Belépés Regisztráció

A fák titkos élete: mit éreznek, hogyan kommunikálnak?


A fák titkos élete: mit éreznek, hogyan kommunikálnak?

Itt a tavasz, és ilyenkor többet sétálhatunk és kirándulhatunk a szabadban, fák között. Peter Wohlleben A fák titkos élete című könyvéből pedig megismerhetjük az erdőket. A szerző bevilágít a lombok közé, fényt visz az erdő sűrűjébe, és bepillantást enged ebbe a titokzatos világba. Méltán válhat kedvenc olvasmánnyá, hiszen mélyebben megismerhetjük belőle a fák és az erdők, illetve az Univerzum valós természetét.

Az erdő az érintetlen természet és a titkok érintetlen birodalma. Peter Wohlleben (1964-), a jeles német erdész - aki az erdészet nem hivatalos irányzatával és felfogásával foglalkozik - különleges témát vett a tolla végére: a fák egymás közötti érintkezését. Egészen pontosan azt vizsgálja és mutatja meg, hogyan kommunikálnak egymással a fák, s milyen a titkos életük. „Csak, aki ismeri a fákat, az képes védelmezni őket” – vallja a szerző, akinek erdő-ismerete magával ragadó, tisztelettel és szertettel viszonyul a fákhoz.

Wohlleben A fák titkos élete című könyvében betekintést nyújt az erdők világába, s igazán meglepő, sőt megdöbbentő dolgokat tár az olvasók elé. Az erdőben emberek nélkül is zajlik az élet: a fák beszélgetnek egymással!  Gondoskodnak az utódaikról, sőt idős és beteg társaikat is ápolják, mert a fák is éreznek. A szerző bevilágít a lombok közé, fényt visz az erdő sűrűjébe, és bepillantást enged ebbe a titokzatos világba. Foglalkozik a fák szaporodásával, életciklusaival, egymással való együttműködésükkel, betegségeikkel és elmúlásukkal.

Wohlleben korábban is írt tudományos igényű munkákat az erdőről, illetve a fákról. Ez a könyve összefoglalóan ötvözi a tapasztalatait és az elméleti tudását, ezáltal az olvasó elé tárja a természet tökéletességét. A Literatur Spiegel úgy fogalmazott a kötetről: „Tanulságos, mély empátiával megírt könyv, amely lehetővé teszi számunkra, hogy új szemszögből lássuk az erdőt. Peter Wohlleben könyve az erdőhöz intézett szerelmi vallomás.”

A könyv szerzője erdőgazdálkodást tanult, és több mint húsz éven keresztül, mint erdőfelügyelőségi alkalmazott dolgozott, majd felmondott, hogy az ökológiai elképzelései gyakorlatba történő átültetésén dolgozhasson. Jelenleg az Eifel-hegységben vezet egy környezetbarát erdőgazdaságot, ahol az őserdők visszaállításával foglalkozik. Él a korunk által nyújtott kommunikációs eszközök adta lehetőségekkel. Tévéműsorok rendszeres meghívottja, aki nemcsak szakirányú, hanem ismeretterjesztő előadásokat is tart, valamint szakmai gyakorlatokat vezet. Számos erdővel és természetvédelemmel foglalkozó kötet szerzője, ám magyar fordításban ez az első könyve. Egyedinek és rendkívülinek nevezhetjük ezt az ismeretterjesztő kötetet, amely mindannyiunk kedvenc olvasmányává válhat, hiszen mélyebben megismerhetjük belőle a fák és az erdők, illetve az Univerzum valós természetét.

Szerző: Arday Géza író, irodalomtörténész 

Cimkék:
2022-03-22