tudástár Szabadidő rovatában!

Cimkék:
2022-04-18